Nova optužnica protiv Damira Rukavine

Koga je pritisnuo? Gradonačelnik Crikvenice htio utjecati na svjedoke

Ico Mikuličić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Još nije poznato na koga je to Damir Rukavina pokušao utjecati, na koji način, niti kako je to sve otkriveno, ali USKOK navodno ima svjedoka na kojeg se pokušalo utjecati i koji im je to potvrdio. Upućeni u aktualno suđenje kažu da su neki svjedoci, osobito ključna svjedokinja, u istrazi govorili jedno, a na suđenju nešto posve drugo i branili ga



RIJEKA » Saznajemo da se pojavila nova optužnica protiv crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine!


Detalji ove druge optužnice protiv Rukavine još su tajni, optužnica je podignuta u tišini i do sada čuvana u javnosti, možda zbog efekta iznenađena, ali i zbog važnosti za drugi slučaj, odnosno suđenje Rukavini zbog optužbi da je kao gradonačelnik zlorabio dužnost kako bi pogodovao svojoj bivšoj tvrtki, kojoj je tajni vlasnik.


   Što točno sadrži ova druga optužnica znat će se više već ovaj tjedan, nakon objavljivanja na optužnom vijeću u Županijskom sudu u Rijeci, gdje bi se trebalo raspravljati o Rukavininoj žalbi i o potvrđivanju optužnice. Gradonačelnika tereti USKOK, a kako neslužbeno saznajemo, nove optužbe se izravno vežu na prvu optužnicu i već započeto suđenje.


Neočekivani iskazi




Zasad se jedino zna da je Rukavina u novoj optužnici okrivljen za kazneno djelo koje se svrstava u grupu djela protiv pravosuđa, a naziva se sprječavanje dokazivanja i opisano je u članku članak 306 stavku 1 Kaznenog zakona. To praktički znači da ga se tereti da je pokušao utjecati na neke svjedoke da lažno svjedoče. Najčešće se to može učiniti prijetnjama i pokušajem podmićivanja. Još nije poznato na koga je to Rukavina pokušao utjecati, na koji način, niti kako je sve otkriveno.



Rukavina je u istrazi kategorično sve porekao istakavši da su to laži i politička podmetanja. Tvrdio je da više nije imao ništa s tvrtkom »Sando«, osim što je ona formalno ostala smještena u njegovoj nekretnini. Čak je istaknuo da su bili neredovite platiše najamnine. Smatra da je sustav pregovaračkog tipa javne nabave bio ispravan i legalan. Napominje da je tako posao sklapao i njegov prethodnik a njega nitko ne okrivljuje. Prije sklapanja konzultirao je stručne službe grada koje su rekle da je sve uredu s takvim načinom javne nabave. Učinio je to stvarno jer više nema namjeru baviti se privatnim poslom i sebe vidi u politici.



   Upućeni u prvo suđenje odmah su se podsjetili da se pojavilo nekoliko neočekivanih iskaza. Glavna svjedokinja, a i još neki svjedoci su u istrazi govorili jedno, a na suđenju rekli nešto posve drugo i branili Rukavinu. Zato je logično da se odmah prisjetilo tih neobičnih svjedočenja. U prvi plan je u kuloarima poznavatelja predmeta došlo pitanje je li o sumnjivim iskazivanjima provedena neka istraga koja je rezultirala optužujućim saznanjima.


   No, po onom što smo saznali u dosadašnjem istraživanju, čini se da je sadašnja optužnica možda i na jačim nogama od sumnji USKOK-a. Navodno oni imaju svjedoka na kojeg se pokušalo utjecati i koji je to potvrdio USKOK-u. Zasad se sve svodi na nepotvrđena saznanja, iako su izvori ovih informacija prilično čvrsti. Što je od svega istina saznat ćemo ovog tjedna nakon što se optužnica nađe na optužnom vijeću kojem će predsjedati sutkinja Srebrenka Šantić. Poslije toga bi optužnica trebala biti dostupna javnosti.


Slučaj »Sando«


USKOK je 2012. godine optužio Rukavinu da je zlorabio gradonačelnički položaj i to suđenje, koje se veže i na novu optužnicu, praktički ide u završnu fazu. Rukavinu se na dosadašnjem suđenju tereti da je 2009. godine, nedugo nakon što je stupio na čelno mjesto u gradu, pogodovao svojoj tvrtki »Sando« kojoj je ostao prikriveni vlasnik iako je u javnosti tvrdio drugačije. Tereti ga se da su nelegalno dodijeljivani poslovi s javnom rasvjetom. Ti su poslovi Crikvenicu koštali oko 700.000 kuna, a toliko su donijeli i tvrtki kojoj je Rukavina bio osnivač i vlasnik do stupanja na mjesto gradonačelnika. Optužuje ga se da je umjesto otvorenog natječaja primijenjivao pregovarački postupak javne nabave da bi Sando dobio te poslove od Grada. Rukavina je bio osnivač i odgovorna osoba tvrtke »Sando«, a tim pregovaračkim modelom joj je izravno mogao pogodovati i onemogućiti konkurenciju i potencijalno niže cijene koje bi se postigle u tržišnoj utrci, tvrde tužitelji, kao i to da je to nelegalan postupak jer tvrtka »Sando« nije bila jedini gospodarski subjekt koji može izvršiti ugovorene poslove i slično.



»Tko s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza ili da spriječi ili oteža dokazivanje prema pretpostavljenom svjedoku, svjedoku ili vještaku u prethodnom kaznenom postupku, postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost RH prihvaća, arbitražom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku uporabi silu, prijetnju ili kakav drugi oblik prisile ili im obeća, nudi ili dade dar ili kakvu drugu korist, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina«, glasi prvi stavak članka 306. Kaznenog zakona za koji se tereti crikvenički gradonačelnik.



   U optužnici se iznose tvrdnje da je nakon izbora samo formalno prenio i »maskirao« vlasništvo prebacivši ga fiktivno na prijateljicu Marijanu Leiebhart. Pojašnjava se da je to učinjeno Ugovorom o prijenosu poslovnih udjela, ali bez stvarne isplate vrijednosti poslovnih udjela te se tvrdi da je tako zapravo zadržao stvarna upravljačka prava. Time što je samo prividno prenio tvrtku na drugog, sakrio se ali i otvorio je put da firmi kojoj je ostao tajni vlasnik može pogodovati, tvrde tužitelji.


   Na suđenju je Rukavninu dosta ljudi iz Grada Crikvenice i svjedoka branilo, tvrdivši da nije ni na što utjecao i da se tako radilo i ranije. No, ostalo je zapaženo da su neki svjedoci, posebice ključna svjedokinja na koju je bila prenesena tvrtka, na suđenju iskazivali nego u istrazi. Sada u svjetlu nove optužnice postavlja se pitanje tih iskaza.