Potresno obraćanje

Ispovijest majke žrtve ubojice sa Zameta: ‘Zašto nije ubio mene? Milka mi je bila jedino dijete’

Fiore Vežnaver

Neutješna majka Anka Jakovljević kroz suze je prepričala strašni događaj / Foto Fiore VEŽNAVER

Neutješna majka Anka Jakovljević kroz suze je prepričala strašni događaj / Foto Fiore VEŽNAVER

Našla sam je kako leži na ovom uskom puteljku, uz razbacane stvari, i namirnice, koje je meni htjela donijeti. Mojoj Milki život se brzo ugasio nakon napada susjeda Merdanovića. Strašno me zaboljelo kada mi je tada još rekao: »Dođi, evo, sredio sam ti je! Ugasio sam je!«, rekla je kroz suze Anka Jakovljević



RIJEKA Zašto nije mene ubio?! Milka mi je bila jedino dijete! Zvala je upomoć, a dok sam ja izašla iz kuće već ju je ubio velikim, koljačkim nožem. Našla sam je kako leži na ovom uskom puteljku, uz razbacane stvari, i namirnice, koje je meni htjela donijeti. Mojoj Milki život se brzo ugasio nakon napada susjeda Džemala Merdanovića. Strašno me zaboljelo kada mi je tada još rekao: »Dođi, evo, sredio sam ti je! Ugasio sam je!« Jao, zašto nije mene ubio!? – zavapila je jučer u svom potresnom obraćanju, govoreći kroz suze pretužna Anka Jakovljević, 76-godišnjakinja koja je u utorak poslijepodne ostala bez kćeri Milke Grivičić (55) koju je na puteljku usmrtio njihov prvi susjed Džemal Merdanović (72).


Nesretnu ženu ubio je zadavši joj više uboda nožem na uskom prolazu kojim se stiže do kuća obitelji Merdanović i Grivičić u Ulici Stari put na Gornjem Zametu, u biti zajedničkog objekta s dvama ulazima u kuće, najprije Merdanovićeve, pa onda ubijene žene. U pozadini stravičnog zločina nalaze se dugogodišnji spor između prvih susjeda oko tog prilaznog puta i narušeni međususjedski odnosi.


Anka Jakovljević / Foto F. Vežnaver


Anka Jakovljević / Foto F. Vežnaver





Dok uskim puteljkom, dugim 15-ak metara, hodamo s Ankom Jakovljević prema njenoj kući, objašnjava nam kako je u nizu problema sa susjedom Merdanovićem i onaj da je u dijelu prokopao put, a kao barijeru je stavio i metalna vrata, koja je svojedobno i skinuo pa ih zavario za njihovu kapiju, osim što je zavario »glavnu« ulaznu kapiju na početku puteljka.


Kći ležala u krvi


– Milka me ujutro zvala i pitala treba li što kupiti i donijeti mi. Dolazila je svaki drugi dan ovdje do mene na Gornji Zamet, mada je njena adresa stanovanja zapravo na Viškovu, tamo je i radila u trgovačkom centru Plodine. No, Milka je formalno bila vlasnik ove kuće na Starom putu 13 – objašnjava majka ubijene žene. – Bila sam u kući kada sam čula: »Upomoć! Upomoć!« Istrčala sam do naše kapije… Milka je ležala, a susjed Merdanović je imao u ruci veliki koljački nož. »Evo, sredio sam je! Dođi, kurvo stara, da i tebe sredim!«, rekao mi je. Onda je otrčao u kuću. Kći je ležala u krvi. Zvala sam policiju, Hitna je brzo došla, ali se život moje Milke ugasio, rekla je kroz suze pretužna majka tragično preminule žene.

