Lopov lavljeg srca

Jedan od uhićenih riječkih provalnika lani dobio priznanje »Ponos Hrvatske«

Fiore Vežnaver

Dean Grublješić (23) iz Rijeke javnosti je postao poznat kada je riskirao život spašavajući vozača iz plamtećeg automobila na autocesti Rijeka-Zagreb

RIJEKA » Dvojica iz trinaesteročlane skupine provalnika, osumnjičenih za seriju teških krađa u riječkoj regiji, nakon okončane policijske istrage privedena su jučer ujutro sucu istrage Županijskog suda u Rijeci. Sutkinja Ksenija Zorc odredila je jednomjesečni istražni zatvor Mati Šnajderu (28) i Deanu Grublješiću (23), obojica iz Rijeke (Rujevica 1). Određeno je i jamstvo, svota čijim plaćanjem mogu ćeliju riječkog zatvora zamijeniti slobodom, a ona iznosi za svakog 50 tisuća kuna.  

  Dvojicu osumnjičenih policajci su priveli na riječki Županijski sud oko 10 sati, poslije ispitivanja koja su obavljena u policiji, po nalogu tužiteljstva. Dovođenju dvojice pred sutkinju Zorc prisustvovali su njihovi branitelji, odvjetnici Anton Denona i Željko Andrijanić. 


   – Općinsko državno odvjetništvo obrazložilo je zašto traži istražni zatvor, dok je obrana to osporavala – ustvrdio je odvjetnik Andrijanić nakon izlaska s okrivljenima iz ureda sutkinje.   

Već je gorio


Slučaj ima i jedan kontroverzan detalj; pritvoreni Dean Grublješić ima i drugo lice, u sjećanju je ostao i kao jedan od troje ljudi koji su krajem prošle godine dobili priznanje za »Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske«, godišnju nagradu Državne uprave za zaštitu i spašavanje najhrabrijima i najnesebičnijima, koji se nisu libili izložiti se opasnosti kako bi spasili druge. Dean Grublješić dobio je priznanje jer je iz plamtećeg automobila na autocesti Rijeka-Zagreb spasio vozača koji ne bi preživio bez njegove pomoći. Koincidencija je da je na dodjeli priznanja bio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je na čelu institucije koja je sada provela istragu o provalama u kojoj je nagrađeni Riječanin drugi na listi okrivljenih. 


   Slučaj, u kojem je Grublješić iskazao veliku hrabrost, zbio se na čvoru Oštrovica u siječnju prošle godine. Vidjevši kako gori »škoda fabia«, Grublješić je odmah zaustavio svoj »audi A6« kojeg je vozio u drugom smjeru autoceste, stao sa strane i upalio četiri »žmigavca«. Preskočio je ograde da bi došao do suprotnih traka autoceste, te bez krzmanja se dao u izvlačenje vozača iz »škode«, čovjeku je kosa već gorjela, zračni jastuk je bio u plamenu. Vatra je umalo zahvatila i Grublješića, koji je uspio izvući vozača iz auta.




– Pitao sam ga ima li još nekog u autu. Strahovao sam da nije neko dijete unutra. Izustio je da je bio sam, no ipak sam za svaki slučaj išao provjeriti – pričao je dan kasnije za naš list Dean Grublješić. 


  Bogat plijen


Trinaesteročlana provalnička grupa, u kojoj su i dvije žene, tereti se za seriju provala kojima su se domogli plijena od najmanje 400 tisuća kuna. »Operirali« su od Kastva do Delnica i Grižana, provaljivali ponajprije u obiteljske kuće, poslovne prostore tvrtki i kioske, a među metama provalničke grupe našle su se i zlatarnica, skladišna hala, ugostiteljski objekt i trgovina. Uglavnom su odnosili novac i nakit. 


   Upućeni u slučaj spominju da su se mnoga od ovih djela dogodila prije par godina i nisu bila riješena sve do sada, dok se nije došlo do nekih važnih dokaza i tragova. Posljednjih dana primijećeno je da je policija bila na Rječini gdje su nešto radili. Oni koji znaju nešto više o slučaju povezuju to s potragom za tragovima i dokazima iz ovog slučaja. Smatra se da su na tom području lopovi odbacivali neke stvari iz provala, poput sefova i drugih predmeta. 


   Pronalazak takvih tragova u pravnom smislu može biti važan jer bi mogao potvrđivati nešto što je utvrđeno kroz saslušanja i biti dodatni dokaz. Navodno je policija u ovom slučaju, osim oko kanjona i izvora Rječine, određene pretrage radila i u drugim dijelovima grada, a posebice na širem području oko mjesta gdje stanuju neki od osumnjičenih. Iako se do sada spominje oko 400 tisuća kuna kao šteta iz tih provala, istraga se nastavlja i upućeni tvrde da bi šteta na koncu trebala premašiti i milijun kuna.