Događaj koji je šokirao Hrvatsku

Kako je otrovni plin dospio u sobu? Istraga o stradavanju para iz Istre i nakon sedam mjeseci bez odgovora

Mateo Sardelin

Patrik i Lara snimljeni na terasi agroturizma Milena, odakle nisu izašli živi / Obiteljski album

Patrik i Lara snimljeni na terasi agroturizma Milena, odakle nisu izašli živi / Obiteljski album

Obitelji Nikolić i Blaško pogođeni su jer se sedam mjeseci nakon tragedije u Bačvi još uvijek ne zna kako je otrovni plin dospio u sobu te naglašavaju da bi institucije trebale brže i bolje odrađivati svoj posao, jer istina mora izaći na vidjelo



Dan nakon kojega život dviju obitelji iz Poreča više nikada neće biti isti, je 25. listopada prošle godine, kada su u jednoj od soba u agroturizmu Milena u mjestu Bačva kod Višnjana, uslijed trovanja ugljičnim monoksidom, mrtvi pronađeni 27-godišnji Patrik Blaško i 22-godišnja Lara Nikolić iz Poreča. U agroturizmu se dan ranije odvijalo svadbeno slavlje na kojem je Patrik Blaško bio mladoženjin vjenčani kum, a istovremeno je s djevojkom Larom Nikolić naveliko planirao svoje vjenčanje tijekom ove godine…


Ovaj događaj šokirao je cijelu Hrvatsku, osobito stoga što se od početka iznad cijelog slučaja nadvio crni oblak slutnji, nagađanja, krivih interpretacija i pretpostavki. Za članove obitelji Patrika Blaška i Lare Nikolić život ni gotovo sedam mjeseci kasnije nije nimalo lakši.


Osobne stvari


Bol zbog gubitka voljenih osoba njihovim obiteljima dodatno pojačava činjenica da istraga još uvijek nije gotova, odnosno da nitko još uvijek ne zna na koji je način otrovni plin dospio u sobu na katu, i to u tolikoj količini da usmrti dvije osobe. Obitelji još uvijek ne mogu ni do osobnih stvari Patrika i Lare, jer su i one izuzete kao eventualni dokazni materijal u istrazi.



Prozori otvoreni nakon dojave?




Dan nakon tragičnog događaja u Bačvi procurila je u javnost informacija da je mladi par otrovan ugljičnim monoksidom. Doznajemo da je Centar 112 od osobe koja je dojavila o smrti mladog para tražio da odgovori na pitanje jesu li prozori u sobi bili otvoreni ili zatvoreni na što je ta osoba rekla da su bili zatvoreni. Međutim, netko je, čini se, naknadno nakon te dojave otvorio prozore u sobi. Ovo je samo jedna od zagonetki koje istražitelji trebaju riješiti i kasnije braniti na sudu. Ima li kakvih pomaka u ovom slučaju, pitali smo Mirjanu Zenzerović, glasnogovornicu Županijskog državnog odvjetništva. Ponovila nam je da su »izvidi u tijeku« te da će, nakon što Državno odvjetništvo donese meritornu odluku, istu objaviti na svojoj službenoj stranici.



– Ne mogu dočekati da mi predaju, pored ostalih sinovih stvari, i njegov telefon, jer se u njemu nalaze njihove posljednje fotografije. Nekome se možda to čini nevažno, ali to je zadnje što imam od svog sina i meni je to sve – kazala je Mirjana Blaško. Najvažnije joj je, kaže, da istraga konačno završi i da sazna kako je uopće došlo do tragedije. Smatra da je taj dio već trebao biti zaključen, tim više što je trovanje ugljičnim monoksidom vrlo brzo utvrđeno kao uzrok smrti Patrika Blaška i Lare Nikolić. Toksikološko vještačenje i obdukcija su nedvojbeno pokazali da je uzrok smrti trovanje ugljičnim monoksidom. Potvrđeno je i da u tijelima preminulih nije bilo tragova da su konzumirali opojne droge, neke lijekove ili supstance koje su mogle dovesti do trovanja. Obitelj Blaško i Nikolić angažirale su riječku odvjetnicu Ingrid Barić koja nam je kazala da su izvršili uvid u spis te da su tražili povrat osobnih stvari preminulih, no rečeno im je da to nije moguće u ovoj fazi postupka.


