Akcija spašavanja

HGSS u NP Paklenici spasio dvoje britanskih penjača

Hina

Izgubili su se po povratku iz ispenjanog smjera u Velikom ćuku, a pomoć su zatražili navečer u 21 sat. Nalazili su se u blizini sajli, ali kako nisu imali rasvjete, nisu mogli nastaviti do kanjona



Izgubili su se po povratku iz ispenjanog smjera u Velikom ćuku, a pomoć su zatražili navečer u 21 sat. Nalazili su se u blizini sajli, ali kako nisu imali rasvjete, nisu mogli nastaviti do kanjona. Odmah po dojavi, s vodom i rasvjetom prema njima je krenuo jedan član Stanice u Satrigradu Paklenici, a iz Zadra se prema Paklenici uputilo još četvero spašavatelja.


Penjače su našli neozlijeđene ali dehidrirane na Đuzinom silazu. Nakon što su ih opskrbili tekućinom i dali im rasvjetu, spašavatelji su ih dopratili na sigurno do kanjona. Akcija spašavanja završena je oko 23,30 sati, priopćio je danas HGSS.


U priopćenju se napominje da su uskršnji blagdani na penjalištu u Velikoj Paklenici prošli bez intervencija, sve do povratka dežurne ekipe s penjališta u ponedjeljak navečer, kad su, po marku i jakoj kiši krenuli u spašavanje dvoje izletnika koji su se izgubili i našli se u bezizlaznoj situaciji na stijenama kanjona.