Namještali aparat za sreću u kladionici

Kladioničarska prevara: Na virtualnim natjecanjima “digli” 400.000 kuna

Mario Matana

Naime, 24-godišnjak i 39-godišnjak su radili kao tehničko osoblje tvrtke koja je nadgledala softver programa za računalne trke na aparatima na sreću u poslovnicama kladionica. No, trebao im je "vanjski" čovjek pa su angažirali 28-godišnjeg poznanika: ulagao je na računalne pse po njihovim dojavama, nakon što bi dvojac namjesto program da u određenoj utrci 



SPLIT – Namještanje igara na sreću postoji valjda koliko i same igre na sreću, slična je situacija i sa klađenjem na sportske događaje. Ali kako suvremena tehnologija napreduje, čini se da postaju passé ”klasična” namještanja poput težih/lakših kuglica za lutrije, padanja bokasača u određenoj rundi ili nevjerojatnih preokreta poluvrijeme/kraj na nogometnim utakmicama… Previše je valjda tu ljudi uključeno, previše su javna takva događanja pa i ne čudi da svako malo “pukne” afera i sudionici namještaljki završe po svjetskim zatvorima.


No, postoji i drugi put! Kako bi obogatili svoje ponude, velika većina sportskih kladionica u Hrvatskoj u dobrom dijelu poslovnica nudi klađenje “uživo” na računalno simulirana “natjecanja”. U nekim kladionicama su to virtualne konjske trke (prije utrke možete vidjeti skor svog “favorita” u posljednjih desetak utrka, u kakvoj je “formi”, itd.), negdje utrke pasa, a kladiti se možete, kako se i očekuje od tako respektabilnih institucija, na razne varijante. Ekipa iz Splita je pak shvatila da to nema smisla – zašto igrati na sreću, ako uz ljude strateški postavljene u pravim firmama, možete igrati na sigurno, san svih kladioničara.


Naime, 24-godišnjak i 39-godišnjak su radili kao tehničko osoblje tvrtke koja je nadgledala softver programa za računalne trke na aparatima na sreću u poslovnicama kladionica. Ubrzo su shvatili da i nije posebno inspirirajuće raditi za nekoliko tisuća kuna, a imaju moć utjecati na rezultate tih utrka. Kao i u svakoj dobroj namještaljci, trebao im je “vanjski” čovjek pa su angažirali 28-godišnjeg poznanika: ulagao je na računalne pse po njihovim dojavama, nakon što bi dvojac namjesto program da u određenoj utrci u toj i toj poslovnici pobjedi “pas” Billy Boy, recimo. Tako su ukupno u niti godinu dana (od sredine 2012. do srpnja prošle godine) “digli” gotovo 400 tisuća kuna, pravedno ih raspodijelivši.




Splitska policija ih je ipak uhvatila te su kazneno prijavljeni, no čini se da je cijela mreža bila puno šira – neslužbeno smo doznali od istražitelja kako se obrada ovog slučaja nastavlja, jer postoje dokazi da je bilo još “igrača” te da su zaradili puno više novaca…