Usporedba materijalnih šteta po optužnicama

Inventura zločina: Sanader i HDZ jači od svih lopova u državi zajedno

Vanja Vesić

Statistika MUP-a pokazuje da svi hrvatski lopovi prošle godine (koja bilježi porast kriminala), nisu uspjeli ukrasti toliko novca, za koliko su otpuženi najpoznatiji hrvatski optuženici i jedna politička stranka



Bivši HDZ-ov šef i hrvatski premijer Ivo Sanader sa svojim nekadašnjim suradnicima u pet optužnica, plus posljednja afera u HAC-u, tereti se za malverzacije »teške« više od 820 milijuna kuna što, primjerice u brojkama nadilazi prošlogodišnju rekordnu godinu materijalnih šteta od svih krađa i razbojstava počinjenih u Hrvatskoj, a koja su ukupno »težila« 670 milijuna i 332 tisuće kuna.


Ilustracije radi, šteta za koju su optuženi nekadašnji premijer Ivo Sanader, njegova bivša stranka i brojni njeni članovi, opasno se približava rangu svih šteta od požara i eksplozija koje su se dogodile lani u Hrvatskoj, a iznose 922 milijuna kuna.


  Naravno, u obzir treba uzeti da se optuženi terete za nedjela koja su, navodno, realizirali kroz razdoblje duže od jedne godine, a iznosi koji se spominju u optužnicama i nisu baš najprecizniji. Ipak, indikativno je da je policija lani evidentirala 43.502 kaznena djela PROTIV imovine, što zapravo ilustrira koliko je potrebno upornog rada tzv. sitnih kriminalaca, lopova, džeparoša, prevaranata, provalnika, koji ni udruženim snagama ne mogu stati uz bok nekadašnjim utjecajnim političarima i gospodarstvenicima koje je iznjedrio HDZ.




  Prema statistici MUP-a u dvije godine u svim krađama, razbojstvima, iznudama, utajama, pronevjerama i prijevarama, u tzv. sitnim imovinskim deliktima, evidentirana je materijalna šteta od 1, 1 milijarde kuna; u 2011. godini 494 milijuna te lani 670 milijuna kuna. Očit je dramatičan porast materijalnih šteta u lanjskom periodu za više od 176 milijuna kuna, ali ne i broja imovinskih delikata u odnosu na 2011. godinu. Za pretpostaviti je da su sitni kriminalci sve ambiciozniji. Kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta u koje spada mito i korupcija prošle godine bilo je 4.413, zanimljivo, čak 20 posto manje nego prethodne godine. Koliko to ima li to veze s uhićenjima i procesuiranjima najvećih HDZ-ovih »riba« neka prosude čitatelji.


  Varijable za gospodarski kriminal statistički su odvojene od imovinskih kaznenih nedjela. Iznosi s kojima barataju u MUP-u odnose se na evidentirana kaznena djela, koja u sudskom postupku mogu biti odbačena, prihvaćena, ali i proširena optužnicom s povećanim iznosima materijalnih šteta. Bez obzira na moguća odstupanja, podaci su ilustrativni i tjeraju na razmišljanje.


———————————————————————–


820 milijuna


» 650 milijuna   HEP: Sanader osumnjičen da je poticao šefa HEP-a Ivana Mravka da od 2004. do 2009. godine prodaje struju Aluminiju iz Mostara po znatno nižim cijenama od tržišnih.» 41 milijun   HYPO i INA-MOL:  Sanader nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora za ratno profiterstvo – primanje provizije od Hypo banke od 3,6 milijuna kuna, te za primanje mita za upravljačka prava MOL-u nauštrb Ine od pet milijuna eura. Prema nepravomoćnoj presudi državi mora vratiti 41 milijun kuna» 70 milijuna  FIMI-MEDIA: Sanader optužen je da je »zaradio« 15 milijuna kuna izvlačenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media. HDZ-u se, zajedno sa Sanaderom i suradnicima sudi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna u stranački crni fond» 26,4 milijuna  PLANINSKA: Na poticaj Sanadera zgrada u zagrebačkoj Planinskoj ulici za Ministarstvo regionalnog razvoja kupljena od Stjepana Fiolića za dvostruko višu cijenu od realne, za 79,9 milijuna kuna. Sumnja da je proračun oštećen za 26,4 milijuna kuna. Krivnju priznao bivši ministar Petar Čobanković i prodavatelj Fiolić. Fiolić rekao da je Sanaderu donio 17 milijuna kuna keša u gotovini.» 3,8 milijuna  HEP-DIOKI: Sanader optužen da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. godine poticao Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna te da prodaje struju ispod tržišne cijene. Pozajmica je vraćena HEP -u, no na razlici u cijeni struje HEP je oštećen za 3,8 milijuna kuna. Od tog iznosa Dioki je ostao »dužan« 1,95 milijuna, a Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna» 30 milijuna  HAC: Bivši HDZ-ovi državni tajnici i čelnici te tvrtke osumnjičeni za isisavanje 30 milijuna kuna iz HAC-a