Presuda je poznata

Kažnjeni napadači na umirovljenika u centru Pule: Jedan će u zatvor, drugi na rad za opće dobro, a trećem je pojačan nadzor

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Zatvorska kazna dosuđena je prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Hrvatske vojske "Tigrovi". On je dobio godinu i osam mjeseci zatvora. Deset mjeseci odležat će u zatvoru, dok će drugih deset mjeseci odslužiti uvjetno, uz rok kušnje od tri godine.



Izrečene su presude u slučaju trojice mladića, od kojih je jedan pripadnik specijalne postrojbe Hrvatske vojske, koji su prošlog ljeta, točnije 21. srpnja prošle godine, u centru Pule napali umirovljenika koji je čuvao ugostiteljski objekt Old City. Glas Istre javlja da će od trojice napadača na 69-godišnjeg Puljanina samo jedan u zatvor, i to na deset mjeseci.


Zatvorska kazna dosuđena je prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Hrvatske vojske “Tigrovi”. On je dobio godinu i osam mjeseci zatvora. Deset mjeseci odležat će u zatvoru, dok će drugih deset mjeseci odslužiti uvjetno, uz rok kušnje od tri godine.


Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba, navodi Glas Istre, kažnjen je sa godinu dana zatvora, a ovu kaznu zamijenit će rad za opće dobro na slobodi, po sistemu dva sata rada za jedan dan zatvora.




Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.


Bitunjcu je, navodi pulski dnevnik, kao otegotna okolnost uzeta činjenica da je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci. On je, smatra sud, trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati.


– U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio, jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu. Podsjetimo, Hrvatska vojska je najavila stegovni postupak nakon što kazneni bude okončan, a moguća posljedica je i izbacivanje iz vojske, navodi Glas Istre.


Ostaloj dvojici napadača sud je kao olakotne okolnosti uzeo to što su ranije su neosuđivani, što su u pitanju mlađe su osobe, što su priznali nedjelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, koji je ispriku prihvatio. Osuđenom Bjekiću kao olakotna okolnost uzeta je i činjenica da se radi o studentu.


Niti jedan od okrivljenih nije bio na izricanju presude.


Glas Istre podsjeća da su osuđeni napadači su 69-godišnjem umirovljeniku slomili ruku i nekoliko rebara, zbog čega mu je pružena hitna pomoć u pulskoj bolnici.


– Brutalni napad dogodio se 21. srpnja između 7.00 i 7.10 sati na terasi Old City bara u samom centru Pule. Prema navodima Državnog odvjetništva, trojica su prema prethodnom dogovoru i u cilju da Valea teško ozlijede, a svjesni da im on zbog svoje starije životne dobi ne može pružiti otpor i pobjeći od njihova napada, lica zamaskiranih odjećom i maramama, došli u njegovu neposrednu blizinu, dok je sjedio za stolom. Dok je maloljetnik s palicom u ruci stajao u njegovoj neposrednoj blizini zaklanjajući mu najbliži izlaz s terase, prvookrivljeni Bitunjac ga je više puta udario šakom u glavu, a kada je ovaj ustao i krenuo bježati, drugookrivljeni Bjekić je snažno bacio na njega stolicu i udario ga u ruku. Kad su ga sva trojica sustigla, Bjekić ga je odgurnuo u kontejner za smeće, uslijed čega je 69-godišnjak pao na tlo, podsjeća Glas Istre.Pulski dnevnik navodi i detalj iz optužnice koji kaže da su osuđenici, dok je njihova žrtva ležala na tlu, čovjeka “nogama udarali po tijelu te je Vale uslijed svih udaraca i napada zadobio teške tjelesne ozljede”.

Napad su, napominje Glas Istre, “snimile i nadzorne kamere, a prizor premlaćivanja i iživljavanja nad umirovljenikom nikoga nije ostavio ravnodušnim.


– Bezobzirnom napadu na noćnog čuvara terase Old Cityja navodno je prethodio pokušaj trojice mladića da skinu hrvatsku ili istarsku zastavu koje su visjele na terasi. Vale ih je upozorio da ne diraju zastave, a huligani su otišli do obližnjeg stana u kojemu živi Bjekić, ondje se preodjenuli i maskirali te se vratili radi obračunavanja s Valeom. S kapuljačama na glavi i maramama preko lica napali su nemoćnog 69-godišnjaka i desetak ga minuta tukli i progonili po Danteovom trgu, javlja Glas Istre