Sramota: napadaču i žrtvi ista sankicja?!

HDZ-ov batinaš pušten kući, napad na aktivisticu “remećenje javnog reda i mira”

Vanja Vesić

Zagrebačka policija privela je u policiju Nenada Viduku (47) osumnjičenog da je jučer navečer na ulici prebio 33-godišnju aktivisticu Građanske akcije koja je kamerom snimala dolazak na skup HDZ-ovaca u Hotel Sheraton i paralelni prosvjed ispred hotela u Draškovićevoj ulici



ZAGREB Zagrebačka policija privela je Nenada Viduku, 47-godišnjeg HDZ-ovca, vijećnika zagrebačkog Mjesnog odbora Jarun za kojeg se sumnja da je u ponedjeljak navečer na ulici fizički ozlijedio i prostački izvrijeđao 33-godišnju ženu koja je kamerom snimala dolazak HDZ-ovih članova na stranački skup u Hotel Sheraton i prigodni prosvjed Građanske akcije.


Stranački skup održan je povodom obljetnice smrti Franje Tuđmana prigodno u luksuznom zagrebačkom hotelu. Navodno, napadača jako je zasmetala kamera te uoči samog napada 33-godišnjakinju počastio psovkom: “Kur.. me snima!”.


Umjesto uhićenja i kaznene prijave protiv napadača, PU zagrebačka jučer popodne pustila ga je nakon obavijesnog razgovora na slobodu uz prekršajnu prijavu “zbog remećenja javnog reda i mira”. 




Zanimljivo, istu sankciju podnijela je i protiv 33-godišnje žrtve fizičkog napada.  Nije za uzgred napomenuti da je nesretna žena s kamerom, mogla biti i snimateljica neke od medijskih kuća. Napadač to nije mogao znati. Ipak, kako doznajemo, riječ je o povremenoj volonterki civilne udruge koja je kamerom snimala aktiviste Građanske akcije na mirnom prosvjedu protiv bivše i sadašnje politike HDZ-a. Prosvjednici su rastegnuli transparent s natpisom: “DETUĐMANIZACIJA”, parolom koja se donedavno mogla često čuti i u hrvatskom parlamentu. Zbog batina na ulici nesretna djevojka primljena je u Traumatološku bolnicu u Zagrebu s brojnim hematomima po tijelu, srećom, ozljede su lakše, no pravda na klimavim nogama. Očevici koji su se našli na mjestu incidenta tvrde da je nasilnik ženu bacio na pod, udario je, a prosvjednici koji su bili od nje udaljeni deset metara dotrčali su kako bi je obranili od napadača. Snimka lica nasilnika od ponedjeljka navečer kruži društvenim internet mrežama, a HDZ se tek u utorak popodne oglasio priopćenjem, prilično nemuštim s obzirom na vremenski odmak: 


– Naglašavam da je riječ o navodnom incidentu koji se dogodio ispred hotela (na cesti), a ne u prostoriji gdje se održavala tribina u povodu obljetnice smrti pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana – reagirala je glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek nakon što je naš list prvi doznao za ime HDZ-ovca kojeg se dovodi u vezu s uličnim napadom na aktivisticu: 


– Tribina je bila otvorena za sve zainteresirane građane. Nitko od organizatora nije svjedočio tom događaju ispred hotela. U stranci smo za njega saznali iz medija. Očekujemo da će nadležne institucije utvrditi tko je od sudionika incidenta kriv za to što se navodno dogodilo. Prije toga ne možemo govoriti o nikakvim eventualnim sankcijama – zaključila je Bebek.


Prema navodima iz Građanske akcije, tijekom nemilog incidenta policajac u civilu istrčao je iz hotela kako bi spriječio njegove kolege u uniformi da u policijsku maricu strpaju prosvjednike umjesto napadača. Policajci su, blago rečeno, bili zbunjeni događajem, no puno pažljiviji kolega čini se da im je sačuvao obraz. Ipak, napadač je za to vrijeme ušao u hotel, kako bi izbjegao odgovornost. Iz Građanske akcije poznate po provokativnim i manje provokativnim prosvjednim performansima zamijetili su neobičan odnos policije i gostiju ispred hotela: 


– Nismo vidjeli da su legitimirali ijednog HDZ-ovca, unatoč prijetnjama jednog od njih da “unutra ima puno branitelja koji će rado izići i pokazati nam svima”. Policija je ispočetka postupala po navici i htjela nas koji smo ženu obranili od cipelarenja utrpati u maricu. Kako to valjda i kod kuće čini, napadač je napao našu aktivisticu, upola manju od sebe, i počastio je epitetima s kojima valjda časti majku kad mu skuha lošu večeru: “Kur.. me snima” i srušio je na tlo – ističu iz udruge zaključujući da su se priče Tomislava Karamarka o novom, drugačijem HDZ-u, ponovno pokazale neistinitima.