Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Bivši specijalac pušten nakon ispitivanja u tužiteljstvu

Josip Klemm: Ako sam zbog neznanja oštetio firmu, priznajem kriv sam, no proračun nisam oštetio

Policija obavlja pretres prostorija zaštitarske tvrtke Klemm Security u prisustvu odvjetnika Ante Serića / Foto: Marko Todorov / CROPIX
Policija obavlja pretres prostorija zaštitarske tvrtke Klemm Security u prisustvu odvjetnika Ante Serića / Foto: Marko Todorov / CROPIX
Autor: ,
Objavljeno: 17. travanj 2014. u 10:42 2014-04-17T10:42:00+02:00

"Ispitivanje je bilo fer i korektno. Klemm je opširno iznio svoju obranu i potkrijepio ju raznom dokumentacijom", izjavio je Šerić Hini. Dodao je da je nakon ispitivanja tužiteljstvo odlučilo da za Klemma neće tražiti istražni zatvor

ZAGREB "Ako sam zbog neznanja oštetio firmu, priznajem kriv sam, no Državni proračun nisam ni na koji način oštetio. Kao hrvatski branitelj izgradio sam jednu od najvećih tvrtki i na to sam ponosan, izjavio je Josip Klemm".

Jučer uhićeni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata te direktor i vlasnik tvrtke "Klemm security", Josip Klemm, jutros je ispitan u zagrebačkome Županijskom državnom odvjetništvu i u nastavku istrage branit će se sa slobode, potvrdio je njegov odvjetnik Branko Šerić.

"Ispitivanje je bilo fer i korektno. Klemm je opširno iznio svoju obranu i potkrijepio ju raznom dokumentacijom", izjavio je Šerić Hini. Dodao je da je nakon ispitivanja tužiteljstvo odlučilo da za Klemma neće tražiti istražni zatvor.

Josip Klemm izjavio je kako se ne osjeća krivim za optužbe da se gospodarskim zlouporabama u ime svoje tvrtke »Klemm security« okoristio za najmanje 3,2 milijuna kuna, ističući da njegova tvrtka nikada nije oštetila državni proračun.
Nakon što je jučer bio priveden, a jutros i saslušan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu te pušten da se brani sa slobode, Klemm se, na zahtjev novinara, javnosti obratio na konferenciji za novinare svoje udruge i Zbora gardijskih postrojbi. Poručio je kako se može osjećati krivim jedino ako je svojim neznanjem oštetio vlastitu tvrtku, a ne da je tvrtka oštetila državu.
»Osjećam se dobro jer u svom srcu znam da nisam kriv«, rekao je Klemm, naglasivši kako su hrvatski branitelji, kojima pripada, temelj hrvatskog društva, stvorili su ovu državu te moraju poštovati njezine zakone za koje su se borili.
»Mislim da ovaj događaj nema veze s hrvatskim braniteljima i žao mi je što se ovo događalo za vrijeme predstojećih blagdana«, dodao je i ocijenio da je odnos policije i Državnog odvjetništva prema njemu bio profesionalan.
Ustvrdio je da je u zadnje četiri godine u ime svoje tvrtke uplatio 115 milijuna kuna u državni proračun. »Pa neka se pohvali jedan gospodarstvenik koji je to napravio«, poručio je Klemm i dodao kako zapošljava oko 900 ljudi.
Inače, Klemm je izjavu dao na novinarsko inzistiranje, budući da na početku konferencije za novinare nije bio u dvorani, već u jednoj od susjednih prostorija.
Na početku je, pak, pročitano priopćenje Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora gardijskih postrojbi, u kojemu se osuđuje jučerašnje Klemmovo privođenje i proziva Vlada da na taj način udara na vrednote Domovinskog rata.
»Ova Vlada uhićuje sve one koje smatra prijetnjom te tim privođenjem čelnika braniteljske udruge vrši udar na vrednote Domovinskog rata i one koji su najviše dali, a u svrhu dnevne politike«, stoji u priopćenju.
Policija sumnja da je Klemm od početka 2005. do sredine 2007. nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa svoje tvrtke na račune više drugih trgovačkih društava koja su mu izdavala račune za neobavljene usluge. 

Tužiteljstvo: Klemm je potvrdio naše sumnje

Josip Klemm potvrdio je pred tužiteljima inkriminacije za koje ga tereti zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je protiv njega i još petorice pokrenulo istragu zbog zlouporaba teških 3,2 milijuna kuna.»Tijekom današnjeg dana prvookrivljenik je ispitan pred državnim odvjetnikom te je iznio svoju obranu i u cijelosti potvrdio inkriminacije koje mu se stavljaju na teret rješenjem o provođenju istrage, zbog čega nije bilo zakonskog osnova za predlaganje određivanja istražnog zatvora«, izvijestili su iz zagrebačkog ŽDO-a.Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata te direktor i vlasnik tvrtke »Klemm security« Josip Klemm potvrdio je pred tužiteljima inkriminacije za koje ga tereti zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je protiv njega i još petorice pokrenulo istragu zbog zlouporaba teških 3,2 milijuna kuna.»Tijekom današnjeg dana prvookrivljenik je ispitan pred državnim odvjetnikom te je iznio svoju obranu i u cijelosti potvrdio inkriminacije koje mu se stavljaju na teret rješenjem o provođenju istrage, zbog čega nije bilo zakonskog osnova za predlaganje određivanja istražnog zatvora«, izvijestili su iz zagrebačkog ŽDO-a.

Klemm je jučer poslijepodne uhićen u Zagrebu zbog sumnje da se zlouporabom položaja i ovlasti okoristio za najmanje 3,2 milijuna kuna.

Zbog pomaganja u navodnim nezakonitostima osumnjičen je i 55-godišnji Radovan Štetić, poznat iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije, koji je navodno u bijegu.

Ovo je finale višemjesečne operacije u koju je bila uključena i Porezna uprava, a Klemm je osumnjičen zlouporabu položaja i ovlasti.  Prema prijavi, od početka 2005. do sredine 2007. nalagao je plaćanje usluga raznim firmama koje su mu  samo ispostavljale račune iza kojih baš nikakvi poslovi nisu stajali.

U pronalaženju tvrtki koje su bile spremne za takvu »suradnju« pomogao mu je upravo Štetić. On je i sam imao registriranih nekoliko poduzeća preko kojih je uzimao i plasirao kredite i na kamatama pozamašno zarađivao. Klemm je pak na ovaj način, sumnja se, ilegalno zaradio najmanje 3.244.121,73 kune.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.