Slučaj Luksetić

Huanitova majka: Jedini razlog zbog kojeg je moj sin sadio konoplju je njegova bitka za zdravlje

Fiore Vežnaver

Zlata Luksetić Degrassi, Huanito Luksetić, odvjetnik Vladimir Gredelj i Goran Zakrajšek bore se za pravo na liječenje marihanom / Snimio Fiore VEŽNAVER

Zlata Luksetić Degrassi, Huanito Luksetić, odvjetnik Vladimir Gredelj i Goran Zakrajšek bore se za pravo na liječenje marihanom / Snimio Fiore VEŽNAVER

Zlata Luksetić Degrassi ispričala je da se na sadnju konoplje i korištenje ulja kanabisa njezin sin Huanito odlučio nakon predavanja Amerikanca Rica Simpsona u Opatiji, a nakon što je probao različite načine da si olakša stanje – od spremanja čajeva, kaktusa pa do pčelinjeg otrova



RIJEKA    Jedini razlog zbog kojeg je moj sin Huanito u vrtu obiteljske kuće sadio konoplju jest da se borio za svoje zdravlje. I ja sam probala i uzimala kanabisovo ulje. Sa sigurnošću mogu reći da bi svima koji imaju zdravstvene tegobe od toga bilo bolje. Huanito, koji boluje od multiple skleroze, prije uzimanja kanabisovog ulja nije mogao hodati, ustati iz kreveta, pomokriti se… Nije mogao  držati ni olovku u ruci, ni žlicu staviti u usta… S uzimanjem tog ulja  zdravstveno stanje poboljšalo mu se 90 posto. No, nakon zapljene, otkad nema ulja, stanje mu se počelo pogoršavati. Konoplju koju je uzgajao nikad nije upotrijebio na drugi način, nikome je nikad nije nudio na prodaju. Je li marihuanu stavljao u promet? Ma, kakav promet?! Konoplju je u garaži prerađivao u ulje, a ni to nikome izvan obitelji nije davao.  


Izjavila je to jučer Zlata Luksetić Degrassi, majka prvooptuženog Huanita Luksetića, 38-godišnjaka iz Bregi kod Matulja, svjedočeći u nastavku suđenja njenom sinu i  44-godišnjem Goranu Zakrajšeku iz Labina, optuženima za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje.


Strašna dijagnoza


Luksetić se tereti da je u krugu obiteljske kuće na Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.




Klupko »slučaja Luksetić« zakotrljalo se u listopadu  2014. godine, kada je policija uhitila tog Matuljca i  kazneno ga prijavila za posjedovanje 22 kilograma marihuane koju je dobio uzgojivši konoplju  u vrtu obiteljske kuće. No, nakon vještačenja u Zagrebu količina marihuane za koju je optužen smanjena je za otprilike trećinu, na 15 kilograma.


– Moj sin nikada nije konzumirao marihuanu, uživao je na bilo koji način, naglasila je Huanitova majka, objašnjavajući da se, radi razjašnjenja cijelog slučaja, mora vratiti u prošlost. Prisjetila se da je on već imao neke simptome bolesti kada se vratio iz Amerike, a 2005. godine liječnici su mu postavili krivu dijagnozu. U 2008. godini je zbog pogoršanog stanja završio u bolnici, dijagnosticirana mu je multipla skleroza.


– Liječnica nam je rekla: »Zakasnili ste. Gdje ste dosad bili!?« Bila sam ogorčena, kazala je Zlata Luksetić, dodajući da su se poslije uputili u Zagreb po drugo mišljenje, a liječnica im rekla: »Nema pomoći.« Preporučen im je jedan preparat, da Huanito praktički bude pokusni kunić, ali je on odustao od tog lijeka. Odlučio se na prirodno liječenje, posjetili su travara u Gorskom kotaru koji im je napravio pripravak za čajeve.



– Ne smatram se krivim, ponovila su jučer obojica optuženika, najavljujući da će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka. – Jedina moja obrana jest da sam spašavao život i zdravlje. Liječnici su mi bili rekli da mi nema pomoći, objasnio je Huanito Luksetić. – Optužnica zastupa interese što su suprotni općedruštvenom interesu, moralu i osnovnim ljudskim vrednotama, uključujući i ustavno pravo na zdravlje i život, – istaknuo je u svojoj uvodnoj riječi odvjetnik Vladimir Gredelj,   koji od početka zastupa stav da njegov branjenik Luksetić ne bi ni trebao sjediti na optuženičkoj klupi.


Tretman pčelama


– To mu je malo pomoglo, ali zdravstveno stanje mu je bilo vrlo loše. Teško je majci koja mora gledati svoje dijete koje vidi dvostruke slike, gledao je u križ, napomenula je svjedokinja.


