Pune ruke posla

HGSS u akciji: Žena pala na Bjelolasici, spašena dva planinara, nestala osoba nađena mrtva kod Moravica

Fiore Vežnaver

Izgubljeni planinari su krenuli s Matić-poljane na vrh Bjelolasice, odakle su se odlučili vratiti drugim putem do auta. Pri povratku su izgubili markaciju



DELNICE Nekoliko spasilačkih, odnosno potražnih akcija delničke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja zabilježeno je u proteklih tjedan dana, a posljednji njihov angažman dogodio se jučer na Bjelolasici. Prema prvim informacijama, starija žena pala je na predjelu podno vrha Bjelolasice, ozlijedila nogu i više se nije mogla samostalno kretati.


Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta, hladnoće, kiše i snijega koji je počeo padati na najvišoj planini Gorskog kotara, akcija je okarakterizirana kao hitna, objašnjavaju iz HGSS-a, dodajući da je na terenu angažirano deset spašavatelja stanice Delnice s dvama terenskim vozilima. Unesrećena je u međuvremenu otišla u sklonište gdje je dočekala prvu ekipu spašavatelja koji su je medicinski zbrinuli. Nosilima za transport unesrećena je zatim spuštena u podnožje planine, a onda predana ekipi Hitne pomoći.


Prije nekoliko dana delnički spašavatelji izašli su na teren i na poziv Policijske postaje Vrbovsko. Kod mjesta Moravice uključili su se u potragu za osobom čiji je auto bio parkiran na istom mjestu gotovo mjesec dana. Sedam spašavatelja je prije no što je pao mrak pronašlo mrtvu osobu, na nepristupačnom terenu. Uslijedilo je spuštanje tijela do pristupne ceste.




Članovi delničke stanice HGSS-a intervenirali su ovih dana i nakon što je preko Centra 112 zaprimljen poziv o dvije izgubljene osobe. U izravnom telefonskom kontaktu s izgubljenima ispostavilo se da su za dana krenuli s Matić poljane na vrh Bjelolasice, odakle su se odlučili vratiti drugim putem do auta. Pri povratku su izgubili markaciju te ih je uhvatio mrak. Imali su neadekvatnu planinarsku opremu i rasvjetu pa im nije preostalo drugo nego zvati broj 112. Na teren su zatim izašla tri spašavatelja koji su nestale locirali na području šumarije Ravna Gora. Uskoro su planinari pronađeni i vraćeni do automobila.