Otkriven identitet žrtve

JE LI NACIONALNOST BILA MOTIV? Skoro do smrti pretučeni u Kastvu potpredsjednik je Vijeća srpske nacionalne manjine

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Novosti navode da su "pripadnici srpske zajednice zgroženi napadom na sunarodnjaka koji je bio izuzetno aktivan", a predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Kastva Mirko Torbica ističe da je Petković povučen čovjek.



Brutalna žrtva premlaćivanja u Kastvu, o čemu je naš list dao osnovnu policijsku informaciju, sad je poznata: u pitanju je potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinski poduzetnik Radoje Petković (63). Brutalno premlaživanje dogodilo se koncem prošlog mjeseca, a žrtva je još uvijek u životnoj opasnosti. Identitet premlaćenog čovjeka otkrio je tjednik Novosti.


Riječka policija, navode Novosti, kao napadača je identificirala Iliju Glavića (48). Njega Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči za kazneno djelo nanošenja osobito teških tjelesnih ozljeda, zbog čega mu je sutkinja istrage Ksenija Zorc odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.


Premlaćeni Petković i pritvoreni Glavić verbalno su se sukobili u kafiću, nakon čega je Petković izišao i krenuo prema svom automobilu, ali Glavić ga je sustigao i divljački ga počeo mlatiti. Nastavio ga je udarati čak i kad se Petković našao na zemlji, bez svijesti, što je zabilježila i nadzorna kamera.


Novosti navode da su “pripadnici srpske zajednice zgroženi napadom na sunarodnjaka koji je bio izuzetno aktivan”, a predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Kastva Mirko Torbica ističe da je Petković povučen čovjek.




– Radoje je izuzetna osoba. Nikada nije bio agresivan ni provokator. Svim ljudima je pomagao, bez obzira na nacionalnost, rekao je za Novosti Torbica.


Na pitanje o motivima napada riječka policija novinarima nije odgovorila, a odgovor je izostao i kod upita Županijskom državnom odvjetništvu.


– Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerojatno napadač ne bi bio ni identificiran, rekao je za Novosti Milan Eraković, pravni savjetnik SNV-a u Rijeci.


Osumnjičeni Ilija Glavić, navode Novosti, “rodom je iz sela kraj Bosanskog Broda”, a poznat je tužilaštvima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.


– Na temelju izjava svjedoka, Ilija Glavić je na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužilaštvu BiH. Sumnjiči ga se za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu, rekao je za Novosti Marko Grabovac, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.