Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Bivši čelnik Dinama

Izgleda da nema baš neke šanse da BiH izruči Zdravka Mamića Hrvatskoj

Izgleda da nema baš neke šanse da BiH izruči Zdravka Mamića Hrvatskoj
Izgleda da nema baš neke šanse da BiH izruči Zdravka Mamića Hrvatskoj
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 16:17 2019-07-23T16:17:27+02:00

Na sudu u Sarajevu održano je ročište o izručenju Mamića Hrvatskoj gdje je optužen da je zajedno s ostalim osumnjičenima oštetio Dinamo za oko 200 milijuna kuna

Mali su izgledi da će bivši Dinamov čelnik Zdravko Mamić biti izručen Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine, nakon što su tužitelji susjedne države u utorak u Sarajevu istaknuli da to ne bi bilo zakonito.

Na sudu u Sarajevu održano je ročište o izručenju Mamića Hrvatskoj gdje je optužen da je zajedno s ostalim osumnjičenima oštetio Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Sud bi odluku o izručenju trebao donijeti u sljedećih desetak dana, rekao je Mamićev odvjetnik, a zadnju riječ o zahtjevu Hrvatske ima ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Mamić, koji je pobjegao u BiH i boravi u Međugorju, po izlasku iz suda nije davao izjave. No na ročištu se, kao i njegov bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić, usprotivio izručenju.

Sličnog je stajališta bila i tužiteljica Gordana Bosiljčić. "Uvjet da (Mamić) bude izručen stranoj državi jest da kazneno djelo za koje ga se tereti mora biti propisano kao kazneno djelo u BiH, što nije slučaj ni s kaznenim zakonom Federacije BiH, ni Republike Srpske ili Brčko distrikta", istaknula je. 

Problematizirala je i samu optužnicu koja je potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku, navodeći da se sav sadržaj odnosi na eventualne buduće transfere igrača.

Tužiteljica Bosiljčić je pojasnila kako je od 32 kaznena djela koja su obuhvaćena optužnicom, samo sedam navodno počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno je da BiH ne izručuje svoje državljane i da se taj ugovor ne može retroaktivno primjenjivati, ustvrdila je.

I Mamićev odvjetnik ističe da su se kaznena djela za koje je Mamić optužen dogodila prije nego što je stupio na snagu međudržavni ugovor.

Ugovor su Hrvatska i BiH potpisale 2012., stupio je na snagu tek 2014., ali ga dvije zemlje različito tumače, kaže Rajić. 

"Sukladno zakonu, BiH ne bi trebala izručivati svoje državljane. Ako se već ne primjenjuje ugovor između BiH i Hrvatske, onda treba primjenjivati zakon", rekao je.

On je od suda zatražio ukidanje mjera za Mamića koji je do okončanja postupka predao putne isprave i mora se redovito javljati policiji u Čitluku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.