Nesreća na moru

Kod Zlarina izgorio i potonuo gliser, nema ozlijeđenih

Hina

Otok Zlarin / Snimio Sergej DRECHSLER

Otok Zlarin / Snimio Sergej DRECHSLER

Gliser je u 19,15 sati u potpunosti izgorio te i potonuo na mjestu nesreće, bez žrtava i ozlijeđenih

ZAGREB Kod otoka Zlarina u subotu navečer je u potpunosti izgorio te potonuo gliser, hrvatski državljanin kao jedini njegov putnik i vlasnik plovila spasio se iskakanjem u more, a nije zabilježeno onečišćenje mora.  

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nedjelju je priopćilo kako je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer oko 18,20 sati zaprimila poziv pogibelji od očevidca koji je dojavio o požaru na gliseru, na poziciji otočića Vela Sestrica.


Pokrenuta je spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Šibenik, a u akciju su angažirani i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zlarin i Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, koji su po dolasku odmah počeli s gašenjem požara, no gliser je u 19,15 sati u potpunosti izgorio te i potonuo na mjestu nesreće, bez žrtava i ozlijeđenih.


U trenutku izbijanja požara na gliseru dužine devet metara boravio je samo vlasnik plovila, hrvatski državljanin koji se spasio iskakanjem u more i plivanjem do obližnje obale.




Gliser je u trenutku potonuća u spremniku sadržavao oko 70 litara benzina, koji trenutno nije iscurio u more, a u Ministarstvu kažu kako nije zabilježeno onečišćenje mora i morskog okoliša, pri čemu potonula olupina ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa. Na vlasniku glisera je da snosi troškove izvlačenja olupine s morskoga dna i tegljenja na sigurno.


Lučka kapetanija Šibenik provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.