Obrana zatražila izuzeće tužitelja

Inspektor Merkaš: Proces protiv mene vode tužitelji koji krše zakon

Ana Raić Knežević

Merkaševa obrana zatražila je izuzeće tužiteljskog para zbog sumnje da su u ovaj proces, u kojem je uz policijskog inspektora optuženo još 12 okrivljenika, uključeni suprotno Zakonu o USKOK-u



ZAGREB Imaju li tužitelji Željka Panza Ostrogonac i Sven Mišković pravo zastupati optužbu protiv Mislava Merkaša, policijskog inspektora Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke kojem se na teret stavlja prodaja informacija svodnicima u metropoli?


Pitanje je to na koje će USKOK morati dati odgovor nakon što je jučer Merkaševa obrana zatražila izuzeće tužiteljskog para zbog sumnje da su u ovaj proces, u kojem je uz policijskog inspektora optuženo još 12 okrivljenika, uključeni suprotno Zakonu o USKOK-u. Naime, obrana tvrdi da Željka Panza Ostrogonac, koja je inače zamjenica općinske državne odvjetnice u Zagrebu u ovom uskočkom slučaju postupa duže od godinu dana, a Zakon o USKOK-u propisuje da se “niži” tužitelj u procesu što ga je pokrenuo USKOK može angažirati rješenjem koje vrijedi do godinu dana. Tužiteljica Panza Ostrogonac počela se “slučajem Merkaš”, kako doznajemo, baviti u siječnju 2013. godine. Njezin mladi kolega Sven Mišković, koji je također zamjenik u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu takoðer po stavu obrane ne bi smio biti angažiran u ovom slučaju, jer nema zakonom porpisanih osam godina radnog staža. No, je li Željka Panza Ostrogonac dobila novo jednogodišnje rješenje, i je li uopće potrebno da mladi tužitelj, koji formalno nije zamjenik ravnatelja USKOK-a, ima osam godina staža iza sebe, uskoro će sudskom vijeću Županijskog suda u Zagrebu morati odgovoriti ravnatelj USKOK-a. Na njemu, a to je za sada Dinko Cvitan, a uskoro će dužnost od njega preuzeti Tamara Laptoš, je obveza da se očituje o ovom zahtjevu za izuzeće. Tek tada će optužnica protiv Merkaša i suokrivljenih ponovno pred optužno vijeća Županijskog suda u Zagrebu.Ono će odlučivati je li optužnica osnovana i hoće li se dalje nastaviti proces u kojem se Merkašu stavlja na teret da je na prodaji informacija zaradio najmanje 162 tisuća eura. Zajedno sa svojom suprugom optužen je za primanje mita, dok se ostalim okrivljenicima na teret stavlja davanje mita, te podvoðenje. Sve je to, prema optužnici, trajalo punih šest godina – od kraja 2006. do kraja 2012. godine kada je Merkaš bio glavni policijski inspektor za borbu protiv prostitucije.