Sporno pritvaranje

Hoće li prvooptuženi u procesu zbog krijumčarenja kokaina iz Nizozemske biti pušten na slobodu?

Fiore Vežnaver

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Popović je uhićen kao prvooptuženi u procesu zbog krijumčarenja kokaina iz Nizozemske. Hrvatskoj je izručen zbog postupka koji se vodio u Gospiću pa odvjetnik smatra da bi uhićenje moglo imati međunarodne implikacije



RIJEKA Optuženi 43-godišnji Zoran Popović i njegov branitelj Velimir Došen, podnijeli su žalbu Vrhovnom sudu i pritužbu Ministarstvu pravosuđa, smatrajući da je Popović prije nekoliko dana neutemeljeno uhićen u Gospiću pa smješten u riječki zatvor jer ga je Srbija izručila isključivo zbog suđenja u Gospiću, a ne za procesuiranje u nekom drugom postupku.


Popović je završio u riječkom zatvoru nakon što je uhićen temeljem sudske tjeralice i istražnog zatvora kojeg mu je odredio riječki Županijski sud koji je prije pola godine potvrdio USKOK-ovu optužnicu na kojoj je Popović prvooptuženi od četvorice koji se terete da su bili karike velikog međunarodnog narkolanca, upleteni u krijumčarenje većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku i prodaju te droge.


Negativna poruka


– Njegovo uhićenje jest nezakonito postupanje i radi se o teškom kršenju međunarodnih obveza Hrvatske, ističe odvjetnik Velimir Došen, dodajući da se šalje negativna poruka i da se u krajnjoj liniji ugrožava načelo reciprociteta kao jednog od osnova izručenja na temelju međunarodne pravne pomoći.




– Iz rješenja o izručenju razvidno je da je ono odobreno upravo radi kaznenog postupka i vezano za optužnicu za kaznena djela krivotvorenja isprava pred Općinskim sudom u Gospiću. U jednoj točki rješenja izričito je navedeno da se izručenje ne odnosi na druga kaznena djela počinjena prije, podvlači odvjetnik Došen i objašnjava da je Srbija dozvolila kazneni progon okrivljenika samo za djelo za koje je Hrvatska kao zemlja moliteljica zatražila, a to su kaznena djela krivotvorenja, što znači da Hrvatska Popovića može procesuirati samo za to.


Popovićev branitelj u žalbi na rješenje o pritvoru riječkog suda ukazuje da nisu poštovane odredbe Europske konvencije o izručenju, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i ugovori Hrvatske i Srbije pa smatra da se radi o povredi hrvatskih međunarodnih obaveza. Ocjena je da nije bilo razloga za pritvaranje Popovića, tim više što je postupak u Gospiću pravomoćno okončan uvjetnom osudom i on pušten iz pritvora. Predlaže da Vrhovni sud odredi da se Popović ima odmah pustiti na slobodu. U slučaju negativnog rješenja odvjetnik Došen najavljuje ustavnu tužbu.



Brat ubijen u atentatu u Boliviji 


U USKOK-ovoj optužnici za šverc i prodaju kokaina prvotno je prvookrivljeni bio brat Zorana Popovića, Goran, nekadašnji pripadnik Crvenih beretki, poznatijih kao Arkanovi tigrovi, ali je prije dvije godine u dobi od 40 godina ubijen u atentatu u Boliviji.


Za Gorana i Zorana Popovića mediji balkanskih država posljednjih su godina navodili da su upleteni u svakojake delikte i afere. Za Zorana Popovića mediji su pisali i da je nekad bio tjelohranitelj Andrije Draškovića, jednog od srbijanskih »kumova«. Uz ostalo, pisalo se da je s bratom 2004. godine pobjegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gdje su izdržavali kaznu zbog otmice gospodarstvenika Dušana Krstovića.



Zoran Popović – rodom iz Donjeg Lapca, koji ima boravište u Apatinu u Srbiji, prebivalište u Karlovcu i, prema optužnici USKOK-a, državljanstvo Hrvatske i Srbije – uhićen je u ponedjeljak poslijepodne, nakon što je na gospićkom sudu pravomoćno uvjetno osuđen za jedno djelo krivotvorenja isprava, a za drugo optužba odustala od progona. Pripadnici specijalne policije uhitili su ga odmah nakon sudske rasprave temeljem tjeralice i odluke o pritvoru riječkog suda što su otprije bili na snazi. Srbija je, inače, Popovića Hrvatskoj izručila 1. srpnja, kada je iz Beograda krenuo za Hrvatsku.


Područje spekulacija


Poznavatelji slučaja navode da je, nakon što je već bio u tijeku postupak ekstradicije Popovića zbog suđenja u Gospiću, preko hrvatskog Ministarstva pravosuđa zatraženo da ga se izruči i za slučaj krijumčarenja i prodaje kokaina. No, trenutačno je upitno hoće li se i kada to formalno realizirati i pretočiti u ekstradicijsko rješenje.