Kratko je izdržao

Kastavski diler prekršio jamstvo: Osuđen na 20 mjeseci zatvora i ostaje bez 700 tisuća kuna jamstva

Slavica Kleva

U listopadu prošle godine Tomislava Jurčića uhvatili su s drogom u Čavlima / snimio S. DRECHSLER

U listopadu prošle godine Tomislava Jurčića uhvatili su s drogom u Čavlima / snimio S. DRECHSLER

Tomislav Jurčić osuđen je za neovlaštenu proizvodnju i prodaju droga te davanje droge drugima na uživanje, a u Via Romi čeka i pravomoćnost USKOK-ove optužnice za krijumčarenje i prodaju droge u sastavu zločinačkog udruženja



Tomislav Jurčić, 41-godišnjak iz Kastva pred vijećem kojim je predsjedala sutkinja Damira Delost nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od godine i osam mjeseci zatvora. Proglašen je krivim da je sredinom listopada 2015. godine u stanu u Kastvu posjedovao radi daljnje prodaje 48,96 grama hašiša, 4,46 grama kokaina, 0,76 grama heroina, 0,19 grama MDMA tableta i 8,17 grama amfetamina. Isto tako proglašen je krivim i za »omogućavanje drugome trošenja droge«. Sredinom listopada prošle godine, u trenutku kada je na području Čavala zaustavljen u osobnom automobilu kojim je upravljao drugooptuženi, 42-godišnji Boris B., u autu je pronađeno 3,6 grama kokaina u PVC vrećici.



Županijsko optužno vijeće upravo sljedeći tjedan raspravlja o pravomoćnosti optužnice kojom je, osim Tomislava Jurčića kao prvooptuženog, ukupno obuhvaćen još 21 okrivljenik pod optužbom da su bili članovi velike narkoskupine koji su, po tvrdnjama optužbe, zaradili najmanje milijun i 700 tisuća kuna deliktima vezanim za krijumčarenje i prodaju droge. Kastavcu Tomislavu Jurčiću, koji se smatra glavnom karikom narkolanca u riječkoj regiji, koncem 2014. godine zapaljen je vrijedan automobil pred obiteljskom kućom. Kabriolet mercedes CLK 240, auto čiji je formalni vlasnik zapravo njegova majka, a koji je on koristio, uništen je u podmetnutom požaru. Za taj palež optužena su kasnije dvojica mladića, 25-godišnji Josip Turudić i 22-godišnji Patrik Lović, koji su pobjegli iz države, ali su kasnije uhićeni u Srbiji te prije godinu dana izručeni pravosudnim tijelima Hrvatske te smješteni u istražni zatvor. Osim što se dvojac opravdano sumnjiči za palež Jurčićeva automobila, sumnjiči se za paljevinu još tri auta, među kojima su i dva vozila u dvorištu opatijske vile, u vlasništu poduzetničke obitelji kojoj su bacili i bombu na terasu lokala na Srdočima.



Pretražen stan




Kada je pretražen Jurčićev stan koji je povremeno koristio kao podstanar tada i drugooptuženi Boris. B, oduzete su mu tri digitalne vage, laktoza, kreatinin, kako su rekli vještaci, »pribor za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga«, četiri mobilna telefona, streljivo i dijelovi oružja te drugi predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima. Procijenjeno je da je ukupna vrijednost oduzete droge na ilegalnom tržištu veća od 20 tisuća kuna. Protiv drugookrivljenog vijeće je odbilo optužbu da se bavio neovlaštenom prodajom droge, već je tijekom dokaznog postupka utvrđeno da mu je Jurčić dao na uživanje drogu.


Tijekom sudskog postupka izvedeni su svi dokazi koje je predložilo tužiteljstvo i obrana, optuženi je podvrgnut i psihijatrijskom vještačenju iz kojeg je razvidno da je osuđenom Jurčiću dijagnosticiran poremećaj ličnosti, ali i ovisnost o kokainu i drugim vrstama droge. Sudsko vijeće nije povjerovalo navodima Jurčićeve obrane, s obzirom da je u svojim iskazima bio nedosljedan. U jednom je trenutku rekao da je kupio »šit« za tisuću kuna, a u drugom navratu da ga je kupovao u ratama, odnosno kompenzirao s prodajom automobila. Osim što mu je sva pronađena droga oduzeta, Jurčić mora platiti troškove vještačenja, psihijatra i toksikologa iz Centra za kriminalistička vještačenja i forenziku, a sudsko vijeće je donijelo i odluku da mu se istražni zatvor produlji.


Izašao i pogriješio


Jurčić je, naime, prekršio pravila puštanja iz istražnog zatvora uz jamstvo. Uhićen je, podsjetimo, u listopadu prošle godine zbog sumnje da se bavio neovlaštenom proizvodnjom i prodajom droge u trenutku kada je već bio na slobodi pod jamstvom. Šest mjeseci ranije Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijelo je protiv njega i još trinaest osoba prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja – neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama. Tada je Jurčić, ubrzo nakon određivanja istražnog zatvora, uplatio jamstvo u visini 700 tisuća kuna, ali i potpisao dokument kojim jamči da će ispoštovati pravila uvjetnog puštanja iz istražnog zatvora pod jamstvom.


No, kratko je trajalo pridržavanje strogih pravila jamstva, zbog kaznenog djela iste vrste uhićen je nakon šest mjeseci pa je to bio dovoljan razlog sudskom vijeću sutkinje Delost da mu se jamstvo opozove i pokrene postupak da se 700 tisuća kuna »preusmjeri« u državni proračun Republike Hrvatske.