Grad: Rijeka
Danas: 14° moguća kiša
Sutra: 6° 17° kiša
29. travnja 2016.
Sud danas razmatra žalbe USKOK-a i pritvorenog riječkog liječnika

Hoće li dr. Alan Bosnar na slobodu i pod kojim uvjetima?

Dr. Alan Bosnar tijekom privođenja sucu istrage / Foto Vedran KARUZA
Dr. Alan Bosnar tijekom privođenja sucu istrage / Foto Vedran KARUZA
Autor: ,
Objavljeno: 17. travanj 2013. u 7:11 2013-04-17T07:11:00+02:00

Uspije li mu žalba na istražni zatvor, dr. Bosnar odmah bi izašao, no, puno je izvjesnije da bi mogao izaći s jamčevinom od 1,5 milijuna kuna koliko je odredio sud. Ona može biti u novcu ili u nekretninama

RIJEKA Danas će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci odlučiti  ima li osnove da dr. Alan Bosnar, predstojnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku pritvoren prošlog tjedna pod sumnjom za primanje mita i zlouporabu položaja, izađe na slobodu i pod kojim uvjetima (jamstvo ili ukidanje istražnog zatvora). 

Iako su mnogi vjerovali da će se o žalbama USKOK-a i dr.  Bosnara odlučivati u utorak, saznajemo da je to prebačeno za srijedu jer se čekalo  da istekne rok za moguću žalbu i za druge dvije odvjetnice, Ružicu Spasojević i Jelena Majstorović, koje su angažirane dan kasnije nakon  Mate Krmeka,  odvjetnika iz odvjetničkog ureda »Primorac i partneri«, pa je rok za žalbe njima bio toliko duži. 

U međuvremenu, užurbano se nastavlja prikupljanje dokaza u aferi s uhićenjem dr. Bosnara, saznajemo iz neslužbvenih izvora. Prikupljaju se i proučavaju svi dokumenti o obdukcijama, mrtvozorstvima i drugim poslovima Zavoda od 2007. godine, i to iz raznih ustanova koje su inače povezane s ovim poslovima. Paralelno se proučavaju i putevi novca. U međuvremenu, Bosnar u zatvoru mnogo misli o onom što ga je odjednom snašlo i vrti svoj film događaja. Kažu, broji sate gledajući kroz prozor ćelije i još uvijek se nada da  će ipak uskoro na slobodu. 

No, to ovisi o nekoliko stvari. Uspije li mu žalba na istražni zatvor odmah bi izašao. Ali, u krugovima onih koji poznaju slične postupke smatra se da je ta verzija manje vjerojatna. Puno izvjesniji je način s jamčevinom od 1,5 milijuna kuna koliko je odredio sud. Ona može biti u novcu ili u nekretninama.  

Ali, i u nekretninama ili novcu nekih drugih osoba jer je njegova imovina zahtjevom USKOK-a blokirana zbog sumnji u njeno porijeklo. Iako lakše izvediva, ova priča o jamstvu nije  baš sigurna, čak i ako uspije skupiti sredstva, jer je USKOK uputio žestoku žalbu na određivanje jamstva. Ako bi se ta žalba usvojila, vjerojatno bi Bosnar i duže od 30 dana ostao u zatvoru.  

Glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci, sudac Zoran Sršen, potvrdio je da su primili  žalbu USKOK–a u kojoj se traži da se poništi ranija  mogućnost da Bosnar izađi na slobodu ako uplati jamstvo. Sršen je potvrdio je da je stigla i žalba  obrane na rješenje o istražnom zatvoru.

– Naša žalba na rješenje o istražnom zatvoru dr. Bosnaru proslijeđena je riječkom Županijskom sudu, sada nam ostaje čekati njen ishod – izjavio je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru  odvjetnik Mato Krmek, jedan od branitelja osumnjičenog predstojnika  riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku. Objašnjava da se obrana žalila na obje točke temeljem kojih mu je određen zatvor, a to je mogućnost utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Obrana smatra da je trebalo više konkretizirati opasnost od utjecaja na svjedoke, dok drugu točku kao razlog za određivanje istražnog zatvora drži neutemeljenom jer ne vidi opasnost da bi dr. Bosnar mogao ponoviti kazneno djelo. 

Odvjetnik Krmek objašnjava da se još ne bave prikljupljanjem svote za jamstvo (milijun i pol kuna može zamijeniti pritvor) jer  najprije žele vidjeti kakav će ishod imati žalba na istražni zatvor.


HNK Rijeka