Dramatičan porast zloupotrebe droga

Hrvatski srednjoškolci prvaci Europe – po “snifanju”

Vanja Vesić

 Po europskim statističkim podacima tinejdžeri u Hrvatskoj zbog učinaka krize vraćaju se »drogi« svojih očeva – snifanju ljepila    

ZAGREB  U Hrvatskoj je lani zabilježen porast zlouporabe droga za 25 posto u odnosu na 2012. s 1.954 na 2.450 slučajeva a isti je postotak zabilježen i za uživanje droga i alkohola na javnom mjestu – s 1.086 evidentiran je porast na 1.255 prekršaja. Velik dio te brojke odnosi se na mladu srednjoškolsku populaciju koja se okuplja u parkovima i sličnim javnim površinama. Jedan od neobičnih podataka koji je začudio i istraživače ESPAD-a Europskog istraživačkog projekta praćenja ovisnosti o pušenju, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti a obuhvatio je populaciju prvih i drugih razreda srednjih škola u Hrvatskoj kazuje da su naši tinejdžeri u nižem europskom prosjeku pušenja marihuane, inače, najprisutnijom drogom među mladima u Europi i SAD-u. Ipak, hrvatska djeca i mladi prvi su u Europi po inhaliranju ljepila i sličnih otapala, tzv. »snifanju« sedmi konzumaciji alkohola, a treći, primjerice po pušenju duhana, odmah iza Latvije i Češke.  

 Slobodna prodaja




Udisanje ljepila, boja i lakova popularno u 80-tim i 90-tim godinama prošlog stoljeća, s krizom se vratilo na velika vrata. Istraživanjem se otkrilo da su hrvatski 16-godišnjaci po mnogo čemu slični starijim generacijama mladih koji su odrastali u bivšoj državi. ESPAD-ovo istraživanje se provodi svake četiri godine, a spomenuti podaci odnose se na 2011. godinu. Po mnogo čemu europski trendovi pada konzumacije alkohola i pušenja duhana, u zamjenu za neke druge, stare ili nove droge, Hrvatska baš ne prima. Dijelom i zbog nasljeđa i lake dostupnosti legalnih droga, alkohola ili inhalanata. Nije tajna da će svaki maloljetnik lako kupiti neku bocu pića u dućanu ili cigarete na kiosku. Što se tiče ljepila i sličnih otapala koja su im najomiljeniji nakon alkohola, bez ikakvih formalno-zakonskih ograničenja kupuju ih u najbližoj prodavaonici boja i lakova. Zakon o zabrani prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u praksi nije potpuno zaživio, a ni famozna zabrana konzumacije alkohola na javnom mjestu kojom se, primjerice, htjela pohvaliti zagrebačka gradska vlast, pokazala se ne baš uspješnim populističkim trikom, što smo opsežno analizirali i na našim stranicama.



Svjetske stručnjake i medije zaprepastila je pojava nove droge tzv. »krokodila«, (desomorfin) nazvanog zbog stravičnih posljedica koje uzrokuje – propadanje kožnog tkiva koje postaje gnojno i naborano kao u reptila, uzrokujući truljenje i kidanje udova. Smatra se jednom od najopasnijih droga na svijetu, jeftinijom od heroina, dijaboličnoj mješavini kodeina, benzina, crvenog fosfora i teških metala koja se unosi intravenozno. Raširila se u Rusiji, a nedavno pojavila u Njemačkoj i Kanadi. Životni vijek ovisnika je dvije do tri godine.





  Naime, zagrebačka gradska vlast nije imala uvjerljive »terenske« mehanizme da provodi odluku, niti je provela javnu raspravu o ovom pitanju. Kakva će biti sudbina riječkog pokušaja koji bi trebao početi tijekom veljače, vidjet će se.


   Priroda i kemija


Zakonodavcima i onima koji se tako osjećaju pobjegli su ne samo zakoni i odluke koje su izglasali nego i činjenica pojave novih droga koje su u slobodnoj prodaji već godinama nalaze po domaćim smartshopovima i u internetskoj prodaji a deklarirani su kao »osvježivači prostora«, paketići suhog bilja, do kraja nepoznatog kemijskog sadržaja kolokvijalnog nazvanog »spice»(začin). Iako je riječ je o sintetičkim kanaboidima, stručnjaci naglašavaju da je riječ o opasnoj mješavini egzotičnog bilja koja »glumi« djelovanje THC-a čiste marihuane, a djeluje pogubno na psihičko i fizičko zdravlje. Problem je što na deklaraciji »osvježivača« ne piše koje kemijske sastojke sadrži pa ispada da su konzumenti zapravo obični pokusni kunići koji, zapravo, i ne znaju što puše. Lošom zamjenom za marihuanom poseže se, kako zbog smanjene ponude »trave« na crnom tržištu kao i činjenicom da dileri podvaljuju konzumentima marihuanu prskanu svakojakim kemijskim otpacima što se mnogim potrošačima i ne dopadne.  

   Zdravlje naroda


Alternativni istraživači upozoravaju da velike korporacije »spiceom« na taj način testiraju konzumente i razvijaju neke nove droge i lijekove dok se izvorna marihuana minorizira ili demonizira. Takvi proizvodi, deklarirani čak i kao gnojivo za bilje, dolaze pod raznim zavodljivim imenima poput Solar, Atomix, Spice, Galaxy, Dragon…


  Samo lani u Hrvatskoj se pojavilo 12 novih sintetskih droga, među kojima i neke izuzetno toksične, s visokom opasnošću od smrtnog ishoda kod konzumenta ili dijagnoze psihičke bolesti. Prema podacima Europskog centra za praćenje droga (EMCDDA) marihuana je i dalje najraširenija u Europi sa čak 7,7 milijuna konzumenata ili tri milijuna potrošača dnevno. U državama Europe ukupno je 1,2 milijuna ovisnika, uglavnom heroinskih, u programima liječenja. Procjenjuje se da 2,5 milijuna mladih Europljana konzumira kokain, 1,8 milijuna ecstasy te još 1,7 milijuna amfetamine. U 2012. godini u EU su se pojavile 73 nove psihoaktivne supstance, o čijem se djelovanju i rizicima jako malo zna. Stručnjaci upozoravaju da je riječ o dramatičnom porastu i nikad većem izazovu za zdravlje nacija.