Presuda

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina

Mario Matana

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Vasiljković, puno poznatiji kao kapetan Dragan za vrijeme Domovinskog rata, osuđen je zbog zlostavljanja zarobljenika u zatvoru na kninskoj tvrđavi, organiziranja napada na policijsku postaju u Glini te okolna naselje iz kojih je protjerano stanovništvo te ubijeni civili 



Gotovo točno godinu dana nakon početka suđenja Draganu Vasiljkoviću (63), pred Županijskim sudom u Splitu donesena je (nepravomoćna) presuda: kapetan Dragan, jer pod tim nadimkom je puno poznatiji, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina!


Vasiljković je osuđen zbog zlostavljanja zarobljenih hrvatskih policajaca i civila u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i zbog organiziranja i sudjelovanja u napadu na policijsku postaju u Glini i prigradska naselja Jukinac te Gornji i Donji Viduševac. Zločini su se odigravali tijekom lipnja i srpnja 1991. godine, a kapetan Dragan je pak oslobođen točke optužnice koja ga je teretila za likvidaciju dva hrvatska vojnika u mjestu Bruška kod Benkovca 1993. godine.


Predsjednik vijeća za ratne zločine, sudac Damir Romac, u kraćem obrazloženju presude kazao je kako nije sporno da je kapetan Dragan kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene paravojnih postrojbi SAO Krajine imao autoritet te stvarnu moć, kao i formalno zapovjedništvo u zatvoru iznad Knina. Ne samo da nije reagirao i zaustavio zlostavljanja zarobljenika – psihički i fizički, guranju cijevi oružja u usta, udaranju kundacima, šakama, nogama,… – nego je dvojicu i sam udarao, uz riječi svojim podčinjenima “vidjet ćete kako se to radi”.Napad na policijsku postaju u Glini je pak dogovorio sa zapovjednikom tenkovske jedinice iz sastava JNA, iako je znao da je tamo tek 30-ak lako naoružanih policajaca.

– Napad kodnog imena “žaoka” izveden je iz mitraljeza, topova, tenkova, bacača, iz sveg raspoloživog naoružanja, iako je bilo jasno da u selima nije bilo vojnih ciljeva. Takav intenzitet napada nije bio potreban, osim zbog zastrašivanja stanovništva i postizanja etnički čistog područja s kojeg će iseliti Hrvati. – kazao je između ostalog sudac Romac. U napadu je uništeno ili oštećeno 24 objekta (osnovna škola i crkva, između ostalih kuća i gospodarskih objekata), ubijena su dva civila te protjerano stanovništvo.





Nije skrivao razočaranje presudom Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. “Manje od godine za svakog suborca koji su na moje oči poginuli…” – kazao je Turudić, koji je i sam bio žrtva kapetana Dragana u kninskom zatvoru. Zašto nije pozvan kao svjedok tužiteljstva, nije znao objasniti. Braniteljski par, odvjetnici Tomislav Filaković i Slađana Čanković, očekivano će se žaliti na presudu (nisu sretni ni na tužiteljstvu pa će Vrhovni sud odlučivati po žalbama obje strane), iako čekaju detaljnije obrazloženje u pismenom obliku. Čini se ipak kako će povući, ako se kapetan Dragan složi, potez i prije pravomoćne odluke – najvjerojatnije će zatražiti odlazak Vasiljkovića na izdržavanje kazne. Tako će mu uvjeti biti bolji nego u pritvoru, no dodatni “benefit” je da s izdržavanja kazne može zatražiti i prijevremeni otpust.



Ipak, oslobođen je optužbe za likvidaciju dvojice (nepoznatih) hrvatskih vojnika u veljači 1993. godine, jer ispitani ključni svjedok jednostavno nije bio vjerodostojan. Za osuđujući dio presude brojni su pak svjedoci govorili o strahotama koje su pretrpjeli, kako u zatvoru na kninskoj tvrđavi, tako i tijekom napada na PP Glina i prigradska naselja.


Dragan Vasiljković mirno je saslušao presudu, bez komentara ili grimasa, iako je u svojoj obrani prošlog tjedna rekao da “optužbe ne bi sastavilo dijete”… Nije počinio nikakav zločin, ponosi se svojim “knindžama”, a ukradeno mu je 12 godina života, izjavio je između ostalog u četvrtak. Kapetan Dragan je uhićen još početkom 2006. godine u Perthu, gdje se skrivao kao instruktor golfa pod imenom Daniel Snedden. Kao državljanina Australije (i Srbije), postupak izručenja je potrajao te je gotovo cijelo vrijeme Vasiljković proveo iza rešetaka.