Očekivana odluka

Iz Sombora stigla odbijenica: Srbija odbila izručiti Popovića, pa neće biti doveden na riječki sud

Fiore Vežnaver

Zoran Popović i njegov odvjetnik Velimir Došen nakon izlaska iz riječkog zatvora / F. VEŽNAVER

Zoran Popović i njegov odvjetnik Velimir Došen nakon izlaska iz riječkog zatvora / F. VEŽNAVER

Zoran Popović, koji se tereti da je bio karika velikog međunarodnog narkolanca, postao je državljanin Srbije, a ona ne izručuje svoje državljane stranim zemljama. Njegov odvjetnik tvrdi da očekuju poziv na pripremno ročište i da će na njega doći



Republika Srbija odbila je izručiti Republici Hrvatskoj Zorana Popovića (43) – rodom iz Donjeg Lapca, a sada s adresom u Apatinu – kojem bi uskoro u riječkom Županijskom sudu trebao početi sudski proces pod optužbom da je bio karika velikog međunarodnog narkolanca, upleten u krijumčarenje većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku i prodaju te droge.


Čekaju poziv


Odlučilo je to vijeće Višeg suda u Somboru koje je zaključilo da »nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje« Popovića koji ima i hrvatskoj i srpsko državljanstvo. »Nije ispunjena prva zakonska pretpostavka za izručenje koju predviđa Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a to je da osoba čije se izručenje traži nije državljanin Republike Srbije«, podvlači se u rješenju suda, u kojem se objašnjava kako je provjerama utvrđeno da je Popović pravosnažnim rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije od 6. rujna ove godine primljen u državljanstvo Srbije. Dakle, kao srpski državljanin, ne može biti izručen stranoj državi, naglašavaju suci suda u Somboru, pozivajući se na Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, Ustav Republike Srbije i međunarodne konvencije.



– Moj pokojni brat nikada nije bio pripadnik Crvenih beretki, poznatijih kao Arkanovi tigrovi. Mi, njegova obitelj, znamo što se dogodilo, tko je naručio ubojstvo i zbog čega, a to nema nikakve veze s narkoklanovima, kao što se piše – napomenuo nam je ljetos nakon izlaska iz riječkog zatvora Zoran Popović. Njegov brat Goran je u ljeto 2014. godine ubijen u atentatu u Santa Cruzu u Boliviji. Mediji balkanskih država posljednjih su godina za Gorana i Zorana Popovića navodili da su upleteni u svakojake delikte i afere, tvrdilo se da su povezani i s velikim narkobosovima.





Viši sud u Somboru proveo je ovaj postupak radi ekstradicije, kako se objašnjava u rješenju tog suda, nakon što je 25. srpnja ove godine Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske dostavilo Ministarstvu pravde Republike Srbije »dopunsku zamolbu za izručenje« Zorana Popovića, radi vođenja kaznenog postupka u riječkom sudu. Na taj datum je, treba naglasiti, Popović još uvijek bio u riječkom zatvoru, iščekujući kako će rezultirati ukazivanje obrane na činjenicu da je uhićen i pritvoren, iako ga je Srbija izručila isključivo zbog suđenja u Gospiću, a ne u Rijeci, pa nije utemeljeno da u istražnom zatvoru čeka riječko suđenje. Prvih dana kolovoza izašao je iz riječkog zatvora, nakon što mu je vijeće riječkog suda ukinulo pritvor, složivši se sa stavom obrane, a takav stav poslije je potvrdio i Vrhovni sud.


– Ovakvo rješenje pravosuđa Republike Srbije, kojim se odbija izručenje Hrvatskoj, bilo je očekivano jer je Popović sada njen državljanin – konstatira Popovićev branitelj u Hrvatskoj, odvjetnik Velimir Došen.


– Očekujemo da riječki Županijski sud uskoro zakaže pripremno ročište i dostavi pozive. Popović dosad nije dao do znanja da se neće odazvati na sudski poziv. Ročište je, zapravo, već trebalo biti održano, ali je odgođeno dok se ne riješi ova situacija oko izručenja. U praksi, mom branjeniku može se suditi i u odsutnosti, ali za to trebaju biti ispunjeni uvjeti. No, ponavljam, kada riječki sud i službeno dobije ovu odluku iz Srbije, najprije očekujemo poziv na pripremno ročište, na njega ćemo doći – naglašava riječki odvjetnik, dodajući da su se sada, nakon što je riješeno pitanje izručenja, stvorili uvjeti da se krene u suđenje. Došen ističe da je Popović, iako sada živi u Srbiji s obitelji, vezan za Hrvatsku zbog niza razloga.


Uhićenje u Gospiću


»Slučaj Popović« začeo se kada je sredinom srpnja uhićen u Gospiću i onda za riječki zatvor prepraćen Popović, za kojim je bila na snazi tjeralica riječkog Županijskog suda koji mu je nekoliko mjeseci ranije i odredio pritvor i to u odsutnosti. Popovića, kojeg je Srbija izručila Hrvatskoj radi procesa na gospićkom sudu 15-ak dana ranije, jake snage policije su uhitile nakon što je na gospićkom sudu osuđen uvjetnom kaznom i pušten iz pritvora. Odvjetnik Velimir Došen odmah je ustvrdio da je on neosnovano uhićen nakon suđenja u Gospiću, jer ga je Srbija izručila samo za potrebe tog postupka.


– Uhićenje Popovića, kako bi se on dalje sproveo za Rijeku, nije se smjelo dogoditi, bez obzira na tjeralicu suda – uvjeren je od početka bio odvjetnik Došen. Pritvoreni i njegov branitelj podnijeli su žalbu Vrhovnom sudu i pritužbu Ministarstvu pravosuđa. Prvih dana kolovoza stiglo je u Rijeku rješenje Vrhovnog suda koji je dao za pravo obrani. Suci Vrhovnog suda ukinuli su rješenje riječkog suda kojim mu je određen istražni zatvor i slučaj vratili na ponovno odlučivanje. Dan kasnije Popović je izašao iz riječkog zatvora.