Općinski sud u Šibeniku

HORVATINČIĆ TREĆI PUT PRED SUDOM: Hoće li napokon biti kažnjen zbog smrti bračnog para

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

Državna odvjetnica šibenskog Državnog odvjetništva Irena Senečić na prošlom ročištu održanom 3. listopada kazala je kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva te da je pomorska tragedija posljedica njegovog ponašanja.



ŠIBENIK – Na Općinskom sudu u Šibeniku u srijedu je počelo drugo ročište na trećem suđenju zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, kojem se ponovno sudi zbog smrti talijanskog bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. nakon što je na njihovo plovilo svojim gliserom naletio Horvatinčić.


Na šibenski sud stigli su svjedoci Boris Seljanovski, bivši istražitelj Lučke kapetanije Šibenik i Anica Đerđe koja je s Hrovatinčićem bila na brodu u trenutku nesreće, a koji će ponovno biti ispitani.


Državna odvjetnica šibenskog Državnog odvjetništva Irena Senečić na prošlom ročištu održanom 3. listopada kazala je kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva te da je pomorska tragedija posljedica njegovog ponašanja.




Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica kazao je, pak, kako ne postoje dokazi za Horvatinčićevu odgovornost i da postoje razlozi koji isključuju odgovornost za nesreću.


Naglasio je da je skica nesreće koju je napravio Tomislav Horvatinčić uzeta suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku te je zatraženo da se skica izuzme iz dokaza. Rekao je i da će će obrana inzistirati na iskazima svjedoka, posebice ključnih i na saslušanju medicinskih vještaka.


Sudac Ivan Jurišić na prošlom ročištu je najavio kako će ponovno ispitati Borisa Seljanovskog, bivšeg istražitelja Lučke kapetanije Šibenik kojem je Horvatinčić dao iskaz nakon nesreće, a ponovno će biti ispitan i njemački nautičar Klaus Fuchs koji je prvi prišao Horvatinčiću nakon nesreće te Anicu Đerđe koja je u trenutku nesreće bila s Horvatinčićem na brodu.


U svibnju poništena oslobađajuća presuda Horvatinčiću


Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, u svibnju je poništilo oslobađajuću presudu.


Vijeće zadarskog Županijskog suda u svom obrazloženju je, između ostalog, navelo da je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni. Naglasili su da je posebno proturječna bila kada je prihvatila ‘sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti’, kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.


Sutkinja Maja Šupe bila je predsjednica i sudskog vijeća koje je Horvatinčića na prvom suđenju u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i umrli.


Sudskim vijećem ovaj put predsjeda sudac Ivan Jurišić, za kojeg je Horvatinčićeva obrana tražila izuzeće jer je supruga suca Jurišića zamjenica Općinske državne odvjetnice u Šibeniku te su zato doveli u pitanje njegovu objektivnost i nepristranost, ali im je zahtjev odbijen kao neosnovan.