Početak suđenja

Ispitano prvih 11 svjedoka: Dvojici provalnika iz Crikvenice sudi se za 40-ak krađa i provala

Slavica Kleva

Foto S. Kleva

Foto S. Kleva

Marin Mujkanović i Milan Tomičić optuženi su da su od rujna 2012. do sredine svibnja 2013. godine provaljivali na području Crikvenice, Selca, Jadranova, Klenovice i Novog Vinodolskog i krali sve što se moglo odnijeti – od alata do zlatnog nakita ili motora

RIJEKA  Prvih jedanaest svjedoka, vlasnika stanova i kuća koje su bile mete provala i krađa, jučer je ispitala sutkinja Sandra Vučković na početku suđenja dvojici optuženih, Marinu Mujkanoviću (21) i Milanu Tomičiću (37) iz Crikvenice koje crikveničko Općinsko državno odvjetništvo tereti za više od četrdeset kaznenih djela imovinskog karaktera, krađe, teške krađe i provale.Tomičić je optužen i za neovlašteno posjedovanje streljiva i sastavnih dijelova vatrenog oružja čije je posjedovanje zabranjeno. Optuženi su  da su u kontinuitetu na području Crikvenice, Selca, Jadranova, Klenovice, Novog Vinodolskog, u razdoblju od rujna 2012. do sredine svibnja 2013. godine provaljivali u vikend kuće, obiteljske kuće, stanove, garaže, podrume i krali sve što se moglo odnijeti. A toga nije malo, od raznog električnog alata pa do zlatnog nakita, prijenosnih računala, TV prijemnika i muzičkih linija,velike materijalne vrijednosti, ukupno više od sto tisuća kuna.

Maketa i motor




Kako su jučer svjedočili oštećenici, ima predmeta koji su im ukradeni i nisu vraćeni ili nisu pronađeni, a imaju nemjerljivu vrijednost kao obiteljsko nasljeđe. – Dva puta mjesečno obilazim našu starinu u Klenovici, Donji Kalanji, kazala je vlasnica kuće, svjedokinja iz Karlovca.


– Provaljeno nam je u gražu, oštećena su ulazna vrata u kuću, provaljeno nam je u ložionu i šupu.  Kad sam ušla unutra sve je bilo razbacano, vladao je kaos. U prvom trenutku niti ne znaš što ti nedostaje, tek kad nešto zatrebaš i vidiš da nemaš shvatiš da ti je ukradeno, svjedočila je oštećena, kazavši da je od osiguranja dobila 1.400 kuna za popravak vratiju.


– Provaljena su vrata  na desnoj terasi moje obiteljske kuće u Klenovici pajserom, kazao je idući svjedok. 




– Ukradena mi je nova motociklistička jakna marke »Harley Davidson«, brod maketa izrađena od bračkog kamena, takve makete nema u ovim krajevima, osim što je materijalno vrijedna ima i spomen vrijednost, no, srećom, to mi je vraćeno preko policije. Vraćena mi je i »boshova« brusilica, te ključevi od dva motora. Vraćeno mi je i nekoliko butelja vina, no nisu mi vraćena kamena vesla od te iste makete broda. Ukupna vrijednost ukradenih predmeta koji mi nisu vraćeni iznosi 17 tisuća kuna i nisam bio osiguran, kazao je svjedok.


– Eh, da mi barem vrate motor trofejne vrijednosti, kazao je idući svjedok iz Selca. 


– Dio ukradenih predmeta doduše vraćen mi je, ali nije motor »aprilia«. Da mi se motor vrati ja bih još i platio, on mi je za trke, to je bila moja strast, kazao je svjedok komu su između ostalog ukradena i dva LCD televizora marke »LG«, dva električna uljna radijatora, motorni trimer za travu, električni usisivač za lišće, sveukupne vrijednosti 50 tisuća kuna.


Taliri i metci


– Odustajem od imovinsko pravnog zahtjeva. Neovisno o  epilogu ove optužnice, ne vjerujem da mi je optuženi Tomičić provalio u stan, mi smo susjedi i oduvijek u dobrim odnosima. To je samo moja intuicija, kazao je idući svjedok iz Crikvenice kojem je u provali u dvoetažni stan ukraden laptop i taliri koje je njegovoj supruzi u nasljeđe ostavila njezina baka. 


– To su taliri na komu je lik Franje Josipa, dok je drugi talir bio probušen u sredini kako bi se mogao nositi kao privjesak na lančiću, pojasnio je svjedok dodavši da su mu na prepoznavanju u policiji vratili talire, no ne i drugu zlatninu, dvije zlatne narukvice, dva zlatna lančića, dva zlatna broša, tri zlatna privjeska, dvije zlatne verice i prsten, bijelo zubno zlato i ohridske bisere. Morali smo mijenjati prozor i grilje što me koštalo dodatnih 30 tisuća kuna, kazao je svjedok.  


– Kad sam zatekao plinsku bocu ispred vrata prvo sam pomislio da ju je sin tu ostavio. No, kad sam ugledao otvorena vrata  i sve ispreturano, znao sam da smo opljačkani, rekao je mesar iz Novog Vinodolskog kojem su na starini u Krmpotama razbili ulazna i vrata od podruma. 


– Imao sam plastičnu zdjelicu sitnog novca s ukupno sigurno tri tisuće kuna, ukradeno mi je i oko tisuću metaka za malokalibarsku pušku. Ono što je moju ženu najviše zaprepastilo je hodanje po krevetima, bila je zaprljana posteljina ili od prljavih nogu ili od cipela. Ne znam, moja je žena zato zapalila svu posteljinu, gadi joj se, kazao je svjedok koji potražuje 15 tisuća kuna.