Baklje i topovski

Kako navijači unose pirotehniku na stadion? Policajac otkriva kakvim se sve lukavstvima služe

P. N.

Foto Nino Strmpotić / PIXSELL

Foto Nino Strmpotić / PIXSELL



Kako nogometni navijači, unatoč rigoroznim pretresima, uspijevaju unijeti onoliku količinu pirotehnike – pitanje je koje je ponovno aktualizirano nakon subotnjeg derbija u Splitu gdje je zbog topovskog udara bačenog s Torcidine tribine ozlijeđen vatrogasac Tomislav Biuk. 


Neke od načina kojima se domišljati navijači služe, za Slobodnu Dalmaciju otkrio je policijski izvor.


– Onaj tko zna razmontirati bengalku skrati je da bude upola manja, kao kada odsječeš dva centimetra donjeg dijela petarde, i onda je stavljaju u džonove patika koje su prije toga prerađene za takvu vrstu “transporta”. Bengalke su znali stavljati u anus, u međunožje, zašivaju u odjeću, a sada oblače i po dvoje-troje rebatinke i po dvije-tri majice te ta sredstva lijepe uz tijelo. Cilj je da prođu ulaz i da ih redari ne mogu napipati.




Kod topovskih udara je drugačije. Dijelove topovskog udara je jako opasno unositi u analnim otvorima te se oni sklapaju na samom stadionu, a unose odvojeno.To rade dvije do tri osobe. Problem je unijeti onaj prah, a plastični dio futrole nije, ali je neophodno da se to dvoje odvoji jer i najgluplji redar kad kod vas nađe sve to zajedno zna da ste unijeli topovski udar.


Unose se i, dakle, dijelovi topovskog udara koji se potom spajaju kada se ekipa sastane nakon prolaza redarske službe. Sjeverni dio stadiona na Poljud je pun betonskih pukotina, odvodnih kanala i prije utakmica se ti otvori dobro napune tim sredstvima. Pa jedan put je policija u jednom otvoru na sjeveru našla 150 bengalki.


Nedavno, protiv Osijeka, jedan je navijač sa sobom nosio 53 bengalke te fantomku, a bio je peti mjesec ove godine. Vrućina loli nije smetala, očigledno, govori nam jedan redar koji sumnja da su mnoge njegove kolege zaštitari prikriveni huligani koji nekada i svjesno zažmire iako napipaju opasno sredstvo koje će završiti na tribini, rekli su iz policije za Slobodnu.


– Posebna je priča kako huligani uspiju doći na stadion i napuniti sve pukotine gdje se može bilo što skriti. Pa znao sam topovske udare, bengalke i bljeskalice nalaziti iznad vodokotlića, ispod iskopanih zahodskih školji i na sličnim nemogućim mjestima, dodaje.


Jedan od redara podsjeća, pak na poznatu video snimku gdje se vidi kako je Torcida unosila baklje prije utakmice s Rijekom 2015. godine. 


Na snimci se vide dvojica mladića na krovu stadiona koji spuštaju uže. Ispod tribine čeka stotinjak navijača koji u gužvi pune vreću pirotehničkim sredstvima, vežu je i pričvršćuju za to uže kojeg ova dvojica izvlače na vrh stadiona i raspoređuju po tribini.