Iskazi svjedoka

Kako je “radila” žena koja je varala Riječane: Novac joj davao čak i svećenik u dvorištu Kaptola

Slavica Kleva

Oštećena vlasnica jedne autokuće na području Rijeke dala je ukupno oko milijun i pol kuna optuženoj koja joj je trebala posredovati u ishodovanju kredita u Austriji, ali ga nije dobila



RIJEKA Suđenje Danijeli Rasperger, bivšoj Horvat, nastavljeno je ispitivanjem svjedoka koji su posredno ili neposredno došli u kontakt s ovom 52-godišnjakinjom iz Samobora optuženom za prevare. Ispitana je kći oštećenice, osnivačice jedne autokuće na području Rijeke, koja je priznala da je upoznala optuženu preko majke i da im se ona predstavila kao posrednica za ishodovanje kredita u Austriji.


– Čini mi se da je to bilo početkom 2011. godine. Trebalo je uložiti novac u otvaranje novog autosalona kako bismo i dalje mogli poslovati s tom poznatom autokućom. Tražili smo između 500 i 550 tisuća eura kredita. No, za ishodovanje kredita trebalo je uložiti oko 130 tisuća eura učešća koje će nam se vratiti nakon godinu dana. Mi novac nismo imali, posuđivali su nam dugogodišnji prijatelji. Tako je, primjerice, naš kućni prijatelj, velečasni, dao oko 47 tisuća kuna, druga prijateljica tisuću, pa rođakinja 9 tisuća eura… Ali optužena je stalno tražila novce za posredovanje, za bilježnika, za učešće, »sad će biti krajem mjeseca«, pa »ne može sada jer je početak mjeseca«, »idući mjesec sigurno« i tako unedogled su se nizala opravdanja zašto nije ishodovan kredit – nastavila je izlagati svjedokinja, zaključivši da se na koncu kredit u austrijskoj banci nije realizirao.


– Moja mama joj je dala više od milijun i 400 tisuća kuna kroz nekoliko godina. I ja sam osobno na račun Danijele Horvat uplaćivala preko Privredne banke Zagreb više od 20 puta od tisuću do pet tisuća kuna na njezin račun i na račun njezina supruga, sigurno ukupno oko 70 tisuća kuna – rekla je dalje svjedokinja.


Euri u omotnici 




Na pitanje odvjetnika Damira Brguljana koji zastupa oštećenu majku svjedokinje je li bilo i kakvih osobnih davanja novaca, svjedokinja je potvrdno odgovorila.


– Da, jednom na Gornjoj Vežici preko puta benzinske crpke moja mama joj je na ulici predala u omotnici devet tisuća eura, optužena se nalazila u autu, a mama joj je predala novac kroz prozor auta.


A na daljnje pitanje što je sa 16 tisuća eura koje je njezina majka dala optuženoj Rasperger, svjedokinja je pojasnila da je njezina mama u stisci s novcima od prijatelja optuženice posudila 50 tisuća eura, ali se taj čovjek upisao na obiteljsku nekretninu, kuću u Stinici, pa kako mama nije vratila novac, on je postao vlasnik vile uz samo more, pojasnila je kći, prisjetivši se da su od toga prošle sigurno tri godine jer posljednje tri godine nisu išli na ljetovanje gdje su odlazili od njezinog djetinjstva.


– Ostatak od 50 tisuća eura, dakle 34 tisuće eura, mama je donijela kući i time platila radnike, mirovinsko, državi porez… Da, na kraju je moj otac policiji kazneno prijavio ovdje optuženu jer kad su počeli dolaziti naši obiteljski i kućni prijatelji tražiti posuđen novac, tek je tada shvatio da je mama posuđivala novac.


Na pitanje državne odvjetnice Željke Čop zašto je uplaćivala novac na račun optužene, svjedokinja je odgovorila da joj je mama dala nalog jer da je Danijela tražila od nje još novca.


