Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Ubio socijalnu radnicu

Javio se brat ubojice iz Đakova: 'Svi smo u šoku. Nije to trebao napraviti'

Foto Davor Javorovic/PIXSELL
Foto Davor Javorovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 18:41 2019-07-09T18:41:00+02:00

 Ja sam eksplozivan i on je. Ali nije to trebao napraviti. Ako je to već i napravio, trebao se odmah prijaviti policiji i priznati, ispričao je ubojičin brat blizanac Marijan

ĐAKOVO Na ulazu svakog Centra za socijalnu skrb je zaštitar, pa tako i u onom u Đakovu, gdje je danas počinjeno ubojstvo. Andrija D. (59) ubio je svoju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, dok je njegovog kolegu Ivana Pavića ranio pištoljem kojeg je nosio u torbici.

Direktor zaštitarske tvrtke Securitas, koja čuva đakovački Centar za socijalnu skrb, Šimun Buzov odgovorio je napitanje kako se pokraj zaštitara napadač mogao u zgradu ušetati s oružjem.

- Naš zaštitar je postupio kao i svakodnevno što radi. Ubojica je često dolazio, s njim je obavio razgovor, onda je otišao u tu kancelariju gdje su bili gospođa i kolega. Kad se to dogodilo, on je otišao po prvu pomoć, ispričao je Šimun Buzov u razgovoru za lokalni radio Tranzistor.

Nosio torbicu, kao svaki građanin

Dodaje da njihovi zaštitari ne mogu nositi vatreno oružje.

- Ovaj je nosio torbicu kao svaki građanin, uvijek je nosio hrpu papira, on je tu bio kao domaći', pojasnio je Buzov situaciju s ubojicom iz Đakova.

Dodao je da zaštitar nije pregledao napadačevu torbicu.

Napadača je opisao kao nemirnog i čudnog čovjeka, piše tportal.

Svaki put kad bi dolazio u Centar za socijalnu skrb, a bilo je to nekoliko puta tjedno, ubojica Andrija D. nosio bi hrpu papira i fascikle koje je pokazivao svojoj socijalnoj radnici Blaženki Poplašen. Ovog puta nosio je i crnu torbicu u kojoj je sakrio pištolj, pišu 24 sata.

Upucao ju je bez milosti pa teško ranio njezina kolegu i pravnika Ivana Pavića. Hitna pomoć ga je prevezla u KBC Osijek, gdje liječnici daju sve od sebe da preživi.

Zaštitar otišao po prvu pomoć

- Naš zaštitar nije čuo pucnjeve. Dotrčao je kolega i rekao mu za napad pa je on odmah otišao po pribor za prvu pomoć kako bi pomogao ljudima, rekao je Šimun Buzov iz Securitasa.

Ubijena socijalna radnica bila je, kako se može čuti od susjeda, skrbnica svome ubojici, koji nije bio poslovno sposoban. U Centar za socijalnu skrb ubojica je dolazio gotovo svakodnevno, pa je ondje bio dobro poznat svim zaštitarima.

Iz toga ga razloga, kako pretpostavljaju, na ulazu u centar više nisu niti pregledavali. Svaki put bi bio nervozan, no oni koji su ga poznavali kažu da je to za njega bilo normalno stanje.

Što je bio okidač za zločin, nije poznato, ali Glas Slavonije danas je javio da je ubojica ranije prijetio đakovačkim socijalnim radnicima, koji su sve prijavili policiji.

Novinari 24 sata razgovarali su s Andrijinim bratom blizancem Marijanom.

Eksplozivan je, ali nije to trebao napraviti

- Svi smo u šoku. Ja sam eksplozivan i on je. Ali nije to trebao napraviti. Ako je to već i napravio, trebao se odmah prijaviti policiji i priznati. Ali nije to trebao napraviti..., ispričao je brat.

Andrija D. živio je sa svojim ocem i radio preko puta njihove kuće, kod obitelji povratnika iz Njemačke. Riječ je o umirovljenicima koji su se prije mjesec dana vratili u Hrvatsku, a Andrija D. im je bio kućepazitelj.

- Primijetili smo da nešto nije u redu s Andrijom i o tome smo razgovarali međusobno. Ali nismo mogli dokučiti što ga muči. Bio je nekako potišten. Ali inače je Andrija bio vrijedan i pouzdan radnik, rekla je za 24 sata umirovljenica kod koje je Andrija radio. 

Marijan i Andrija braća su blizanci rođeni  s pet minuta razlike. 24 sata doznaju kako su obojica bili u Domovinskom ratu. Marijan je dobio  vojničku mirovinu, ali ne i Andrija koji je primao socijalnu pomoć.

Ipak, navodno Andrija nije oskudijevao te se iz razgovora s bratom doznaje kako u posljednje vrijeme nije pio alkohol. Ubojičin brat Marijan kaže kako nije imao spoznaje da je Andrija imao ikakvim problema u Centru za socijalnu skrb. 

Susjedima oduvijek problematičan

Andrijini susjedi ispričali su za 24 sata da je oduvijek bio problematičan. Navodno je bio sklon alkoholu, nije radio, a zbog čega je primao socijalnu pomoć, nije poznato.

- Sjećam se jednog slučaja kad se potukao na gradskim bazenima, u ulici u kojoj živi. Kad su ga policajci došli smiriti, jedva su ga uspjeli svladati. Jak je kao bik i dugo im je trebalo da ga utrpaju u maricu, ispričao je jedan Đakovčanin za 24 sata.

Zbog svojih nepodopština, kažu, spretan je kao mačka i teško će ga pronaći. Naime, svi su problemi, pričaju susjedi, počeli nakon što mu je umrla majka, koja je s njim i ocem živjela u kući. Nedugo nakon toga je u njoj izbio i požar.

Ubojica ima brata blizanca, koji živi u Hrvatskoj, te brata i sestru u Njemačkoj. Je li bio u braku, nije poznato, no iz jedne veze ima dvije odrasle kćeri.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.