Odbacuje navode optužnice

Jozo Kalem iznio svoju stranu priče: ‘Nikoga ja nisam prevario, ja sam tu prevaren’

Fiore Vežnaver

Ne bojim se suda, kaže ovaj riječki gospodarstvenik koji se tereti za  zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloporabu stečaja, a jedna od inkriminacija veže se za nelegalnu cesiju od  46 milijuna kn



RIJEKA  Kome sam dužan? Koga sam ja to prevario? Kome sam ukrao 46 milijuna kuna? Nikakvu korist nisam stekao u svemu tome što mi se inkriminira. Ni jednu automobilsku gumu nisam ilegalno stekao. Uvijek sam korektno i pošteno radio.


Prava istina je samo da sam plaćao radnike. Sve drugo nema osnove. Zapravo, točna je i druga stvar, da sam upao u osinjak, kada sam stigao sa željom da namirim potraživanja koji su drugi imali prema tvrtki IGM Tounj, a uz to sam zaposlio 100 ljudi. Odvjetnici su mi kazali da neće biti teško dokazati da nisam ništa stekao ilegalno. Dogodile su se zapravo malverzacije u kojima sam ja oštećen, prevaren sam ja. No, na koncu će o opstojnosti  ove optužnice presuditi sud. Ne plašim se suda. 


Izjavio je to jučer poznati riječki poduzetnik i menadžer Jozo Kalem (55), osvrćući se na najnoviji razvoj događaja, činjenicu da je protiv njega u Karlovcu potvrđena optužnica što ga tereti za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i zlouporabu stečaja, a jedna od inkriminacija veže se za nelegalnu cesiju »tešku« 46 milijuna kuna.



– Očekivao sam da će optužnica protiv Joze Kalema biti potvrđena. Pravda je spora, ali dostižna, komentirao je jučer Ivan Pađen, bivši vlasnik IGM-Tounja, jedan od velikih oponenata riječkog gospodarstvenika. Pađen objašnjava da to nije jedina optužnica protiv Kalema, da postoji i postupak pokrenut na njegovu inicijativu, zbog sumnji u prevaru »tešku« 103 milijuna kuna. Pađen tvrdi da se Kalem, odnosno njegove tvrtke, upisao na nekretnine u Tounju bez plaćanja. S druge strane, Pađen priznaje da i protiv njega postoje postupci koje je inicirao Kalem. Na Kalemove tvrdnje da je IGM Tounj vadio rudno bogatstvo godinama bez koncesije navodi da to nije istina, da je ta tvrtka imala svu potrebnu dokumentaciju. – No, Kalem nije mogao prenijeti koncesiju na sebe, a odlučio se na novu koncesiju koju je i trebalo platiti, objašnjava Pađen.


Osim Kalema, optužene su i Anita Vučković (35) iz Klane, koja je u vrijeme inkriminacija bila zamjenica voditelja računovodstva u Ri-Petrolu, tvrtke u kojoj je Kalem bio predsjednik uprave. Trećeoptužena je Violeta Peljušić (46) iz Rijeke,  ondašnja direktorica tvrtke IGM-Tounj. Četvrtooptužena je Kalemova tvrtka Ri-Most.


