Svjedočenje Igora Premilovca

Kalmetina obrana: Ispunjene sve pretpostavke da Uskok odustane od kaznenog progona

Hina

Božidar Kalmeta / NL arhiva

Božidar Kalmeta / NL arhiva

Premilovac je, pak, na izravno pitanje obrane u četvrtak rekao da Kalmetu nikada nije upoznao ni s njim komunicirao, kao i da nije bio u poslovnom odnosu s Kalmetinim ministarstvom te da mu nitko nije rekao da bi dio izvučenog novca išao za Kalmetu



ZAGREB Odvjetnik bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete, kojemu se sudi za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća, ustvrdio je da su nakon prvog dana svjedočenja jednog od ključnih svjedoka tužiteljstva Igora Premilovca, ispunjene sve zakonske pretpostavke da Uskok odustane od kaznenog progona Kalmete.


»Ispunjene su sve zakonske pretpostavke za odustanak Uskoka od kaznenog progona Kalmete«, izjavio je Hini odvjetnik Krešimir Vilajtović, zamoljen za komentar prvog dana svjedočenja Igora Premilovca koji je na zagrebačkom Županijskom sudu detaljno opisivao kako se preko njegovih tvrtki izvlačio novac iz cestarskih poduzeća.


Uskok tvrdi da je na vrhu piramide za izvlačenje novca bio Kalmeta, no njegova obrana od početka postupka navode da bivšeg HDZ-ovog ministra i dugogodišnjeg gradonačelnika Zadra nitko izravno ne tereti.




Isticali su da ga ni ne spominje nitko osim bivšeg financijskog dikretora HAC-a Josipa Sapunara koji je na istom suđenju posvjedočio kako mu je Kalmetin bliski suradnik Zdravko Livaković, tadašnji državni tajnik i predsjednik nadzornog odbora HAC-a, rekao da dio izvučenog novca »ide za Kalmetu i Zadar«.


Premilovac je, pak, na izravno pitanje obrane u četvrtak rekao da Kalmetu nikada nije upoznao ni s njim komunicirao, kao i da nije bio u poslovnom odnosu s Kalmetinim ministarstvom te da mu nitko nije rekao da bi dio izvučenog novca išao za Kalmetu.


Premilovac je posvjedočio da ga je u lanac izvlačenja novca uveo Sapunar, koji je poput Premilovca prije suđenja priznao sve Uskokove optužbe pa je osuđen na rad za opće dobro i povrat milijunske imovinske koristi.


»Ja sam se 2013. javio DORH-u jer sam osjetio da nemam kuda i ispričao kako sam po uputama Josipa Sapunara organizirao izvlačenje novca iz pojedinih tvrtki. Pritom sam upoznao mali broj ljudi involviran u tu aferu i tako smo radili nekoliko godina dok nismo provaljeni«, posvjedočio je Premilovac.


Odgovarajući na pitanja Uskoka Premilovac je detaljno opisivao suradnju sa svakom od tvrtki iz kojih se izvlačio novac, ali i osnivanju fiktivnih poduzeća koja nisu radila ništa osim slanja lažnih faktura.


Sličan je iskaz Premilovac dao i u drugom kraku afere Remorker u kojem su optuženi dugogodišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i njegove suradnice.


I u tom je slučaju sporazumno osuđen, a na sudu je u četvrtak otkrio da mu se zbog naknade štete svakog mjeseca oduzima trećina primanja.


Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma »Prometna renesansa Hrvatske« ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.


On od početka odbacuje optužbe, a nakon podizanja optužnica u aferi Remorker, a potom i zbog »Prometne renesanse Hrvatske« isticao je da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao »po nalogu Zorana Milanovića«, a drugu »kako bi se dodvorio Mostu«, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.