Osumnjičen za zlouporabu položaja

Istraga protiv bivšeg ravnatelja NCVVO-a

Hina

arhiva

arhiva



Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Gorana Sirovatke kojega sumnjiči da je uz pomoć još troje okrivljenika zlouporabio položaj i ovlasti.


Među osumnjičenima je, kako se neslužbeno doznaje, i Alenka Buntić Rogić koja je kao vršiteljica dužnosti naslijedila Sirovatku 2013.Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici nije objavili identitet osumnjičenih navodeći tek da je istraga pokrenuta protiv dvojice hrvatskih državljana i dvije državljanke, godine njihova rođenja te funkcije koje su obnašali.

Tužiteljstvo sumnja da je Sirovatka, »u nakani da omogući pribavljanje nepripadne materijalne dobiti drugookrivljeniku i trećeokrivljenici te drugim osobama«, od sredine travnja 2007. do početka svibnja 2013. »isplatama po osnovi nepostojećeg rada studenata« odobravao da se u centru »plaćaju računi drugog centra izdanih tom centru po osnovi ugovora o djelu redovitih studenata« u iznosu od najmanje 2,88 milijuna kuna »znajući da studenti koji su na tim ugovorima naznačeni kao izvršitelji poslova za centar nisu obavili poslove navedene u ugovorima«.


Nakon što je novac uplaćen na tekuće račune studenata, njih najmanje 39-ero je »novac umanjen za iznos dogovorenog postotka za učinjenu uslugu, po podizanju predavalo trećeokrivljenici koja je novac dijelom predavala drugookrivljeniku, a dijelom zadržavala u osobnu korist te u korist drugih osoba«.




Sirovatku terete i da je od početka 2010. do kraja 2013. mimo postupka javne nabave od tvrtke iz Zagreba kupio vrećice za pakiranje ispitnog materijala ukupne vrijednosti preko 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, a od ožujka 2010. do studenog 2013. također protivno Zakonu o javnoj nabavi tvrtki iz Umaga plaćao usluge informatičke pripreme i obrade podataka za centar. Umaška tvrtka pritom je, po tvrdnjama tužiteljstva, naplatila gotovo tri milijuna kuna.


Postupak javne nabave Sirovatka je navodno ignorirao i kada je za centar dogovarao poslove likovnog i grafičkog oblikovanja i pripreme za tisak. Te je poslove po tvrdnjama tužiteljstva dogovorio s više fizičkih osoba i jednim obrtom koje su na taj način zaradile gotovo 2,3 milijuna kuna.


Bivši ravnatelj centra osumnjičen je i da je osam osoba zaposlio bez natječaja, a njegova nasljednica da je nezakonito nabavila sigurnosne vrećice za pakiranje ispitnog materijala, na koje je u veljači 2014. potrošeno gotovo 890 tisuća kuna.