Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
17. lipnja 2018.
U Hrvatskoj osuđen na zatvor, u Bosni oslobođen

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio Miroslava Kutlu; DORH: Ako napusti BiH tražit ćemo izručenje

Miroslav Kutle je 2011. osnovao novu u Sarajevu tvrtku "Megagreen", koja se trebala baviti proizvodnjom zdrave hrane / Foto  Ranko Suvar / Cropix
Miroslav Kutle je 2011. osnovao novu u Sarajevu tvrtku "Megagreen", koja se trebala baviti proizvodnjom zdrave hrane / Foto Ranko Suvar / Cropix
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2013. u 19:20 2013-04-05T19:20:00+02:00

Nije isključeno da u slučaju da napusti teritorij BiH Kutle bude uhićen i izručen Hrvatskoj, koja ga je pravomoćno proglasila krivim za malverzacije tijekom privatizacije "Gradskog podruma". 

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu odbio provesti hrvatsku presudu kojom je Miroslav Kutle osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, Republika Hrvatska zadržava si pravo da ipak "spremi" posrnulog poduzetnika u zatvor, odnosno poduzme sve zakonom predviđene mjere da Kutle kaznu i odsluži, priopćio je DORH. 

Nije isključeno da u slučaju da napusti teritorij BiH Kutle bude uhićen i izručen Hrvatskoj, koja ga je pravomoćno proglasila krivim za malverzacije tijekom privatizacije "Gradskog podruma". 

Naime, danas je Knatonalni sud u Sarajevu odbio molbu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za provedbu inozemne sudske presude u postupku protiv hrvatskog poduzetnika Miroslava Kutle, te ga praktično oslobodio. 

Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud u Zagrebu, Kutle je u Hrvatskoj osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U obrazloženju presude sarajevski sud je naveo da je prema Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između BiH i Hrvatske uvjet za izvršenje kazne da "djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda bude kazneno djelo prema pravu obje države".

Sud je, međutim, našao da se u ovom konkretnom slučaju ne radi o "istim zakonskim opisima navedenih kaznenih djela u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH".

Miroslav Kutle je 2011. osnovao u Sarajevu firmu "Megagreen", koja se trebala baviti proizvodnjom zdrave hrane. U međuvremenu, Kutle je prošle godine preselio u Banja Luku radi ''lakšeg kontakta s obitelji", ali je zadržao poslove u Sarajevu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka