Nasilni sin

Još jedan Riječanin u zatvoru zbog maltretiranja majke: Vrijeđao je i prijetio smrću ako ga prijavi

Fiore Vežnaver

Iz pritvora je izašao u ožujku plaćanjem jamčevine, a jučer se opet tamo vratio / snimio V. KARUZA

Iz pritvora je izašao u ožujku plaćanjem jamčevine, a jučer se opet tamo vratio / snimio V. KARUZA

Dario Josipović poricao je prijetnje i tvrdio da je majku »samo vrijeđao«, a da ga je ona prijavila kako bi ga iselila iz stana. Mladić je već pravomoćno osuđen zbog nasilja nad majkom i sestrom, optužen je i za krađe, a bio je zatvoren i kao član narkoskupine kojoj su zaplijenili drogu vrijednu dva milijuna kuna



 Dario Josipović, 24-godišnjak iz Rijeke, smješten je jučer poslijepodne u riječki zatvor pod sumnjom za nasilje u obitelji, tj. da je psihički, fizički i ekonomski maltretirao svoju majku. Josipović, po zanimanju monter strojeva, tereti se da je kazneno djelo počinio u dužem razdoblju, od početka ožujka ove godine do proteklog vikenda, u stanu u Rijeci u kojem živi s 52-godišnjom majkom. Sumnjiči se da je majku verbalno i fizički zlostavljao na niz načina. Vrijeđao ju je i omalovažavao pogrdnim riječima, nazivajući je kurvom i droljom. Prijetio joj je da će je ubiti i dovesti do invalidskih kolica ako bude zvala policiju. Tereti se i da se u njenom prisustvu znao razodjenuti i obraćati joj se ružnim riječima. U takvim situacijama majku je znao i fizički zlostavljati: savijao joj je ruke, odgurivao po stanu, pljuvao, stajao na noge, udarao laktovima u prolazu… Događalo se i da je gađa predmetima koji bi mu se u tom trenutku našli pod rukom.


Razbijao i prijetio


Riječko Općinsko državno odvjetništvo ga tereti i da je majku onemogućivao da zove policiju. U svakom navratu kada bi nesretna žena pokušala zvati policiju, istrgnuo bi joj mobitel iz ruke, razbio ga i zaprijetio da će je ubiti. Tako je žrtvi razbio više mobitela, a sumnjiči se da joj je razbio i laptop i televizore. Sudeći po tvrdnjama tužiteljstva, kalvarija koju je prolazila žena ogledala se i u tome da ju je sin znao maltretirati tako što je lupao vratima u stanu i vratima hladnjaka, po kojem bi i udarao šakom.


Na ispitivanju u riječkom Općinskom državnom odvjetništvu Josipović je poricao da je počinio kazneno djelo za koje se tereti. Tvrdio je da nije prijetio majci, već je samo vrijeđao. Naveo je da mu je majka govorila da je narkoman i tražila od njega da se iseli iz stana, ustvrdivši da ga je i prijavila samo zato kako bi ga iselila iz stana. Josipovića je policija jučer poslijepodne privela i sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i mogao ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od 20 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Optužen i osuđen




Tužiteljstvo je u svom prijedlogu za određivanjem istražnog zatvora podvuklo da je Josipović višestruko osuđivana osoba, da je četiri puta suđen, od čega jednom za kazneno djelo s elementima nasilja. K tome, lani je protiv njega podignuta optužnica zbog dviju krađa, a prije dva mjeseca je optužen i za dvije teške krađe. Pravomoćno je osuđen i za prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a žrtve su bile majka i sestra. U sjećanju je i da je Josipović u prosincu prošle godine završio u riječkom zatvoru kao član velike narkoskupine, u slučaju u kojem su istražitelji zaplijenili drogu vrijednu gotovo dva milijuna kuna. U velikoj akciji pod koordinacijom USKOK-a zaplijenjeno je 19 kilograma marihuane, oko pola kilograma amfetamina i manje količine drugih vrsta droga, a Josipović je bio jedan od jedanaestorice kojima je određen pritvor. Izašao je iz pritvora u ožujku ove godine, nakon što je platio jamstvo od više desetaka tisuća kuna.


Ovo je i bio glavni razlog, po svemu sudeći, što je tužiteljstvo jučer tražilo da se isključi mogućnost da plaćanjem jamstva izađe iz pritvora, jer je jamčevinu već bio platio, ali ga to nije spriječilo da ode na put s druge strane zakona.