Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
18. lipnja 2018.
Suđenje optuženima za niz razbojstava

Ivona Ban: Nisam riječkom građevinaru Bilobrku nosila kofere s opljačkanim novcem

Ivona Ban
Ivona Ban
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2012. u 16:35 2012-09-14T16:35:00+02:00

"Policajci su mi govorili da je Boršić sve ispričao, da je i Tucman potvrdio da je bio tamo. Nisu mi dali ni piti ni jesti, niti su me pustili na toalet. Na kraju sam pristala reći im što god žele samo da prekinem te prijetnje", svjedočila je Ivona Ban 

ZAGREB  »Tvrdoglava Bosanko zašto nećeš ništa reći? Završit ćeš u zatvoru! Tim su riječima zagrebački inspektori koji su u siječnju prošle godine rasvjetljavali seriju oružanih razbojništava među kojima je i ono u poslovnici »Fine« u Zvonimirovoj ulici gdje su ubijena dvojica zaštitara, pokušali izvući informacije od tada 25-godišnje Ivone Ban.
Ona se jučer tih mučnih 15 sati što ih je provela na policijskom ispitivanju prisjetila u svom svjedočenju na nastavku suđenja skupini optuženih za ta razbojništva. 
– Policajci su mi govorili da je Boršić sve ispričao, da je i Tucman potvrdio da je bio tamo. Nisu mi dali ni piti ni jesti, niti su me pustili na toalet. Na kraju sam pristala reći im što god žele samo da prekinem te prijetnje, svjedočila je Ivona Ban koja je tijekom 2004. i 2005. godine bila u vezi s Ivanom Tucmanom, a nekoliko godina kasnije i s Ivanom Boršićem. Upravo je Boršić priznao da je okupio skupinu razbojnika kako bi po zamisli Ante Rose u rujnu 2005. godine opljačkali poslovnicu Fine u Zvonimirovoj ulici. Ubili su tada dvojicu zaštitara i pobjegli s nešto više od dva milijuna kuna. Novac su zakopali i na tom mjestu posadili tri bora. Prema optužnici, to su razbojstvo počinili Dubravko Žugelj, Ivica Štrk i Ivan Tucman, a ukradeni novac predali su Dražanu Bekavcu.
Boršić je sa Štrkom te Fehkom Imamovićem i Marijom Palićem 21. siječnja 2004. godine opljačkao Finu u Jablanskoj cesti iz koje su oteli oko 907 tisuća kuna. Sa Štrkom, Imamovićem i Palićem koji je nakon te pljačke uhićen, Boršić je optužen i za razbojstvo u Fini u Aveniji Većeslava Holjevca u kolovozu 2004. godine. Pobjegli su sa 650.000 kuna. Zajedno s Imamovićem i Draženom Elčićem Boršić je opljačkao i poslovnicu Erste banke u Fortisovoj ulici 16. Tamo su oteli 75.000 kuna.
Ista ekipa, pojačana Juricom Tumpakom, 27. rujna 2007. godine počinila je razbojstvo ispred poslovnice Erste banke u Hrgovićima 55. Pričekali su blindirani kombi Fine, razoružali zaštitare i otuđili vreće s novcem u kojima se nalazilo ukupno oko 2,8 milijuna kuna. Štrk, Elčić i Imamović odgovarat će i za neuspjeli prepad počinjen 9. svibnja 2008. godine ispred poslovnice Privredne banke u Ulici Hrvoja Macanovića 27.
Tužiteljstvo tvrdi da je Krsto Bilobrk, riječki građevinski poduzetnik s pulskom adresom, cijelo to vrijeme uzimao novac što mu ga je Boršić dostavljao. Iako je znao da je riječ o novcu pribavljenom pljačkama, ulagao ga je u gradnju nekretnina. Uz Boršića, krivnju su priznali Štrk, Tucman i Elčić. Žugelj kojem se stavlja na teret da je ubio zaštitare u Fini, tvrdi da nije kriv. I ostali poriču krivnju. 
Ivona Ban jučer je pak ustvrdila da je Boršić u dijelu svog iskaza lagao. Naime, upravo nju je prokazao kao osobu koja je nosila novac Bilobrku. I dok se na licu Ivana Boršića nisu mogle iščitati nikakve emocije, Tucman i Žugelj koje je svjedokinja spominjala bili su poprilično nervozni. 
– Jedan dan Žugelj i Tucman su došli u moj stan vrlo nervozni. Nešto su se došaptavali. Mislim da je netko spomenuo da su »napravili sranje«. Kako mi je ta situacija bila neugodna zamolila sam ih da odu, prisjetila se svjedokinja dodajući kako Žugelj sasvim sigurno nije rekao da je »ubio neke ljude«, jer bi takvo što zapamtila. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka