Pljačka na Krku

“Imao je velike plave oči i mali srebrni pištolj”. Podignuta optužnica protiv mladog riječkog razbojnika

Fiore Vežnaver

Manuela B. se optužuje da je oružani prepad u putničkoj agenciji Estee u Šilu izveo 1. srpnja prošle godine, samo četiri mjeseca nakon što je postao punoljetan, te da je oteo oko 132.500 kuna



Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 19-godišnjeg Manuela B. iz Rijeke, tereteći ga da je lani u srpnju počinio oružano razbojstvo u putničkoj agenciji u Šilu na otoku Krku i oteo oko 132,5 tisuća kuna. Tužiteljstvo predlaže sudu da, osim osude po zakonu, odredi da je mladić dužan i uplatiti inkriminirani iznos novca u državni proračun.


Riječanina se optužuje da je oružani prepad u putničkoj agenciji Estee na šilskoj Staroj cesti izveo 1. srpnja prošle godine, samo četiri mjeseca nakon što je postao punoljetan. Tereti ga se da je te subote oko 18.50 sati u agenciju upao maskiran, s navučenom kapuljačom preko šilterice i šalom prekrivenog lica, držeći u lijevoj ruci srebrni pištolj. Upao je dok se u agenciji nalazilo i dvoje klijenata. Razbojnik je najprije usmjerio pištolj prema 28-godišnjoj djelatnici koja se nalazila iza pulta, vičući: »Ovo je pljačka! Daj pare, znam da su tu u ladici!«. Pljačkaš je imao vrećicu koju je predao djelatnici i zapovjedio da u nju ubaci novac iz ladice. Zaposlenica je to, u strahu za život, i učinila.


Nije mu bilo dosta


U trenucima što su uslijedili, razbojnik je iza police uočio 39-godišnjeg djelatnika agencije, koji se dotad nalazio u stražnjoj prostoriji. I u njega je uperio pištolj, zapovjedivši mu: »Daj pare!« Zaposlenik je, u strahu za život, predao pljačkašu novac koji je držao u plastičnoj posudi koju je imao u rukama. No, razbojniku nije bilo dosta, zatražio je da otvori još jednu ladicu pa je djelatnik agencije iz te ladice izvukao plastičnu blagajnu koju je stavio na pult. Iz nje je pljačkaš uzeo novčanice te i njih ubacio u svoju vrećicu. Razbojnik se zatim s plijenom trčeći udaljio iz agencije. Izgubio mu se trag, ali ne zadugo…




Policija mu je uspjela ući u trag, uhitila ga je nakon nekoliko dana. Pretragom stana u središtu Rijeke, u blizini glavne gradske tržnice, koji koristi optuženi mladi razbojnik, pronađeni su pištolj, revolver i meci, među ostalim. Ali, oteti novac nije pronađen. No, nađeni pištolj identičan je onom srebrnom oružju korištenom u pljački, koji se moglo vidjeti i na snimci videonadzora u putničkoj agenciji. Na toj snimci, pregledanoj u istrazi, vidi se i da je pljačkaš na desnoj ruci imao crnu rukavicu, a šest rukavica te boje pronađeno je i u pretrazi njegovog stana. Policija je tada pronašla i sedam tzv. češljeva za otključavanje cilindara brave. Mladi Riječanin je na kraju, osim za razbojstvo, optužen i za nedozvoljeno držanje oružja jer je u stanu držao prepravljeni plinski pištolj.


Prepoznali ga


Optuženi Manuel B. u istrazi se, na ispitivanju u tužiteljstvu, odlučio na obranu šutnjom. No, dvoje djelatnika agencije kojima je prijetio pištoljem je na službenom prepoznavanju sa stopostotnom sigurnošću ukazalo upravo na mladog Riječanina kao počinitelja prepada.


Zaposlenica Estee, u koju je razbojnik uperio oružje, u svom svjedočenju u istrazi rekla je da se u jednom trenutku »zaledila« od šoka pa je pljačkaš počeo repetirati pištolj. Kazala je da je razbojnik bio jako nervozan i uznemiren. Stranke, koje su se nalazile u agenciji kada je pljačkaš ušao, laganim korakom su izašle, a poslije se nisu javile. Svjedokinja je naglasila da je zapamtila velike, plave oči razbojnika, po čemu ga je poslije i prepoznala, a i po snažnijoj staturi.


I njen kolega iz agencije istaknuo je u istrazi da je po karakterističnim velikim, plavim očima zapamtio pljačkaša koji je u lijevoj ruci držao mali, srebrni pištolj. Za kolegicu je rekao da je bila skamenjena, djelovala prestravljeno. Priznao je da je i sam osjećao strah kad je u njega uperen pištolj, da su mu noge klecale.


Razbio mercedes


Saslušano je u istrazi i nekoliko osoba kako bi se provjerilo ima li okrivljeni alibi, no ispostavilo se da ga zapravo i nema. Njegova djevojka je rekla da se kritičnog dana, kada se mladić nalazio na Krku, nekoliko puta čula telefonom s njim, a vidjela ga je navečer, oko tri sata nakon inkriminiranog događaja. Kazala je i da je mjesec dana prije toga uzeo i razbio njen mercedes SLK 350, luksuzni njemački roadster. Obećao je da će njegova obitelj platiti popravak. Električar, koji je kritičnog dana rješavao probleme sa strujom u kući obitelji optuženika na otoku Krku, prisjetio se da je kritičnog dana često viđao optuženika, da mu je i pomagao, ali nije bio s njim cijelo vrijeme. Svi su zajedno krenuli natrag za Rijeku dva sata nakon inkriminiranog događaja.


U istrazi je mladi Riječanin podvrgnut psihijatrijsko-psihologijskom vještačenju, koje je pokazalo da je u vrijeme delikta bio ubrojiv. Nakon što je protiv njega bila proširena istraga i zbog ilegalnog oružja, ponovo je doveden na ispitivanje u tužiteljstvo, a tada je tvrdio da ne zna zašto mu se stavlja na teret prerađeni plinski pištolj, da nije njegov, a da mu je otac imao pištolj marke Zastava, ne ovaj za koji ga se tereti.


Optuženi za prepad nalazio se u istražnom zatvoru tri mjeseca, a poslije je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode. No, određene su mu mjere opreza, a nedavno je, u prosincu prošle godine, donesena odluka o njihovom produženju, da se mora redovito javljati policiji i ne smije napuštati adresu prebivališta.


Optužnica što je proslijeđena riječkom Županijskom sudu nije pravomoćna, mora još proći proceduru potvrđivanja pred optužnim vijećem.