Optužbe za pedofiliju

JAVILA SE I ŠESTA NAVODNA ŽRTVA: Istina je, u domu nas je svećenik seksualno napastvovao. Osim toga su nas i tukli

P. N.

foto: Hercegovački info portal

foto: Hercegovački info portal

Optuženi fratar demantira sve optužbe, a hercegovačka franjevačka provincija slučaj je prijavila policiji. Tjednik Novosti, podsjetimo, javnost je izvijestio da su u franjevačkoj provinciji za slučajeve zlostavljanja znali ranije, ali propustili su bilo što poduzeti.



Medijima se javila još jedna bivša štićenica Dječjeg doma Ivana Pavao II u Čitluku, koja tvrdi da ju je, u vrijeme dok je živjela u domu, seksualno napastvovao fratar Kornelije Kordić.


O ovom fratru kao o seksualnom predatoru koji napada djevojčice, podsjetimo, javnost je izvijestio tjednik Novosti, kojem je pet navodnih žrtava Kornelija Kordića također govorilo o seksualnom zlostavljanju u čitlučkom domu za djecu.


– Ulazio bi u sobu i dirao me po grudima, a ruka bi mu išla prema dolje. Govorila sam mu da prestane i da se makne, ali nije se uopće obazirao. Osjećala sam se užasno te sam krivila samu sebe, ispričala je za 24 sata bivša štićenica doma, dakle šesta navodna žrtva fratra u Domu Ivan Pavao II.




Nju je majka napustila nakon rođenja, a otac nikad nije za nju pitao te je 2000. godine završila u Domu za djecu.


– Ja sam u dom došla 2000. godine. Već su me tada upozoravali da ga se klonim. Pazila sam, ali svejedno je ulazio u naše sobe. Djevojčice nisu imale kome obratiti za pomoć. Tko god je htio prijaviti zlostavljanje bio bi izbačen. Mnoge cure su šutjele jer nisu imale kamo otići. Dom im je bio neophodan inače bi završile na ulici, ispričala je 24 sata navodna žrtva.


Također, u razgpovoru s novinarom 24 sata ona je utvrdila da je u spomenutom domu bilo i svakodnevnog batinanja, a da je “najviše zlostavljanja bilo u obiteljskom centru Papa Ivan Pavao II. u Vionici kraj Međugorja, gdje su odlazili kampirati”.


– U Vionici sam vidjela fratra da dira i ostale curice. One bi sjedile mirno i ne bi ništa govorile, ali nisu ništa ni mogle. Užasno su se bojale, a znale su da im nema tko pomoći. Ako bi nešto rekle odmah bi nas proglasile vragovima i plašili egzorcizmom – objasnila je djevojka. Na nju su vršili takav pritisak, objašnjava, da je i sama povjerovala kako je u nju ušao đavao, ispričala je bivša štićenica doma.


Ona je napomenula i da fratrova obitelj u Međugorju ima motel, u kojem su štićenice, kaže, morale raditi.


– Tjerali su nas raditi tamo, a da nas za to nisu ništa plaćali. Morali smo kuhati, čistiti, prati, a sve smo imale manje od 15 godina, ispričala je bivša štićenica.


Optuženi fratar demantira sve optužbe, a hercegovačka franjevačka provincija slučaj je prijavila policiji. Tjednik Novosti, podsjetimo, javnost je izvijestio da su u franjevačkoj provinciji za slučajeve zlostavljanja znali ranije, ali propustili su bilo što poduzeti.


Otvoreno pismo u obranu optuženog fratra


U isto vrijeme, redakciji 24 sata s otvorenim pismom javilo se sedam ženskih osoba, koje su, tvrde, bivše štićenice Obiteljskog centra Vionica. One u svom pismu brane fratra Kornelija Kordića i pišu:


“Ovih dana svjedoci smo besramnih optužbi pojedinaca, bivših štićenika doma, prema istaknutom hercegovačkom franjevcu fra Korneliju K.. Fra Kornelije je znan po mnogim humanitarnim djelima, velikim zalaganjima za spašavanje i zbrinjavanje najranjivijih skupina našega društva. U svojih 60 godina svećeničke službe nema niti jednu mrlju, a svi njegovi poznanici o njemu govore riječi hvale, navode u svom pismu te ga potpisuju: Ružica Barešić, Marija Barešić, Sanja Kasalo, Gorana Stapić, Josipa Ćavar, Tomislava Sinanović, Ana Šabić-Perikitka.


One navode i inicijale osoba koje optužuju fratra za zlostavljanje te o njima pišu: “Motivi njihova napada frustracije su i njihova kriminalna prošlost. U vrijeme boravka u Domu, uz ine vrste nedoličnog ponašanja, počinili su i krađe. Unatoč upozorenjima ostale su nepopravljive, ogriješile se o pravilnik obiteljskog doma, te iz njega u konačnici i izbačene. Bezočne laži kojima truju javnost čin su njihove osobne “osvete” koja je izazvala nepodijeljenu osudu i zgražanje svih onih koji znaju kakav je častan čovjek fra Kornelije.”


– Svoje će tvrdnje imati priliku izreći i na sudu na koji ćemo ih pozvati u ime svih štićenika koji su korisnici doma i čiji je boravak u njemu od životne važnosti, stoji u otvorenom pismu.