Subota, 13. veljače 2016.
U Hrvatskoj osuđen na zatvor, u Bosni oslobođen

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio Miroslava Kutlu; DORH: Ako napusti BiH tražit ćemo izručenje

Miroslav Kutle je 2011. osnovao novu u Sarajevu tvrtku "Megagreen", koja se trebala baviti proizvodnjom zdrave hrane / Foto Ranko Suvar / Cropix
Miroslav Kutle je 2011. osnovao novu u Sarajevu tvrtku "Megagreen", koja se trebala baviti proizvodnjom zdrave hrane / Foto Ranko Suvar / Cropix
Autor: Ana Raić Knežević
Objavljeno: 5. travnja 2013. u 19:20

Nije isključeno da u slučaju da napusti teritorij BiH Kutle bude uhićen i izručen Hrvatskoj, koja ga je pravomoćno proglasila krivim za malverzacije tijekom privatizacije "Gradskog podruma". 

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu odbio provesti hrvatsku presudu kojom je Miroslav Kutle osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, Republika Hrvatska zadržava si pravo da ipak "spremi" posrnulog poduzetnika u zatvor, odnosno poduzme sve zakonom predviđene mjere da Kutle kaznu i odsluži, priopćio je DORH. 

Nije isključeno da u slučaju da napusti teritorij BiH Kutle bude uhićen i izručen Hrvatskoj, koja ga je pravomoćno proglasila krivim za malverzacije tijekom privatizacije "Gradskog podruma". 

Naime, danas je Knatonalni sud u Sarajevu odbio molbu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za provedbu inozemne sudske presude u postupku protiv hrvatskog poduzetnika Miroslava Kutle, te ga praktično oslobodio. 

Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud u Zagrebu, Kutle je u Hrvatskoj osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U obrazloženju presude sarajevski sud je naveo da je prema Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između BiH i Hrvatske uvjet za izvršenje kazne da "djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda bude kazneno djelo prema pravu obje države".

Sud je, međutim, našao da se u ovom konkretnom slučaju ne radi o "istim zakonskim opisima navedenih kaznenih djela u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH".

Miroslav Kutle je 2011. osnovao u Sarajevu firmu "Megagreen", koja se trebala baviti proizvodnjom zdrave hrane. U međuvremenu, Kutle je prošle godine preselio u Banja Luku radi ''lakšeg kontakta s obitelji", ali je zadržao poslove u Sarajevu.

Komentari

6
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • điđimiđi
  điđimiđi   Objavljeno: 6. travnja 2013. u 11:02

  Ova država je u 23 godine postojanja dokazala da je bnajobičniji KUPLERAJ.
  Oni koji se na slažu s mojim mišljenjem neka joj i dalje tepaju da je KUTLERAJ.

 • Jerko Jerkic
  Jerko Jerkic   Objavljeno: 5. travnja 2013. u 21:37

  Hrvatska je nekom domovina Ercegovcu IMOVINA !Sva zemlja koja je u Gvozdu,Topuskom i okolo u napustenim mjestima je Kutle kupio ,posadio voćnjake ,eko selo napravio,stare kuce obnovio i turistima se bavi:) bere dobar poticaj od drage mu (Imovine )domovine rvacke.

 • Purger
  Purger   Objavljeno: 5. travnja 2013. u 20:43

  Dvojno državljanstvo ...

 • uprise18
  uprise18   Objavljeno: 5. travnja 2013. u 20:11

  b i h ili ce biti jedinstvena,gradjanska drzava bez cetnika,tudjmanovaca i vehabija(znaci,diktatura gradjana protiv vecine)ili ce biti podijeljena u provincije sa svojim sitnim off shore terenima.belaj za obicni narod,naravno.jebe se ljudima za kutlu,sa obje strane une i drine.prvo treba dokrajciti R S.

  • blackie
   blackie   Objavljeno: 5. travnja 2013. u 22:16

   O čemu ti lupaš,majstore?

 • koki
  koki   Objavljeno: 5. travnja 2013. u 19:53

  Kakav sud takva država....Narnija