Božo Barbarić

‘I pauka na zidu i miša u rupi, tko god imalo skrene’: Brkića je prijavio beskompromisni riječki policajac

Dražen Ciglenečki

Arhiva NL

Arhiva NL

"I pauka na zidu i miša u rupi, tko god imalo skrene, neka zna da će biti otkriven ma u kojoj se rupi skrivao. To je poruka svima." Ovo je bila poruka koju je još u veljači 2012. uputio Božo Barbarić, šef riječkog Policijskog USKOK-a



Milijana Brkića je zbog odavanja detalja istrage o prostituciji u Zagrebu prijavio Božo Barbarić. 


Stoji to u opsežnom spisu kojeg je objavio Nacional, a čiji je ključni dio dokument »Kompromitacija posebnih izvida«, što ga je u srpnju 2011. sastavio Božo Barbarić, tadašnji načelnik riječkog Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.


U obavijesnim razgovorima s više osoba, između ostalih sa Sarom Sikirić, glavnom organizatoricom lanca prostitucije, napisao je Barbarić, »došlo se do saznanja da je Milijan Brkić na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011. N. S. dostavio podatke o provedbi o posebnih izvida protiv Sare Sikirić«, kao i protiv još nekoliko ljudi čija su imena zacrnjena u faksimilu dokumenta što ga je objavio Nacional. N. S. je Brkićev suborac iz Domovinskog rata, obojica su bili pripadnici specijalne policije, a utvrđeno je da su u prvoj polovici 2011. oni telefonski razgovarali 64 puta. U policijskim zabilješkama koje su dio dosjea navodi se da je dotični N. S. prenio Sari Sikirić da je istražuju i pritom joj je, kako je ona kazala policijskim službenicima, rekao da mu je izvor Brkić. I više drugih ispitanih naveli su da im je upravo Brkić signalizirao da se policija bavi njima.




MUP je jučer priopćio da je policija »o svim operativno interesantnim saznanjima kojima je raspolagala, a vezano uz kompromitaciju provedbe posebnih dokaznih radnji, još u lipnju 2011. izvijestila nadležno državno odvjetništvo«. I Brkić je novinare uputio na DORH, a i Plenković je rekao da bi se i oni mogli o svemu očitovati. No, Državno odvjetništvo se faktično očitovalo prije sedam godina, s obzirom na činjenicu da Brkića nisu kazneno gonili. To implicira da je DORH Barbarićev izvještaj odbacio kao fikciju. A kako je Barbarić iznio vrlo ozbiljnu optužbu na račun zamjenika ravnatelja policije, očekivalo bi se onda da je bio sankcioniran ako su one bile neutemeljene. Ali, Barbarić je i danas načelnik riječkog PNUSKOK-a i cijenjeni policajac koji je nakon 2011. radio na niz važnih slučajeva, uspješno je, primjerice, istraživao gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. 


Barbarić je javnosti već poznat kao beskompromisni policajac, budući je prije četiri godine kao šef riječkog PNUSKOK-a bio na čelu skupine operativaca koja je uhitila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Priču o njemu tada je donio i Novi list.


“I pauka na zidu i miša u rupi, tko god imalo skrene, neka zna da će biti otkriven ma u kojoj se rupi skrivao. To je poruka svima.” Ovo je bila poruka koju je još u veljači 2012. uputio Božo Barbarić, šef riječkog Policijskog USKOK-a, kad je nakon višemjesečne akcije raskrinkao zločinačku organizaciju, narkomafiju u policijskim redovima u PU istarskoj, podsjetio je danas Jutarnji list. 


Božo Barbarić, rođen 1971. godine u Njemačkoj, u policiji je od 1990. godine. Prošao je poslove od ceste do vrha policijskog menadžmenta, kako na lokalnoj razini, tako i na nacionalnoj, jer je bio i šef nacionalnog Policijskog USKOK-a. Barbarić se kao mladi policajac istaknuo u Odjelu za droge, gdje je godinama bio načelnik i bilježio uspjehe.