Priveden Tomislav Jurčić

Kastavac zbog zlouporabe droga ponovo završio u istražnom zatvoru

Šarlota Brnčić

Tomislava Jurčića policija je jučer privela u zatvor / Foto  V. KARUZA

Tomislava Jurčića policija je jučer privela u zatvor / Foto V. KARUZA

Jurčić je uhićen i početkom ožujka kao jedan od glavnoosumnjičenih u velikom narkolancu razbijenom u Rijeci, Istri i Zagrebu kad su privedene 23 osobe



 RIJEKA Tomislav Jurčić (40) iz Kastva jučer je poslijepodne iznova završio u istražnom zatvoru i to zbog kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga. Protiv Jurčića se već vodi niz kaznenih postupaka, a ovoga puta visina jamstva kojim se može zamijeniti istražni zatvor određena je na čak 950.000 kuna. Pored Jurčića kriminalističko istraživanje provedeno je i nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom, no Općinsko državno odvjetništvo nakon saslušanja za njega nije zatražilo zadržavanje u istražnom zatvoru te će se u daljnjem postupku on braniti sa slobode.


Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćeno je da su u suradnji s djelatnicima Interventne jedinice policije Rijeka osumnjičeni zaustavljeni 10. listopada na autocesti na području Čavala te je pronađeno 3,60 grama kokaina. U nastavku kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga doma i drugih prostorija kojima se koriste te je pronađeno i oduzeto 48,9 grama hašiša, 10,1 gram kokaina, 1,7 grama heroina, 39,5 grama amfetamina, tri digitalne vage, nekoliko mobitela, streljivo i dijelovi oružja te drugi predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost oduzete droge na ilegalnom tržištu veća od 20.000 kuna. Po završetku kriminalističkog istraživanja obojica su kazneno prijavljena za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, a Jurčić i za kazneno djelo omogućavanje trošenja droga.


Jamstvo od gotovo milijun kuna koje je u ovom slučaju određeno Jurčiću ne čudi kad se uzme u obzir da je početkom ožujka, uhićen kao jedan od glavnoosumnjičenih u velikom narkolancu razbijenom u Rijeci, Istri i Zagrebu kad su privedene 23 osobe. Istraga tvrdi da su u kratkom vremenu »okrenuli« najmanje oko pet milijuna kuna, a upućeni kažu da je razbijeni narkolanac opskrbljivao kokainom i mnoge poznate osobe iz riječkog javnog života. Navodno su među kupcima bili i ljudi iz pojedinih lokala koji su kokain i speed kupovali za sebe i goste. Taj se lanac krijumčarenja droga sastojao od dviju zločinačkih skupina, od kojih je jednu osnovao Tomislav Jurčić, a kojem je nakon tog uhićenja bila određena jamčevina od 700.000 kuna kojom je mogao zamijeniti zatvor i nastaviti se braniti sa slobode.




Jurčiću je 27. prosinca prošle godine bio zapaljen vrijedan automobil pred obiteljskom kućom. Kabriolet mercedes CLK 240 uništen je u podmetnutom požaru, a manje su oštećena dva susjedna vozila na koje se prenijela vatra. Rad policije na slučaju pokazao je da su za podmetanje požara odgovorna dvojica mladića koja su uhićena u Srbiji.