Afera pokvareni policajac

Istarski i riječki trgovci drogom ipak će na optuženičku klupu: Potvrđena optužnica protiv 24 dilera

Fiore Vežnaver

Prvooptuženi Andrej Butković / Foto Marin ANIČIĆ

Prvooptuženi Andrej Butković / Foto Marin ANIČIĆ

USKOK-ova optužnica koja tereti 24 okrivljenika da su se udružili radi trgovine drogom, a dio njih optužuje se i za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti. Među optuženima su i četvorica suspendiranih pulskih policajaca



RIJEKA – Potvrđena je jučer USKOK-ova optužnica koja tereti 24 okrivljenika da su bili dio istarsko-riječke zločinačke hobotnice, da su se udružili radi trgovine drogom, a dio njih optužuje se i za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti. Među optuženima su i četvorica suspendiranih pulskih policajaca.


Optužno vijeće riječkog Županijskog suda na jučerašnjoj je sjednici ocijenilo da postoji dovoljno visok stupanj sumnje da su optuženi počinili kaznena djela za koja se terete, da ima čvrstih temelja da kazneni postupak ide dalje. Sjednica optuženog vijeća, kojem je predsjedavala sutkinja Srebrenka Šantić, održana je nakon što je u međuvremenu u slučaju arbitrirao i Vrhovni sud. Naime, na prošlom ročištu u travnju obrana je tražila da se iz spisa izdvoje neki dokazi, smatrajući ih nezakonitimom, vijeće je to odbilo, pa su uslijedile žalbe na to rješenje riječkog Županijskog suda. No, Vrhovni sud je odbio žalbe dvoje okrivljenika, ocijenivši ih neosnovanim.



Iako su najintrigantnije inkriminacije vezane za Amira Jusufovića, prvi na listi optuženih je Andrej Butković koji se tereti da je organizirao zločinačko udruženje, da je 2012. i 2013. godine u Puli, Rijeci, Zadru i drugim hrvatskim gradovima povezao u zajedničko djelovanje 27-godišnju Katarinu Gonev, 34-godišnjeg Alena Mihovilovića i 30-godišnjeg Osmana Ibrahimovića iz Pule, radi nabave i prodaje većih količina heroina, kokaina i marihuane na području Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske županije.




Nakon toga je još niz ljudi angažiran u mreži preprodavatelja. Među optuženima je i 46-godišnji Elvis Kujek iz Pule, kojem se stavlja na teret da je nabavio znatniju količinu heroina pa organizirao mrežu preprodavatelja. Na listi optuženih je i 38-godišnji Goran Frančula iz Pule koji je ovog ljeta nanovo uhićen i osumnjičen za drugi slučaj vezan za drogu. Između prvotno 25 optuženih ima i više Riječana, ali su inkriminacije protiv njih blaže.



Na početak jučerašnje sjednice optužnog vijeća, što je održana u velikoj raspravnoj dvorani riječkog Županijskog suda, stigao je tek manji dio optuženih, no nisu bili ni obavezni. Od ključnih optuženika pojavio se samo prvooptuženi Andrej Butković. Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje kane prezentirati na glavnoj raspravi, suđenju.


Suspendirani policajci


Na listi okrivljenih u USKOK-ovoj optužnici nalaze se i četvorica koja se terete da su kao pulski policajci upleteni u trgovinu opijatima, primanje mita i prodavanje dilerima informacija kojima će izbjeći uhićenja. Četvorica suspendiranih policajaca, koji se terete da su kao službenici Policijske uprave istarske – od kojih su prva trojica tada bili iz odjela za borbu protiv droge – počinili kaznena djela su 45-godišnji Amir Jusufović, nastanjen u Medulinu, te 44-godišnji Sebastian Ivančić, 34-godišnji Krešimir Ćorluka i 52-godišnji Željko Radolović, svi nastanjeni u Puli.


USKOK smatra da je od policajaca najviše ogrezao u kriminal Amir Jusufović, zvan Đuzi, koji se tereti da je organizirao zločinačko udruženje, u okviru kojeg je i sam posredovao u kupoprodaji droge. Jusufović je optužen i da je od dvojice pripadnika narkomiljea primio najmanje 130 tisuća eura mita. Glavni lik afere »pokvareni policajac« tereti se da se dogovorio s jednim poznatim istarskim dilerom da će mu omogućiti prodaju heroina u Istri i da će ga, za dobru novčanu nagradu, pravodobno obavještavati i dostavljati mu službene podatke o postupanju policije i pravosuđa protiv njega. USKOK tvrdi da je Jusufović po toj osnovi mjesečno primao od 1.500 do 5.000 eura pa da je tako primio najmanje 100 tisuća eura.


Informacijska podrška


Prva od točaka optužnice vezana za Jusufovića tereti ga da je i s prvooptuženim, 39-godišnjim Andrejom Butkovićem, Puljaninon s adresom u Rojnićima kod Barbana – koji je, po optužbi, bio »mozak« prve narkopiramide – dogovorio da će mu omogućiti prodaju heroina uz »informacijsku podršku« o postupanju policije i pravosuđa. Za to je za uzvrat od Butkovića primio 10 do 15 tisuća eura.



Jučerašnje ročište bila je treća sjednica optužnog vijeća nakon što je prva u ožujku ove godine u biti odgođena jer se ispostavilo da su u tijeku dogovori nekoliko od ukupno 25 optuženika koji bi mogli rezultirati nagodbom s tužiteljstvom, nakon što se jedan od optuženih već nagodio s USKOK-om. No, izvori bliski sudskim navode da u međuvremenu ipak nije došlo do novih nagodbi, ostao je samo sporazum četrnaestooptuženog, 43-godišnjeg Edvarda Rovisa iz Pule, koji je prihvatio kaznu od deset mjeseci zatvora. Ovaj Puljanin je, u biti, bio sporedna figura na listi optuženih.



Posebno zanimljiv događaj je iz ožujka 2010. godine, nakon što je Jusufović kroz policijsko istraživanje saznao da jedan diler ima veće količine droge. USKOK tvrdi da je zajedno s drugim dilerom, Butkovićem, noću otišao na mjesta gdje je navodno skrivena droga pa je u jednom suhozidu pronađen ruksak s s kokainom. Policajac je zatim žlicom iz paketa zagrabio devedesetak grama kokaina pa ga predao Butkoviću. Potom su otišli do drugog skrovišta u Manjadvorcima, gdje su bila skrivena četiri paketa po kilogram heroina. Prema navodima optužnice, Jusufović je tražio od Butkovića da mu za ta četiri paketa droge preda 20 tisuća eura, a novac je dobio za mjesec dana.


Optužnica je, inače, vrlo obimna, ima čak oko 160 stranica, a na temelju nje sudit će se za aferu što spada u »top 10« narkoslučajeva što su se ikad procesuirali u Rijeci.