– Pitao me: »Mama, hoćeš li biti uz mene?«, prisjetila se Huanitova majka, pojašnjavajući da je sin probavao svašta, da je uz spremanje čajeva kupovao i neke kaktuse koje je miješao u mraku.   


– Stigli smo tako i do pčelinjeg otrova. Huanito si je zadao 5.000 uboda pčela. Ja sam se tresla od svega toga, jer sam mu morala pomagati. Držali smo u sobi košnicu pčela  koje su mogle izlaziti, napravili smo im kanal. Huanito ih je hvatao i njima zadavao ubode. I tako 20 pčela dnevno. Puštao je jednu po jednu pčelu na staklo, hvatao ih za krilca, pa ih znao i meni dodavati, kako bih mu pčelu stavila na leđa da ga ubode. Skakao je od muke, opisala je majka prvooptuženog primjenu ekstremnog načina liječenja. Huanito je i dalje čitao i tražio kako si pomoći, a prekretnica se, po njoj, dogodila kada je u Opatiji bilo predavanje Amerikanca Ricka Simpsona o sadnji konoplje i korištenju ulja kanabisa.


– »Mama, ja ću to probati. Jesi li za to?«, rekao mi je Huanito. Zasadili smo konoplju u krugu obiteljske kuće, nismo imali mogućnosti da to sakrijemo, sve je bilo javno, objasnila je Zlata Luksetić, napominjući da je sin, kada je prvi put napravio ulje i počeo ga uzimati, bio bolje, da se lakše kretao.  Prisjetila se da je drugoptuženi Zakrajšek, kao podstanar, pomagao u kopanju u vrtu i sadnji. – Danas sjedi u sudnici jer je pomagao, to su apsurdi, dodala je.  Huanitova majka je objasnila da sin 2011. godine gotovo nije mogao ni hodati, da je vukao nogu, no uzimanje kanabisovog ulja davalo je rezultate.


Svjedokinja je naglasila da je bila upoznata s procesom proizvodnje kanabisovog ulja, što je jedino zanimalo Huanita, kojeg je radio samo od cvjetnih vrhova konoplje. – Lišće konoplje ostavljao je za gnojidbu u vrtu, kazala je svjedokinje za lišće cannabisa, kod kojeg je, kada je riječ o narkoproizvodnji, uobičajeno da se lišće suši i dobiva marihuana koja se uživa pušenjem. Huanitova majka je opisala da je proces proizvodnje ulja bio takav da su se pobrane stabljike najprije morale sušiti, a za to su njen sin i Zakrajšek napravili mreže  u garaži. Nakon toga su se skidali cvjetovi i stavljali u plastične kante. – Kupili bi fini benzin, pa bi se cvjetovi tukli štapom da se kristalići u njima rastvore. Poslije se smjesa kuhala u kuhalu za rižu. Nakon što bi benzin ispario, to se spremalo u šprice, dok je smjesa tekuća, opisala je svjedokinja. 


Probala i mama


– »Mama, ja ću ti ozdraviti!«, rekao mi je. Sljedeće godine Simpson je bio prisutan kada je sin radio ulje, upućivao ga je u sve. Odlučila sam i ja probati ulje. Zanimalo me hoće li i meni pomoći ako je sinu, istaknula je majka prvooptuženog, pojašnjavajući da je prvi put uzela malo.


– Možda pola zrna riže,  precizirala je svjedokinja, dodajući da  prvog dana nije osjetila rezultate, ali drugog dana jest, pa je odlučila nastaviti. U mjesec dana bila su zamjetna poboljšanja.


– Skinula sam šećer, došao je s 18 na 5. Uzimala sam jednu tabletu manje za tlak, jednu manje za šećer. Smanjili su se problemi sa spavanjem, opisala je svjedokinja rezultate te terapije.   Zatim neko vrijeme nije uzimala kanabisovo ulje, pa opet počela, sve dok se nije dogodila zapljena konoplje u njenoj kući.  


– Sada sam opet na tri tablete za šećer, a ukupno pijem  deset vrsta tableta. Opet imam problema sa spavanjem, konstatirala  je Huanitova majka.  Vijeće riječkog Općinskog suda, kojem predsjeda sutkinja Tatjana Čargonja, prihvatilo je prijedlog obrane da se provede neurološko-farmakološko vještačenje, kojim bi se, prije svega, trebale razjasniti mogućnosti liječenja kanabisovom uljem i njegov utjecaj na zdravstveno stanje kod oboljelog od multiple skleroze. Suđenje se nastavlja u rujnu.