– Da, poznato mi je da je mama potpisala kod javnog bilježnika izjavu da joj Danijela ništa ne duguje, ali to su bile grozne okolnosti, mama je jednostavno izmanipulirana, optužena ju je ucjenjivala da ako ne potpiše, neće biti kredita – potvrdila je svjedokinja.


Nije dobila potvrde 


Na pitanje odvjetnika Tomislava Grahovca koji zastupa optuženu Rasperger što je s tvrtkom, svjedokinja je odgovorila da su bankrotirali 2014. godine i da je tada bilo zaposleno 18 ljudi. »Je li mama tražila potvrde za isplate optuženoj«, pitala je nadalje tužiteljica.


– Da, ali ih nije dobila – odgovorila je dalje svjedokinjja, zaključivši da su im životi uništeni, dužni su svima koji su im posudili novac, a majka se teško razboljela. Na pitanje odvjetnika Grahovca zašto ona kao direktorica nije potraživala kredit, kći je odgovorila da je mama kao osnivačica imala više iskustva i nije prvi put tražila kredit.


– Dali smo optuženoj 240 tisuća kuna kako bi ona konsolidirala poslovanje svoje firme MI-DA i ta pozajmica je išla preko naše autokuće.


»Jeste li se pitali zašto vaša majka s optuženom posluje pet godina«, pitao je nadalje odvjetnik Grahovac. »Zato što je bila uvjerljiva, lažljiva, izmanipulirala je sve, mama joj je vjerovala, stalno se nadala da će dobiti kredit«, rekla je na kraju svjedokinja, a optužena i njezin odvjetnik prigovorili su iskazu svjedokinje u cijelosti. Predsjednica vijeća sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol naložila je svjedokinji da u roku od tri dana iz banke izlista sve uplate i dostavi ih sudu.


Ispitan je i obiteljski prijatelj oštećene vlasnice bivše autokuće, svećenik s Kaptola. On je potvrdio da je optuženoj u pet ili šest navrata u dvorištu Kaptola predao novac, kako je rekao, »nakon što bi me nazvala oštećena i najavila dolazak, ovdje optužene koju prepoznajem«.


Veliki crni auto 


– Znao sam da je u pitanju kredit, čini mi se u nekoj austrijskoj banci, ali se nisam previše petljao, to su mi prijatelji. Ne, nisam tražio nikakvu pisanu potvrdu da sam oštećenoj posudio novac. Oštećena bi mi rekla da će ovdje optužena doći po novac, ja bih se spustio u dvorište i tu joj dao novac. Vjerovao sam da je to ta osoba jer doista ne mislim da bi u isto vrijeme došle dvije osobe – odgovorio je svjedok na ptanje odvjetnika Grahovca kako je znao da je baš to ta žena. Pojasnio je svjedok da je novac nekad predavao optuženoj u krugu dvorišta Kaptola, a nekad i izvan, na cesti, dolazila je velikim crnim autom. »Ne mogu se sjetiti kakvu je boju kose tada imala«, odgovorio je svjedok na upit odvjetnika Grahovca. I njegovom su iskazu djelomično prigovorili optužena i odvjetnik, osim u dijelu gdje je svjedok pojašnjavao na kojem principu radi autokuća te razloge zbog čega je ta obitelj izgubila licencu za autokuću, ali i za servis.


Nakon što su ispitana još dvojica svjedoka koji su neposredno upoznali Danijelu Rasperger i koji su svjedočili da je novac predavan, odvjetnik Grahovac je zatražio da se pribavi bilanca poslovanja te autokuće i da se napravi financijsko vještačenje, ali je vijeće odbilo prijedloge, smatrajući ih suvišnim. Stoga će na idućoj raspravi vrijeme biti posvećeno optuženoj, ona će iznositi obranu, što bi u konačnici moglo biti i kraj suđenju. Danijela Rasperger se nalazi u istražnom zatvoru od kolovoza prošle godine. Za istovrsna kaznena djela protiv nje su podignute prijave i u Splitu i u Zagrebu.