I ova optužnica je, kao i neki drugi sudski postupci, dio šire priče oko kupoprodaje tvrtke IGM-Tounj koju je krajem prošlog desetljeća kupio Jozo Kalem. Riječki gospodarstvenik, posebice poznat po naftnom biznisu, tereti se da je, kao direktor Ri-Petrola, u rujnu 2009. godine sastavio ugovor o ustupanju potraživanja, prema kojem tvrtka Modibit iz Samobora ustupa Kalemovoj firmi Ri-Petrol tražbinu od oko 46 milijuna kuna koju ima prema IGM-Tounju. Za to je Ri-Petrol trebao platiti Modibitu 17,9 milijuna kuna kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je sve to bilo bez znanja i potpisa ugovora direktora Modibita. Prema navodima optužnice, nakon toga je Anita Vučković, u svibnju 2010. godine ugovor o cesiji na 46 milijuna kuna proknjižila u knjigovodstvu Ri-Petrola kao dobit. Učinjeno je to s namjerom, tvrdi tužiteljstvo, da se za taj iznos umanji dug koji je Ri-Petrol imao prema IGM-Tounju. Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo tvrdi da je Kalem nakon toga, u lipnju 2010, sastavio izjavu o prijeboju »teškog« 46 milijuna kuna između riječke tvrtke i IGM-Tounja. Kada je stečajni upravitelj preuzeo poslovanje IGM-Tounja, u siječnju 2011. godine, Kalem i drugooptužena su djelomično stornirali cesiju, na iznos od oko 41 milijun kuna, dok je ostatak svote naplatio čelni čovjek Mobidita.


Druga točka optužnice tereti Jozu Kalema i Violetu Peljušić, ondašnju direktoricu tvrtke IGM-Tounj, za zlouporabu stečaja. Tužiteljstvo navodi da su postupali u situaciji da su znali da je ta tvrtka praktički cijelu godinu bila u blokadi. Na teret im se stavlja da su, s namjerom da smanje buduću stečajnu masu IGM-Tounja, sklopili ugovor o kupoprodaji kojim Ri-Petrol kupuje nekretnine tvrtke u Tounju.


Jozo Kalem je na ispitivanju u tužiteljstvu, kada je pokrenuta istraga o  slučaju, objašnjavao da su sa zakašnjenjem ustanovili da je knjigovodstvo Ri-Petrola greškom proknjižilo cjelokupni iznos nepotpisanog ugovora o cesiji. Poslije je to djelomično stornirano i ispravljeno knjiženje. Jozo Kalem je naglašavao da je to sasvim slučajna greška za koju on kao predsjednik uprave ne može biti odgovoran, jer se ne bavi knjiženjem.  Za sastavljanje izjave o prijeboju kazao je da je ona rezultat nerazumijenjavanja ili neiščitavanja dokumentacije od strane računovodstva i u Ri-Petrolu i tounjskoj tvrtki. Kalem je obrazlagao da izjava o prijeboju i ne može smanjiti dug Ri-Petrola prema IGM-u, jer je postojala obaveza da riječka tvrtka namiri dug IGM-a prema Euro-Petrolu od oko 89 milijuna kuna, što je i učinjeno.


Za točku koja ga tereti za zlouporabu stečaja, Kalem je pojašnjavao da se tu zapravo radi o tome da je on djelomično isplatio dvije plaće radnicima IGM-a, što je bila kompenzacija za obaveze temeljem kupnje nekretnina te tvrtke. 


– Stečajni upravitelj tvrtke Modibita dosad nikad nije izjavio da traži i jednu kunu od Ri-Petrola ili mene osobno. Da ima osnova vjerojatno bi to učinio. A ni tadašnjem predsjedniku uprave Modibita ne dugujem ni jednu kunu. Za sve ovo što vam govorim postoji dokumentacija, a sve ostalo su insinuacije, siguran sam da će se to potvrditi i na sudu, kazao nam je jučer Jozo Kalem u telefonskom razgovoru. 


– Moram reći i da se, kada sam preuzeo i kamenolom IGM-Tounja, ispostavilo da je ta tvrtka godinama radila bez koncesije, da joj je istekla, a meni su inspektori došli već četvrti dan. Ono što se događalo prije mene u toj tvrtki trebalo bi biti predmet istrage, mnogi milijuni su u pitanju. Inače, sada je u tvrtkama u kojima sam 100-postotni vlasnik zaposleno 520 ljudi, svi oni dobivaju plaću na vrijeme, a još gotovo 800 ljudi radi u tvrtkama s kojima sam na neki način povezan, niti jedna nije u blokadi. To je bit mog rada, zaključio je Jozo Kalem, koji vjeruje da će na sudu dokazati svoju nevinost.