Počelo suđenje

Jedan sve poriče, drugi samo šuti: Počelo suđenje tandemu serijskih razbojnika iz Rijeke

Fiore Vežnaver

Veljko Vlahovič i Josip Ćulumović terete se da su u Primorsko-goranskoj županiji počinili devet kaznenih djela, šest razbojstava i tri teške krađe, u dva i pol mjeseca, od početka lipnja do druge polovice kolovoza prošle godine



Ne bježim od toga što sam napravio, ali situacija u kojoj se nalazim prisila me na to. Skrbim i o autističnom djetetu koje traži puno toga. Imam i dugove. Izvanbračna supruga ne radi, a ja popravljam aute na crno, ne mogu se stalno zaposliti jer autistični sin traži cjelodnevnu pasku. Ćulumovića poznajem četiri-pet godina, nekad smo radili zajedno u »3. maju«, ali se nismo vidjeli duže vrijeme. Opet smo se našli nakon što sam dao oglas da prodajem auto, u travnju, čini mi se. Tako je počelo, objasnio sam mu da mi treba novac, imam dugove i bolesno dijete, a on je rekao da ima rješenje… Žao mi je zbog svega, kajem se. Nisam želio da itko strada, da se nekome nešto dogodi.


Izjavio je to nakon uhićenja u svojoj obrani na ispitivanju u tužiteljstvu 32-godišnji Veljko Vlahovič iz Rijeke kojem je jučer, zajedno sa suoptuženim 24-godišnjim Josipom Ćulumovićem iz Rijeke, počelo suđenje pod optužbom za seriju razbojstava i provalnih krađa proteklog ljeta u kojima su se domogli »plijena« od ukupno 98 tisuća kuna. Vlahovič je jučer u velikoj raspravnoj dvorani riječkog Županijskog suda ponovio da se smatra krivim, ali se odlučio na obranu šutnjom. Ćulumović je pak jučer izjavio da se ne smatra krivim za devet kaznenih djela za koje se tereti (kao i kompanjon), niti priznaje imovinskopravne zahtjeve oštećenih tvrtki, iako je na ranijem pripremnom ročištu na sudu kazao da se smatra krivim.



– U jednom trenutku ušle su dvije maskirane osobe. Imali su fantomke preko glave, s prorezima za oči. Mirno su ušetali. Jedan je imao pištolj, a drugi teleskopsku palicu. Mrmljali su nešto, nisam ih najbolje razumio, ali bilo je jasno što žele – kazao je jučer u svom svjedočenju prvi recepcioner iz hotela Jadran na Pećinama, 31-godišnjak koji je zapravo radio poslijepodnevnu smjenu, do 22.30 sati, ali je ostao i poslije toga s kolegom koji je radio nakon njega.




– Prvi maskirani je repetirao pištolj, uperio ga prema kolegi i rekao: »Daj pare!« Kada je dobio novac, spremio ga je u vrećicu. Za to je vrijeme njegov kompanjon s teleskopskom palicom čuvao mene, kleknuo sam na pod. Sve je to kratko trajalo, možda dvije minute, dok dvojica nisu otišla. Mislio sam da je to nemoguće, ali moj kolega je tada po drugi put u životu bio žrtva razbojstva na istome mjestu – kazao je svjedok.



Majice oko glave


Dvojica Riječana terete se da su u Primorsko-goranskoj županiji počinila devet kaznenih djela, šest razbojstava i tri teške krađe, u dva i pol mjeseca, od početka lipnja do druge polovice kolovoza prošle godine. Kada je riječ o razbojstvima, na meti su im se, po optužbi, našle recepcije dvaju hotela, u Rijeci i Selcu, prenoćište u Kostreni, benzinske postaje Ine na Cerniku i Tuhobiću (autocesta) te Petrolova crpka u Jurdanima. Oružane pljačke dogodile su se tijekom srpnja i kolovoza, unutar mjesec i pol dana. Tri teške krađe koje im se stavljaju na teret zabilježene su tijelom lipnja, a okradena su dva kioska Tiska, na Turniću i Kantridi te prodajno mjesto iNovina na Vežici.


Svih šest razbojstava pljačkaši su počinili maskirani na način da su, po navodima optužnice, omotali majice oko glave i lica. Pravilo je bilo i da pri upadu na mjesto prepada Ćulumović drži u ruci zračni pištolj, dok je Vlahović imao u ruci metalnu polugu (u pet slučajeva) ili teleskopsku palicu (jednom). Sva razbojstva dogodila su se noću, u razdoblju unutar dva sata i 20 minuta, odnosno najranije u 23.50 sati, a najkasnije u 2.10 sati.


Pištolj i palica


Njihov posljednji pljačkaški pohod dogodio se na recepciji hotela Jadran na Šetalištu XIII. divizije u Rijeci 21. kolovoza lani. Bilo je 2.10 sati kada su Ćulumović sa zračnim pištoljem i Vlahović s teleskopskom palicom u ruci prišli repcepcionaru koji je bio u društvu kolege. Zatražili su od recepcionara da im preda novac, a kada mu se približio njegov kolega, Vlahovič ga je, po optužbi, zadržao prijeteći mu palicom, dok je Ćulumović uperio pištolj u recepcionara i repetirao ga. Razbojnici su se domogli oko 15 tisuća kuna, u kunama i eurima, prije no što su pobjegli iz hotela. No, u tom svom novom plijenu nisu uživali ni dva sata. Nakon prepada otišli su se zabaviti u casinu u Tower centru na Pećinama, gdje su ih pred zoru uhitili djelatnici policije i priveli.


U sudnici je jučer reproduciran iskaz Vlahoviča dan na ispitivanju u tužiteljstvu u kojem je, između ostalog, kazao da je idejni začetnik svih delikata bio Ćulumović. Vlahovič je tada tvrdio da je kompanjon u barem četiri prepada imao plastični pištolj, dok je on sam u barem dva slučaja imao pajser, odnosno strujni kabel. U deliktima su koristili četiri automobila, a najmanje jedan je bio Ćulumovićev. Govoreći o pljački na recepciji hotela Jadran na Pećinama, rekao je da je Ćulumović autom došao po njega, parkirali su ulicu iznad, pa se spustili stepenicama. »Nismo prijetili, recepcioner je sam stavio novac na pult«, tvrdio je Vlahovič. Objašnjavao je da je inače znao posuđivati novac, ali da ga nije trošio na kocku. »Istina je, otišli smo nakon razbojstva na Pećinama u casino, ali ja nisam kockao, samo sam sjedio«, tvrdio je tužiteljima, dodajući da je tada vidio da policajci »šetaju po casinu«, da je znao da ih čekaju.