Siledžija s Gornje Vežice

KONAČNO IZA BRAVE Ovo je nasilnik koji je pilom napao brata. Maltretirao je cijelo susjedstvo

Šarlota Brnčić

Foto SIlvano Ježina

Foto SIlvano Ježina

Goropadni siledžija nasrnuo je na brata motornom pilom i tek je zimski prsluk spasio čovjeka od užasne smrti. Napadač se hladi u Via Romi. Željko Bonifačić znao je zapaliti vatru u stanu, pa su jadni susjedi s dvoje male djece u strahu za svoje živote na koncu morali odseliti iz vlastitog stana



RIJEKA Željko Bonifačić, 58-godišnjak s Gornje Vežice, osumnjičen da je u srijedu poslijepodne pokušao ubiti brata Ivicu u dvorištu kuće na broju 4 Ulice braće Stipčić jučer je prijepodne najprije doveden na saslušanje u riječko Županijsko državno odvjetništvo.


Ispitivanje osumnjičenika potrajalo je kratko jer se odlučio na obranu šutnjom. Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je potom dežurnom sucu istrage Dušku Tišmi prijedlog da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je i usvojeno. Bonifačić je oko 14 sati prepraćen u riječki zatvor, a jamstvo kojim se može zamijeniti boravak iza rešetaka određeno je na iznos od 50.000 kuna.


Neradnik i bitanga 


Napad na Ivicu Bonifačića zbio se oko 16 sati, a najprije ga je brat Željko napao u dvorištu gdje je sa motornom pilom marke Royal Einhell krenuo prema njemu. Uplašeni Ivica pobjegao je iz dvorišta te uz dozivanje pomoći počeo trčati Ulicom Braće Stipčić. Željko Bonifačić krenuo je za njim, držeći i dalje u rukama upaljenu motornu pilu. Sustigao je uplašenog brata u blizini kioska te s upaljenom pilom, a u nakani da ga liši života, nasrnuo na njega. Pilom je zamahnuo prema lijevoj strani bratova vrata, povlačeći ju prema dnu njegovih leđa. Sreća u nesreći bila je što je Ivica tog dana na sebi imao zimski prsluk, košulju i potkošulju pa je Željko pilom prerezao leđnu stranu tih odjevnih predmeta nanijevši mu samo oguljotinu dužine od oko centimetra. Lanac motorne pile se zbog povlačenja dijelova prerezane robe zaglavio i smrtonosni alat se zaustavio. U daljnjem napadu je Željka Bonifačića spriječio, za sada, nepoznati muškarac, koji je na njega počeo vikati. S motornom pilom vratio se prema obiteljskoj kući, dok je napadnuti Ivica rekao prodavačici u kiosku da zove policiju čije je djelatnike tamo i sačekao.




Kako neslužbeno saznajemo, Ivica Bonifačić je kazneno prijavljujući brata Željka naveo kako su odnosi među njima trajno narušeni, kao i da s bratom ne razgovara već nekoliko godina. Uzrok tako loših međubratskih odnosa proizlazi iz toga što je Željko Bonifačić, prema navodima brata, u cijelom životu radio možda godinu i pol dana. Uzdržavali su ga roditelji, ali i brat Ivica kojeg je financijski iskorištavao. Napadnuti Ivica je policiji također ispričao i za niz drugih fizičkih napada koje je pretrpio od strane Željka unatrag par godina.


Sjekirom na ženu 


No, sudeći prema onome što su nam ispričali njihovi bivši susjedi, a koji su se zbog braće iselili iz stana na prvom katu, Željko Bonifačić nije pravio probleme samo bratu već i drugima oko sebe. U stanu su uspjeli izdržati samo godinu dana, a nakon što su se za pomoć obratili svim mogućim službama, nažalost bezuspješno, spas su potražili preseljenjem u drugi stan. Najveći problem stvarao im je mlađi brat Željko koji živi na drugom katu, a koji je u stanu čak znao naložiti vatru i zapaliti pod. Ugljični monoksid ulazio je u njihov stan na prvom katu u kojem su živjeli sa dvoje male djece, a život im je time bio ozbiljno ugrožen. Bonifačićeva bivša susjeda ispričala nam je i da je prošle godine na nju krenuo sa sjekirom i to ispred kuće, kao i da je policija morala intervenirati u više navrata, oduzimajući mu i sjekiru i motornu pilu.