Pas eutaniziran

Istranka koju je napao rotvajler ima traume i nakon mjesec dana: ‘Teško hodam i ne usuđujem se izaći…’

Mateo Sardelin

Napadnutoj ženi je koža s bedra presađena na potkoljenicu / arhiva GI

Napadnutoj ženi je koža s bedra presađena na potkoljenicu / arhiva GI

Ne znam ako ću ponovo biti onako slobodna i odlaziti u prirodu, kaže žena koju je susjedov pas napao u mjestu Zajci, a koja je u bolnici imala dvije operacije



Ove godine je policija na istarskom području u prosjeku svaki treći dan evidentirala slučaj držanja psa bez nadzora, odnosno 28 slučajeva. Prošle godine je ovakvih slučajeva bilo 142. U više slučajeva se dogodilo da su psi napadali ljude i ostale životinje. Ljubitelji pasa se slažu, što je ujedno i zakonska odredba, da psi moraju biti na povodcu i čak s brnjicom.


Prošlog tjedna dogodio se napad pasa na dvoje djece i jednu stariju žensku osobu, a žešći napad se dogodio prije mjesec dana u mjestu Zajci kada je rotvajler napao ženu s djetetom i nju teško ozlijedio. Nakon gotovo mjesec dana posjetili smo ženu koja je u tom slučaju teško ozlijeđena. Ona i nakon dviju operacija, od kojih je jedna plastična, kada su joj s bedra skidali kožu i stavljali na otvorene rane, nije u najboljem stanju. Naime, ne može normalno hodati, tek nešto uz pomoć štake. Trebat će joj puno vremena za potpunu rehabilitaciju. Kazala nam je da je to bilo jedno strahovito iskustvo i da se sada, pored rehabilitacije, bori s traumama.


Dva tjedna u bolnici


– U bolnici u Rijeci sam provela dva tjedna i onda sam puštena na kućnu njegu. Situacija nije najbolja jer mi motoričke funkcije još nisu u potpunosti na mjestu. Jedva hodam uz pomoć štake, ali samo ono najnužnije. Srećom da mi je suprug kod kuće i stalno je uz mene. Sve to skupa nam je vrlo teško palo, no najvažnije je da nam je sin u redu i odavno je krenuo ponovo u vrtić, a trauma gotovo da i nema, za razliku od mene. Inače sam osoba koja redovito šeće i provodi vrijeme u prirodi, gledam biti u top formi i biti zdrava, a sada sam puna raznoraznih ljekovitih koktela. Ne znam ako ću ponovo biti onako slobodna i odlaziti u prirodu. Potpuno sam iscrpljena, ali veseli me da je bar sin prošao s lakšim ozljedama i da je sada sve u redu. Život mi se potpuno promijenio – kaže nam žena.




Budući da vlasnik psa nije htio više razgovarati s novinarima i davati bilo kakve izjave, pitali smo ženu kakva je njihova situacija sa susjedima. Potvrdila nam je ono što nam je njezin suprug kazao neposredno nakon događaja u ožujku. Naime, nemaju namjere svađati se s njima niti poduzimati nikakve korake protiv njih, štoviše, u dobrim su odnosima.


– S vlasnikom psa i njegovom obitelji smo u jako dobrim odnosima, bili smo i prije događaja i ostali nakon toga. Ne vidim zašto bih se svađala s njima, niti imam to namjere. Dogodilo se, što svi znaju, a svjesna sam da su i oni pogođeni i dotučeni time. Pas je, kako je vlasnik najavio, eutanaziran, i čak mi je rekao da ne želi više pse oko sebe. U tom dijelu s njima je sve u redu, redovito dolaze kod nas, pričuvaju nam dijete kad nam treba – kaže žena.


Pas na kontroli


Proteklog vikenda na području Istre dogodila su se tri slučaja napada pasa na ljude, odnosno dvoje djece i ženu. Razgovarali smo sa ženom koja je napadnuta na području između Galižane i Vodnjana protekle nedjelje. Ona je sa suprugom bila u berbi šparoga kada je, odvojena od supruga, naletjela na psa koji ju je napao i izgrizao za lakat i nogu. Sreća u nesreći je bila da su njezin suprug, ali i vlasnik psa, bili u blizini i nakon pozivanja u pomoć potrčali prema ženi te se pas udaljio i odustao od daljnjih napada. Žena je prebačena u pulsku Opću bolnicu na liječenje, a okvalificirane su joj lakše ozljede. Istog dana u večernjim satima je kod mjesta Antonci kraj Poreča pas napao šestogodišnju djevojčicu koja se igrala na livadi i lakše je ozlijedio. Petogodišnji dječak je pak dan ranije, u subotu, napadnut na igralištu u Rizzijevoj ulici u Puli.


O proceduri nakon prijave ugriza psa te što zakon nalaže razgovarali smo s veterinarskom inspektoricom Lovorkom Tomičić iz Pule.


– U svakom slučaju koji dođe do nas putem prijave način rada je isti. Pas bude podvrgnut desetodnevnoj kontroli. Odnosno, to je ustvari trokratni pregled na bjesnoću, što propisuje zakonska procedura. Bez obzira na mišljenja, svaki pas može biti proglašen opasnim psom, pogotovo ako nešto učini osobi ili drugoj životinji. Ipak, moram izdvojiti rasu pit bull iz nekontroliranog uzgoja, dakle mješanci su po definiciji opasni psi i bez da su nešto učinili. Vlasnik koji ima namjere posjedovati takvu vrstu, dužan je ispuniti puno uvjeta, u suprotnom slijedi oduzimanje psa te eutanazija ili predaja raznim udrugama. No, ukoliko vlasnik ispuni uvjete, nema nikakvih prepreka da zadrži takvog psa. No, kada bi komunalnih redara bilo više, onda bismo imali mogućnost i više kontrolirati pse bez nadzora, što bi sigurno smanjilo broj napada i ozljeda – kazala nam je Tomičić.