Presuda

Jezivo nedjelo koje je zgrozilo javnost: Zagrepčaninu tri godine zatvora za skrivanje mrtve majke

Vanja Vesić

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Novak se branio da je u to vrijeme puno pio, pa mu skrivanje majčinog trupla tijekom četiri i pol godine i nije izgledalo tako strašno



Na tri godine zatvora jučer je nepravomoćno osuđen 60-godišnji Tibor Novak optužen da je četiri i pol godine u sobi stana na zagrebačkoj Trešnjevci skrivao leš pokojne majke. Jezivi slučaj otkriven je u studenom prošle godine o čemu smo opsežno pisali.


Općinski kazneni sud u Zagrebu zaključio je kako je svoju nemoćnu 87-godišnju majku ostavio u teškom položaju nakon što se vratila iz bolnice zbog slomljenog kuka.


Novak nije želio priznati da se nije dobro skrbio o majci. Točan uzrok smrti nije mogao biti utvrđen jer su forenzičari imali pred sobom tek djelomično mumificirani kostur. Prema riječima njezinog sina doznalo se da je preminula tijekom 2012. godine. Nakon što je žena preminula nije ju pokopao ali je naknadno još i krivotvorio njezin smrtni list.




U svojoj obrani Novak je priznao da se stidi svega i kaje što majku nije dostojno sahranio. Izrazio je žaljenje i jer je krivotvorio njezin smrtni list, a pojadao se i kako mu je cijeli slučaj uništio život.


Pristajući na krimen da je krivotvorio isprave te povredio mir pokojnika, Novak je na suđenju uporno negirao optužbu da je majku ostavio u teškom položaju i nije vodio brigu o njoj. Zašto nije prijavio smrt vlastite majke Novak sam sebi, a ni sudskom vijeću nije znao objasniti:


– Preminula je neposredno nakon povratka iz bolnice. Ja tada nisam imao novac za sprovod a imao sam veliki dug. Puno sam pio, jako puno, a ubrzo nakon njezine smrti završio sam u zatvoru na odsluženju kazne zbog drugog nedjela. U alkoholnim parama nije mi izgledalo sve tako strašno. I smrtni list sam napravio pijan, i dijete bi vidjelo da je neuspjela imitacija – kazao je još Novak, napominjući da smrtni list nije krivotvorio, nego ga je izradio samo kako bi ga mogao pokazati svojoj djevojci. Majčinu mirovinu nije dizao.