Ubojičin auto / Foto F. Vežnaver


Ubojičin auto / Foto F. Vežnaver



Objašnjava da je njena obitelj na Gornji Zamet došla 1964. godine. Njen pokojni suprug Ilija i njegov brat Branko sagradili su kuće jednu do druge, dijelio ih je samo zajednički zid. Merdanović je, kaže, na Gornji Zamet stigao desetak godina nakon njih, a najprije je bio podstanar u kući koju je Branko Jakovljević prodao jednom muškarcu. Poslije toga je Merdanović kupio tu kuću. – Nakon 35 godina počeo je raditi stvari koje nisu u redu. Svojatao je taj put, prolaz kojim se dolazi do dviju kuća, branio nam da idemo tuda, bilo je prijetnji, svega… Sto puta smo zvali policiju zbog Džemala Merdanovića i njegove supruge Slavice, veli Anka Jakovljević. Naglašava da je u svemu ovome najvažnije, kako je upisano i u vlasničkom listu za kuću u kojoj ona živi, kako pravomoćnom presudom postoji pravo služnosti za tu stazu, dakle da sudskom odlukom imaju pravo služiti se tim prolazom, dok iza svega i dalje egzistiraju sudski sporovi.

Prijetnje i nasilje


Majka ubijene prisjeća se da je unazad osam godina bilo sijaset neugodnih situacija koje su im priredili Merdanovići, a jedna od njih je i da im je 2012. godine zavario glavnu ulaznu kapiju, a »srednja vrata« zavario na njihovu kapiju, kako bi im onemogućio da prolaze puteljkom. A drugog pristupa svojoj kući nemaju. Nakon intervencije policije, to je odvario, ali je onda opet zavario vrata.


Anka Jakovljević prisjeća se da nisu imali pristup svojoj kući, pa je dva mjeseca živjela na adresi kod kćeri Milke. Navodi da je, kada je došao sudski ovršitelj kako bi proveo u djelo otvaranje puta, Slavica Merdanović prijetila plinskom bocom, sjela na nju, dok je Džemal prijetio: »Napravit ću drugu Srebrenicu!«– Mislim da je za cijelu ovu situaciju dosta kriva Slavica Merdanović, vjerujem da je ona imala dosta utjecaja da stvari idu tako kako su išle. Ona je dosta toga skuhala – konstatira naša sugovornica.

– Slavica je lani i završila u zatvoru nakon što mi je prijetila i napala me krampom. Pred očima policajca krampom je htjela na mene, ali ga je on uhvatio i spriječio da se ne dogodi što gore. Nakon što je izašla iz zatvora plativši jamčevinu, kopala je kanal kako bi nam presjekla cijev za vodu. Poslije nam je zatvorila dovod vode na šahti. Jednom je, držeći u ruci šipku, prijetila prijatelju jedne od mojih dviju unuka. Dok je Milka jednom prilikom popravljala razmaknute pločice, prijetila joj je: »Ubit ću te!« Prema mlađoj unuci jednom je mahala nožem. Ne mogu, a ne sjetiti se i da mi je, kada je prije dvije godine umro suprug, Džemal Merdanović branio da nam itko dođe izraziti sućut. Strašno! Džemal se, inače, zbog terena sudski spori s nekoliko susjeda.


Policijske intervencije


»To je moje! Ja ću tu kurvu staru ubiti, pa ću i mlade!«, znao je govoriti Džemal, misleći na mene i moju obitelj. Zato protiv obitelji Merdanović postoji hrpa prijava, a Slavica nakon napada krampom na mene ima zabranu približavanja na udaljenost manju od 30 metara. Trebate znati i da šest godina ne mogu primati poštu kako treba, jer Džemal ne da poštaru da dođe gore do mog sandučića. A dolje je tuđi zid, pa ga ne mogu postaviti dolje – redala nam je majka ubijene žene neugodne epizode u suživotu sa najbližim susjedima. Navodi kako je policija »stoput« intervenirala zbog dvoje Merdanovića, ali su svi njihovi ispadi bili na verbalnoj razini, a tek nakon što je Slavica krenula na nju krampom, dogodilo se to da je netko od Merdanovića, a tada je to bila Slavica, završio u zatvoru.