Odgođeno suđenje

Jozo Kalem u sudnici u rujnu zbog ilegalnog vađenja kamena 2007. godine na Kukuljanovu

Fiore Vežnaver

Jozo Kalem / Snimio F. VEŽNAVER

Jozo Kalem / Snimio F. VEŽNAVER

Tužiteljstvo u optužnici navodi da Kalem od vlasnika terena nije imao odobrenje za obavljanje rudarskih radova, da nije imao rudarsku koncesiju, niti za te radove lokacijsku i građevinsku dozvolu



Zbog proceduralnih razloga, u riječkom Općinskom sudu odgođen je nastavak suđenja poznatom riječkom poduzetniku i menadžeru, 55-godišnjem Jozi Kalemu, optuženom za protupravnu eksploataciju rudnog blaga. Sljedeća rasprava zakazana je za sredinu rujna, kada bi se u sudnici o vještačkom nalazu trebala očitovati dvojica rudarskih vještaka.


Kalem se tereti da je bio direktor Euro-Petrola kada je ta tvrtka, tijekom 2007. godine, u Industrijskoj zoni na Kukuljanovu ilegalno izvukla pa onda drobila najmanje 6.590 prostornih metara građevnog kamena. Tužiteljstvo u optužnici navodi da Kalem od vlasnika terena nije imao odobrenje za obavljanje rudarskih radova, da nije imao rudarsku koncesiju, niti za te radove posjedovao lokacijsku i građevinsku dozvolu. Na štetu Republike Hrvatske izvukao je mineralnu sirovinu vrijednu oko 198 tisuća kuna, tvrdi optužba.


Tužiteljstvo predlaže sudu da se Kalem oglasi krivim i osudi na novčanu kaznu od 250 dnevnih dohodaka.