Ekspresna presuda riječkog suda

ISPOVIJEST ‘MULE” ‘Dobio sam otkaz, a supruga je bila trudna. Vozio sam heroin da bih promijenio prozore u sobi’

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ljubiša Đurica iz Trebinja je potkraj srpnja ušao u Republiku Hrvatsku preko međunarodnog graničnog prijelaza Klek te u automobilu fiat punto bosanskohercegovačkih registarskih oznaka imao skriveno nešto više od dva kilograma heroina



RIJEKA »Razumio sam optužnicu, smatram se krivim. Žao mi je, nisam to napravio iz hira, bio sam naivan, kajem se, siguran sam da to neću više nikada učiniti«. Tim riječima obratio se optuženi Ljubiša Đurica, nezaposleni strojarski tehničar iz Trebinja (BiH), sudskom vijeću kojim je predsjedavala sutkinja Petra Primc. Đurica je priznao da je prenosio i posjedovao radi daljnje neovlaštene prodaje 2,028 kilograma heroina.


S obzirom na to da je priznao krivnju, sudsko vijeće je ekspresno, nakon uvodnih riječi tužitelja i obrane, nepravomoćno osudilo optuženog Đuricu, izrekavši mu bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 18 mjeseci. Vijeće sutkinje Primc istodobno je donijelo rješenje o produljenju istražnog zatvora u kojem se Đurica nalazi od 30. kolovoza ove godine, s obzirom na to da je riječ o stranom državljaninu.


Đurica je potkraj srpnja ušao u Republiku Hrvatsku preko međunarodnog graničnog prijelaza Klek te u automobilu marke fiat punto bosanskohercegovačkih registarskih oznaka imao iza kontrolne ploče i u sistemu ventilacijskog sustava ispred vozačevog i suvozačevog sjedišta skriveno nešto više od dva kilograma heroina.


Drogu mu dao Boki 




Odmah po uhićenju ispitan na državnom odvjetništvu, Đurica je priznao posjedovanje droge, detaljno opisujući na koji je način prenio drogu i s kojim ciljem.


Priznao je da je drogu preuzeo od čovjeka nadimka Boki iz Nikšića u Crnoj Gori te ju je trebao prevesti za nagradu od 600 eura i predati jednoj osobi u Rijeci, ali da njen identitet ne zna. Tog dana u srpnju Đurica je uhićen kod trgovačkog centra Andrea na Turniću. Sumnje policijskih istražitelja bile su osnovane, bila je to velika zapljena heroina milijunske vrijednosti, na ulici bi dosegnula vrijednost veću od milijun i sto tisuća kuna. Đuricu se sumnjičilo da je popriličnu količinu teške droge posjedovao radi daljnje prodaje.


Policija je zaplijenila drogu koja je bila upakirana u čarapama. Otkrivene su tri crne čarape, u svakoj se nalazio omot od PVC folije unutar kojeg su bili vidljivi tragovi kave i po dva, odnosno jedan paket oblijepljen sivom vrpcom, s materijom koja po karakteristikama odgovara heroinu, tada samo po preliminarnim nalazima. Nakon toga je stigla i potvrda Centra za forenzična ispitivanja »Ivan Vučetić«. U prvoj čarapi bilo je 886, u drugoj više od 470, a u trećoj čarapi nešto više od 800 grama heroina. Heroin je s razlogom na taj način pakiran, kako bi otkrivanje bilo otežano, pogotovo psima istreniranima za pronalaženje droge.


Trošni prozori 


Na pitanje odvjetnika Marka Kuvača koji je zastupao optuženog da objasni vijeću razloge zašto je to učinio, Đurica je rekao da je dobio otkaz, supruga mu je bila u visokom stupnju trudnoće, ima dvoje maloljetne djece, živi u jednoj sobi s roditeljima, naprosto nije znao na koji način zaraditi novac da promijeni prozore na sobi.


– Radio sam za dnevnicu, istovarivao šlepere kad bi bilo posla – jecajući je priznao Đurica, sakrivajući suze rukama. – U međuvremenu je supruga izgubila dijete u osmom mjesecu trudnoće pa mi je još teže jer sam sada u zatvoru. Samo sam htio nabaviti novac, no znam da sam pogriješio – kazao je optuženi.


S obzirom na to da je priznao delikt, zamjenica općinske državne odvjetnice Željka Čop zatražila je primjerenu kaznu, dok je odvjetnik Kuvač pledirao da kod izricanja presude sud ima na umu priznanje, da je riječ o do sada nekažnjavanoj i neporočnoj osobi, da sve upućuje da je predmetno kazneno djelo počinio u stanju nužde. Iz činjeničnog opisa sve govori u prilog činjenici da je Đurica bio kurir, a ne osoba koja se trebala materijalno okoristiti ilegalnom prodajom – kazao je Kuvač.


– Jako mi je krivo što sam iznevjerio svoju obitelj i suprugu – kazao je na kraju Đurica kojeg su pravosudni policajci ponovo vratili u istražni zatvor.