Gdje su?

IZGUBIO IM SE SVAKI TRAG Riječka policija još u potrazi za troje nestale djece

Slavica Kleva

Čak 19 posto nestale djece suočava se s nekim oblikom zlostavljanja i eksploatacije. Od ukupnog broja nestanaka, 23,2 posto čine roditeljske otmice djece. U Europi svake dvije minute nestane jedno dijete 50



RIJEKA Prema Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, u našoj zemlji je u ovom trenutku evidentiran nestanak pedesetero djece! U Primorsko-goranskoj županiji, potvrđuje nam riječka policija, trenutno kao nestale vodi troje mališana, odnosno djece.


Cilj obilježavanja ovog međunarodnog dana nestale djece nije samo u funkciji informiranja javnosti, već i senzibiliziranju, dizanju svijesti o problemu koji je evidentno prisutan među nama.


»U poslijepodnevnim satima na području Slavonskog Broda pronađena su dvojica dječaka starosti 14 i 15 godina za kojima se tragalo.




Dječaci su pronađeni nakon intenzivne potrage koja je trajala punih pet dana, a u koju je bio uključen maksimalan broj policijskih službenika te obavljen čitav niz razgovora s poznanicima i prijateljima dječaka. Dječaci su neozlijeđeni predani roditeljima, a specijalizirani policijski službenici su s njima obavili razgovor o okolnostima njihovog izbivanja«. Ovo je samo jedna u nizu sretnih vijesti, dobrog, sretnog završetka, no nisu sve vijesti sa sretnim završetkom, pedesetero djece u ovom trenutku vodi se nestalima u našoj zemlji.


Ozbiljno ugroženi


Tko su nestala djeca?


Prema osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, to su djeca u bijegu iz obiteljskog doma, djeca u bijegu iz ustanova socijalne skrbi, djeca koju su oteli roditelji, djeca oteta od strane trećih osoba, nestalo dijete bez pratnje i izgubljeno, ozlijeđeno ili pod drugim okolnostima nestalo dijete. Ono što je zabrinjavajuće, svakako je činjenica da većina djece koja bježe nije zapravo uopće svjesna ozbiljnih opasnosti koje im se mogu dogoditi dok su u bijegu. Ili kako kaže Kristina Krulić Kuzman, dopredsjednica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, većina djece u bijegu smatra da im se ništa loše ne može dogoditi, no s druge strane, statistike govore u prilog činjenici da su djeca i mladi u bijegu izloženi riziku od toga da postanu žrtve ili počinitelji kaznenih djela, da budu iskorištavani od strane drugih osoba za različita kaznena djela i njihov život zapravo je ozbiljno ugrožen.


Roditeljske otmice 


U Europi, zamljama članicama Europske unije, svake dvije minute nestane jedno dijete, a svake godine 250 tisuća djece! Prema podacima našeg Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošle godine iz roditeljskog doma udaljilo se 398 djece, a iz odgojnih ustanova je nestalo čak 1.518 djece. Prošle godine Nacionalni pozivni centar za nestalu djecu zaprimio je 66 telefonskih poziva i šest dojava informacija putem internetske, Facebook stranice, e-maila Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.


Kako je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka član europske mreže za nestalu djecu (Missing Children Europe), čak 19 posto nestale djece suočava se s nekim oblikom zlostavljanja i eksploatacije. Od ukupnog broja nestanaka, čak 23,2 posto činile su roditeljske otmice djece. U porastu je broj slučajeva u kojima su djeca izgubljena, ozlijeđena ili na drugi način nestala. Jedan slučaj na njih šestero bio je slučaj prekogranične prirode, što pokazuje važnost međudržavne suradnje između nacionalnih tijela, telefonskih linija, službi za provedbu zakona i svih ostalih tijela za zaštitu djece.


Najčešće odlaze zbog ljutnje ili povrijeđenosti


Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan-Hercigonja ističe kako je pitanje dječjeg napuštanja roditeljskog doma u zavisnosti od uzrasta djeteta i faze njihovog psihološkog razvoja, ali i brojnih obiteljskih i okolinskih faktora.


Ona kaže da djeca predškolske dobi i prvih razreda osnovne škole najčešće napuštaju dom pod utjecajem momentalne ljutnje ili povrijeđenosti, najčešće na članove obitelji, pod utjecajem filmova i priča koje opisuju takve situacije, ali i pod utjecajem dobivenih spoznaja kao npr. kada majka u ljutnji kaže: »Ako ćete me ljutiti, otići ću od kuće pa ćete vidjeti kako će vam biti« i slično. Ali i realitetnih situacija, kada jedan od roditelja napušta dom nakon konflikta i nakon izvjesnog vremena se vraća i situacija u obitelji postaje bolja. Napuštanje djece u toj dobi, posebice djece predškolskog uzrasta, rezultat je dječjih fantazija o nekom drugom životu temeljenom na aktualnoj situaciji. Kod djece osnovnoškolskog uzrasta koja imaju spoznaje o opasnostima odlaska od kuće, a ipak reagiraju kao da te spoznaje nemaju, odnosno ponašaju se kao dijete mlađe dobi, rezultat je regresije kao posljedica određenih emocionalnih čimbenika – ističe prof. Kocijan Hercigonja.


Telefonski broj nade: broj 116000


Centar za nestalu i zlostavljanu djecu punih pet godina ima telefonsku liniju, nacionalni telefonski broj za nestalu djecu je 116000. Linija je dostupna 24 sata dnevno, svima, djeci, mladima, roditeljima i svim građanima. Linija je otvorena s ciljem pružanja pravovremene pomoći i podrške djeci, mladima, roditeljima u slučaju nestanka djeteta, ali i kako bi pružili direktnu pomoć i djeci i roditeljima.