Slučaj Planinska

Ispitani svjedoci Mlinarevićeve obrane

Hina

Poduzetnik Josip Falčan koji u Njemačkoj i Hrvatskoj vodi tvrtku za proizvodnju i prodaju plinskih postrojenja kazao je da unatoč dugogodišnjoj suradnji s Inženjerskim biroom ne zna ništa o prodaji zgrade



ZAGREB – Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u »slučaju Planinska« danas je nastavljeno svjedočenem poslovnog partnera Inženjerskog biroa i tajnice direktora te tvrtke Mladena Mlinarevića koji je po tvrdnjama tužiteljstva udvostručio cijenu zgrade Mesnica Fiolić u Planinskoj ulici, od čije je prodaje Sanader navodno primio milijunsku proviziju.


Poduzetnik Josip Falčan koji u Njemačkoj i Hrvatskoj vodi tvrtku za proizvodnju i prodaju plinskih postrojenja kazao je da unatoč dugogodišnjoj suradnji s Inženjerskim biroom ne zna ništa o prodaji zgrade u Planinskoj.


Rekao je kako je surađivao i s HDZ-ovim mesarom i bivšim saborskim zastupnikom Stjepanom Fiolićem koji je Sanaderu navodno dao proviziju nakon što je država otkupila njegovu precijenjenu nekretninu. No, misli da se Fiolić i Mlinarević nisu poznavali prije sporne procjene.




Prisjetio se i da mu je Fiolić jednom organizirao sastanak sa Sanaderom, na kojem je bio i tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ali ne i ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je posvjedočio da je bio na tom sastanku.


Čobankovićevo ministarstvo u konačnici je preuzelo zgradu u Planinskoj, a on se nakon priznanja optužbi za korupciju nagodio s tužiteljstvom pa je kaznu zamijenio društveno korisnim radom.


Mlinarevićeva dugogodišnja tajnica Verica Roher pojasnila je da su elaborat u kojemu je procijenjena sporna nekretnina potpisali autor te voditelj projekta, a na kraju i Mlinarević.Suđenje se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja 15. travnja.

Optužbe protiv Sanadera u ovom slučaju potkrijepio je njegov suoptuženik Fiolić koji je na sudu ranije detaljno ispričao kako je bivšem premijeru nosio 17 milijuna kuna provizije u kutiji za hrenovke. Sanader odbacuje tvrdnje da je pogodovao Fioliću, kao i da je od njega primio novac.