U petak presuda bivšem načelniku Vrbnika

Ingrid de Frankopan: Progone nas jer zemlju nisam prodala Ježiću

Ico Mikuličić

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva

Šveđanka hrvatskih korijena kaže da ništa nije učinjeno mimo zakona, da sudski progon ima političku pozadinu te tvrdi da su Franjo Toljanić i ona završili na sudu kada su odbili preprodati uvalu Robertu Ježiću



RIJEKA  Franjo Toljanić, poznati vinar i bivši načelnik Vrbnika tvrdi da je neopravdano optužen. Traži da ga se oslobodi optužbi da je zlouporabio svoj položaj i na čudan način za 200.000 eura prodao 50.000 četvornih metara općinskog zemljišta 78-godišnjoj Šveđanki Ingrid de Frankopan, čija obitelj tvrdi da vuče korijen poznatih hrvatskih plemenitaša.


  – Ni riječju, ni bilo čim nisam potaknula gospodina Toljanića na bilo što protuzakonito. Sigurna sam da on nije činio ništa mimo zakona. Bio je to normalan posao u interesu razvoja općine, navela je u svojoj obrani Ingrid de Frankopan.


– Državno odvjetništvo je kod sklapanja kontroliralo i potvrdilo taj ugovor o prodaji, da bi nas poslije za to isto optužilo. Kao je to moguće, pitala se optužena.  

 Gospodin »Đežić«


U obrani je najprije između redaka nagovijestila da u svemu vidi političku pozadinu i privatne interese onih koji su joj željeli oteti zemljište. Kroz kasnija pitanja ustvrdila je da se radi o interesima tajkuna, da bi na koncu rekla da je u pitanju gospodin »Đežić«.




Poslije se razjasnilo da je problem u njenu slabom hrvatskom i da se radi o Robertu Ježiću. Tvrdila je da se on zainteresirao za uvalu Petrina koju je ona kupila. Ponudio im je da mu preprodaju uvalu, ali su oni odbili. U tom vidi kasniji početak progona nje i Toljanića.


  Suprotno tim tvrdnjama u završnim riječima USKOK-ov tužitelj Darko Karlović je tvrdio da niz dokaza pokazuje da je Toljanić zlouporabio svoj položaj da bi pogodovao Frankopanima.


Zemljište je prodano po 5 eura po četvornom metru kao poljoprivredno, iako se već znalo da će uskoro postati građevinsko i imati mnogo veću cijenu. Tvrdio je da je ponuda Ingrid de Frankopan čak stigla izvan roka i da vijećnici nisu ni odlučivali o toj prodaji.


Saznali su da je Petrina prodana kad su se sredstva pojavila na računu općine. U prilog tome je spomenuo da postoje čak dva zapisnika sa iste ključne sjednice. U jednom originalu točke o prodaji zemljišta uopće nema, a u drugom zapisniku za koju vjeruje da je krivotvoren naknadno piše da su vijećnici odobrili prodaju.


Potvrdio je da je državno odvjetništvo prvotno dalo pozitivno mišljenje da se zemljište može tako prodati, a da je poslije podiglo optužnicu. No objasnio je da je to odvjetništvo već kod potvrde ugovora dodalo da će u slučaju otkrivanja kasnijih novih činjenica tražiti poništenje. Kaže tako je i bilo, zato jer je odvjetništvu prvotno predan samo ugovor. Reagirali su kad su saznali za ove druge činjenice i nepravilnosti za prodaju i taj je ugovor poslije poništen.


 


 Sve po zakonu


Toljanićev odvjetnik Saša Jelušić je energično i vrlo pripremljeno odgovorio na sve optužbe i ustvrdio da Toljanić nije počinio ni jedan protuzakonit korak. Naglasio je da je cijena bila apsolutno realna i da je određena nakon što su je odredili vještak i porezna uprava.


Kaže oni su čak tvrdili da je cijena i manja jer se radi o kršu, nepristupačnoj uvali bez ceste i infrastrukture. Naglasio je da se nije skrivalo da će zemljište postati građevinsko. To je Toljanić naveo u natječaju na koji se mogao javiti bilo tko. Natječaj su objavili u Narodnim novinama.


  – Da su htjeli nešto mućkat, objavili bi ga samo na oglasnoj ploči općine i ne bi navodili da će biti građevinsko, tvrdio je odvjetnik. Osporio je i ključne tvrdnje o sumnjivim zapisnicima sa sjednice i tvrdio da su vijećnici glasali i da su te optužbe opovrgnute na sudu baš kroz iskaze svjedoka na koje se ranije pozivala optužnica. Također je dokazivao da je ponuda Frankopana došla u roku i da je postojala suglasnost nadležnog ministarstva. Zatražio je da se Toljanića oslobodi optužbi. Sudac Saša Cvijetić i njegovo vijeće presudu će donijeti u petak.