Prevaranti smislili novi način izvlačenja novca

Halo, ovdje London! Nepoznatoj ženi uplatio 9.000 kuna kako bi »spasio« sestru

Slavica Bakić

Budite oprezni ako netko traži pomoć u ime rođaka iz inozemstva / Foto D. PONGRAČIĆ/CROPIX

Budite oprezni ako netko traži pomoć u ime rođaka iz inozemstva / Foto D. PONGRAČIĆ/CROPIX

Muškarac iz okolice Virovitice nasjeo je na poziv »iz Londona« u kome je, tvrdila je prevarantica, njegova sestra iz Kanade »zapela« jer nije prijavila novac. Da je prevaren shvatio je kada je došao na Pleso, ali sestra se nije pojavila iz aviona



VIROVITICA Prije tri dana zazvonio je kućni telefon 52-godišnjaku iz mjesta Gradina pored Virovitica. Nazvala ga je ženska osoba s telefonskog broja strane zemlje, te mu se predstavila i rekla da zove u ime hrvatskog veleposlanstva u Londonu u vezi njegove sestre koja živi u Kanadi.


Ispričala mu je da mu je sestra zadržana na aerodromu u azilu u Londonu jer nije prijavila novac koji je nosila sa sobom, te da joj je zbog svega pozililo i da moli njegovu pomoć. Točnije, da joj da oko 9.000 kuna kako bi platila jamčevinu i mogla nastaviti put prema Hrvatskoj. Taj iznos morao bi uplatiti istoga dana do 20 sati, kazala mu je nepoznata žena, kako bi ona u veleposlanstvu mogla riješiti problem.


Ništa ne sumnjajući, Gradinjanin je uplatio novac na ime nepoznate osobe. Žena koja ga je nazvala kazala mu je da će njegova sestra toga dana oko 22.50 sati doći u zračnu luku u Zagrebu. Požurio je u Zagreb, a kada je došao na Pleso shvatio je da se radi o prijevari pa je cijeli slučaj sljedećega dana prijavio policiji, koja je odmah krenula u potragu za prevaranticom, izvijestila je PU virovitičko-podravska.




Ovakavi slučajevi nedavno su zabilježeni i u Zadru gdje je ovakav poziv iz Londona primilo više od stotinjak Zadrana, a njih pedesetak nasjelo je na priču i prevarantima koji su, po svemu sudeći, hakirali telefone, uplatili iznose od 10 do 50 tisuća kuna. Scenarij je bio isti kao i ovaj virovitički: nepoznata osoba zove iz »konzulata« u Londonu i kroz razgovor doznaje podatke o obitelji te uvjeri žrtvu da netko iz njegove hitno treba novac. Jedna od Zadranki ispričala je novinarima Zadarskog lista kako joj je u razgovoru žena kazala da njezin brat koji živi u Francuskoj treba novac da bi došao u Hrvatsku. Žena joj je kazala da je njezin brat nepokretan, a njegova žena u kolicima. No, prevarantica se snašla i kazala kako je bratovoj ženi »bolje« te da »sa sobom vode i medicinsku sestru«. Budući da joj je sve bilo sumnjivo, Zadranka je nazvala broj svoga brata u Francuskoj, ali prevaranti su mislili na sve – na telefon se javio drugi muškarac, koji je, očito, bio u vezi sa ženom koja je »nazvala iz Londona« i rekao joj da je dobila bratov stan, ali da je on već otputovao u Hrvatsku te da je on susjed i prijatelj koji čuva stan dok se oni ne vrate.


Tada je Zadranka uplatila novac, 9.980 kuna i to preko Western Uniona, kako je od nje izričito zatraženo. No, prevaranti su nastavili s pozivima, ovaj puta ostalim članovima obitelji, uz obrazloženje da novac nije stigao na vrijeme. Tek sljedećeg dana uspjela je obitelj uspostaviti telefonski kontakt s rođakom u Francuskoj koji je bio doma, na kućnoj njezi nakon bolničkog zahvata, zajedno sa suprugom u invalidskim kolicima.


Na broj s kojeg je primljen poziv, očekivano, nije se javio nitko. Kada su prijavili slučaj policiji, saznali su da nisu jedini. Svi pozivi koji su dolazili Zadranima dolazili su s istog telefona, koji počinje brojevima 0044792… Kad se nazove taj broj, poziv se ne može ostvariti ili se javlja osoba koja priča engleski i vjerojatno nema nikakave veze s prevarama. Ono što je još zajedničko je da se uplate traže preko Western Uniona budući da ih je gotovo nemoguće kontrolirati jer nije bitno ime primatelja, nego jedino kod (broj) koji pošiljatelj dostavlja primaocu.