Sudski proces

Huanito Luksetić: ‘Uzgajao sam marihuanu da spasim zdravlje’

Fiore Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Huanito Luksetić se tereti da je posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno s Goranom Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika konoplje radi proizvodnje marihuane



RIJEKA   Optužnica je potpuno neutemeljena. Čini se da Ustav Republike Hrvatske sve više postaje demokratski ukras, a izgleda da je jedan od takvih ukrasa i pravo na život i zdravlje. A to je neotuđivo pravo svakog čovjeka, to treba štititi i zakonodavac. Pravo svakog građanina je da kako god zna spasi svoj život i zdravlje. A nešto što je u suprotnosti s pravima građana ne može biti kazneno djelo. U ovom slučaju se ne radi o zlouporabi droga, nego o postupanju s ciljem spašavanja života i zdravlja. Moramo razlikovati zlouporabu od primjene u zdravstvene svrhe. To je temeljni problem s ovim postupkom. Sramota je doći s takvom optužnicom na sud, mene osobno bila bi sramota da je moram zastupati.


Izjavio je to, među ostalim, u svom uvodnom govoru na glavnoj raspravi odvjetnik Vladimir Gredelj, branitelj prvooptuženog 38-godišnjeg Huanita Luksetića iz Bregi kod Matulja, iz čijeg se pledoajea dala iščitati glavna teza obrane da Luksetić ne bi ni trebao sjediti na optuženičkoj klupi jer je uzgajao konoplju kako bi njen ekstrakt, odnosno konopljino ulje, koristio za liječenje svoje teške bolesti, multiple skleroze. Luksetiću i drugooptuženom, 44-godišnjem Goranu Zakrajšeku iz Labina, jučer je u riječkom Općinskom sudu počelo suđenje pod optužbom za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje. Obojica su jučer izjavila da se ne smatraju krivima, najavivši da će svoju obranu iznijeti na kraju suđenja.


Luksetić se tereti da je u krugu obiteljske kuće na Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda. Klupko »slučaja Luksetić« zakotrljalo se  24. listopada 2014. godine, kad je policija uhitila Luksetića i kazneno ga prijavila za posjedovanje 22 kilograma marihuane koju je dobio uzgojivši konoplju u vrtu obiteljske kuće. No, nakon vještačenja u Zagrebu količina marihuane za koju je optužen smanjena je za otprilike trećinu, na 15 kilograma.




– Očito se nisu dovoljno  razmotrili naši prigovori na optužnicu, jer inače ni ne bismo sjedili u sudnici, konstatirao je odvjetnik Gredelj, apostrofirajući Europsku povelju o temeljnim pravima i slobodama građana, u što ulazi i pravo na zdravlje i život, te naglasio stav da je ta povelja iznad svih zakona.


– U ovom postupku zapravo branimo pravo svih u Hrvatskoj na liječenje i nastojanja da spase svoj život, podvukao je Gredelj, dodajući da u konkretnom slučaju konvencionalna medicina ne može uspješno liječiti Huanita Luksetića od multiple skleroze kako on to sam zna.


– No, ovo sigurno neće biti jedini postupak, bit će i drugi, onaj protiv države, ustvrdio je Gredelj, ocijenivši da optužnica, i s tehničke strane, nema uporišta za tvrdnju da je zaplijenjena droga bila namijenjena prodaji.


Luksetićev odvjetnik je kazao da se inkriminacije, očito, temelje na većoj količini oduzete droge, ali da količina sama po sebi ne znači da je droga bila i namijenjena prodaji.


– Huanitu Luksetiću marihuana je trebala za dobivanje pripravka kojeg je koristio u liječenju, a nema ni jednog dokaza da je inače prodavao ono što mu je zaplijenjeno, pa ni za liječenje. Osim toga, mom branjeniku je ovim postupkom ugroženo zdravlje, oduzete su mu tvari koje su mu bile neophodne u liječenju, naglasio je Gredelj.


– Ako čovjek zabranjuje čovjeku pravo na život i pravo na samoliječenje, onda je to protuzakonito i protuustavno, u bilo kojoj zemlji. Ovo je i zlostavljanje pacijenta, ovo nije dobro za moje zdravlje, konstatirao je Huanito Luksetić ispred suda, nakon okončane rasprave. Upitan smatra li da nije trebao biti optužen, odgovorio je: »Ne na ovaj način«.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…