Uhvatila buket


– Ni sama ne znam jesu li istražitelji ili onaj tko službeno vodi »predmet Bačva« dovoljno svjesni što za mene i za obitelj Nikolić znači svakodnevno čekanje novih informacija – kaže nam očajna Patrikova majka. Nakon tragedije koja je zadesila njenu i obitelj Nikolić, ubija je višemjesečna neizvjesnost, beskonačno čekanje odgovora na brojna pitanja. Dok smo razgovarali s Mirjanom Blaško, što je za nju bilo iznimno teško i traumatično, pričala nam je o Patriku i njegovim planovima i o vezi s Larom.


– Moj Patrik je bio divna osoba, s nogama čvrsto na zemlji. Znao je što želi i težio je tome. Govorio mi je da će se vjenčati s Larom ove godine. Već su planirali zajednički život i razmatrali mogućnosti da kupe neki stan za početak zajedničkog života. I Patrik i Lara radili su u porečkom Mlinaru, Patrik u proizvodnji, a Lara u trgovini u gradu. Na poslu se trudio i davao sve od sebe, toliko da je vrlo brzo primljen na neodređeno vrijeme, što mu je bilo jako važno radi kakve takve financijske sigurnosti. Na tom kobnom svadbenom slavlju u Bačvi Lara je čak ulovila mladenkin buket. Sve je ukazivalo da su stvoreni jedno za drugo, ispričala nam je Patrikova majka. Nakon smrti sina i njegove djevojke dodatno su je dotukle medijske špekulacije o uzroku smrti, spominjala se droga, alkohol, sve to, kaže, u potpuno neprimjerenom kontekstu.


– Tada sam vjerovala da će policija i pravosuđe svoj posao odraditi krajnje profesionalno, ali ni nakon sedam mjeseci još nema pomaka, a zna se kako je i zašto došlo do trovanja, no zbog tajnosti u tom dijelu istrage, o tome se ne govori. Znam da mi ništa neće vratiti sina, ali dužni su nam dati odgovore na ta pitanja – kazala nam je Mirjana.


Sve naplatili


Obitelj Nikolić, Biserka i Milorad, pogođeni su trenutnim stanjem i naglašavaju da bi institucije trebale brže i bolje odrađivati svoj posao, jer istina mora izaći na vidjelo. Milorad nam je u razgovoru kazao gotovo isto što i Mirjana Blaško, no ispričao nam je i što je doživio kada je kobne nedjelje došao u Bačvu.


– Došao sam u Bačvu jer su ljudi javljali da se nešto dogodilo, ali službene potvrde nisam imao, policija mi ništa nije davala, a na internetu se već bila vrtjela vijest o tragediji. Nisam vjerovao. Odnosno, nisam htio vjerovati. Očekivao sam da će mi policija dati više informacija, no to se dogodilo tek nekoliko sati nakon dojave, kaže Milorad Nikolić. Pričao nam je o ljubavnoj vezi Lare i Patrika koja se prema svemu sudeći trebala pretvoriti u brak. Kazao nam je da je Lara u kuću, uz njegov pristanak, dovela Patrika i predstavila ga. – Dečko mi se svidio od prvog trenutka i vrlo sam rado podržao njihovu vezu. Sve je upućivalo na to da je »to ono pravo« i da će uploviti u bračne vode.


Pored strašne vijesti u Bačvi je Milorad doživio dodatni šok od vlasnika konobe Milena, Đorđe Stafanova.


– Vlasnik lokala Stefanov mi je prišao i dao sućut, no pritom mi je rekao, citiram: »Moje saučešće, a meni je sada restoran zatvoren«, što je kod mene izazvalo bijes koji je sada teško opisati. U svakom slučaju ovo mu ne mogu oprostiti, niti zaboraviti. Mi smo toga dana ostali bez kćeri, a oni se u šest mjeseci, koliko je proteklo od tada, nisu potrudili niti posjetiti ni nas, jednako kao ni obitelj Blaško, kazao nam je Nikolić. Povrijeđena je zbog toga i Mirjana Blaško, koja kaže da su vlasnici objekta, unatoč tragediji koja se dogodila, naplatili mladencima sve usluge za svadbu – čak i najam sobe u kojoj su stradali Patrik i Lara.