Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 26° 1
Sutra: 26° 26° 1
27. lipnja 2019.
Slučaj obiteljskog nasilja

HDZ-ov Župan Tomašević priveden jer je pretukao ženu? Autonomna ženska kuća traži njegovu ostavku

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA
Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2017. u 15:14 2017-10-03T15:14:41+02:00

Ravnatelj požeške bolnice Željko Glavić potvrdio je Hini da je sinoć u kasnim večernjim satima između 22 i 23 sata žena u pratnji policije došla u bolničku hitnu službu gdje je pregledana te je utvrđena manja povreda. Nakon pregleda je zajedno s policijom otišla, a bolnica je po službenoj dužnosti podnijela prijavu policiji o obiteljskom nasilju

ZAGREB Policija je u utorak potvrdila da je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u utorak ujutro priveden, ali nije navela razlog, dok mediji navode da se radi o obiteljskom nasilju, pa je Autonomna ženska kuća Zagreb zatražila hitnu ostavku tog HDZ-ovog župana.

Ravnatelj požeške bolnice Željko Glavić potvrdio je Hini da je sinoć u kasnim večernjim satima između 22 i 23 sata žena u pratnji policije došla u bolničku hitnu službu gdje je pregledana te je utvrđena manja povreda. Nakon pregleda je zajedno s policijom otišla, a bolnica je po službenoj dužnosti podnijela prijavu policiji o obiteljskom nasilju. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Tomaševićevoj supruzi.

Na Hinin upit o tom događaju, glasnogovornica požeško-slavnonske policije Ivana Radić potvrdila je da je Tomašević priveden i da je na ispitivanju, no nije željela navesti razlog privođenja.

U javnost poslao tragičnu poruku svojim nasilnim ponašanjem

Aktivistice AŽKZ-a u priopćenju postavljaju pitanje kakav primjer i poruku župan Tomašević šalje svim nasilnim muškarcima, ne smo u svojoj županiji već u cijeloj državi. »Nije teško zaključiti poruka glasi – »to što sam učinio nije strašan krimen, samo sam pretukao svoju vlastitu ženu«. Tragičan stav, još tragičnija poruka koju je svojim nasilnim ponašanjem poslao u javnost«, poručuju iz te organizacije.

Podsjećaju i na slučaj dožupana požeško-slavonske županije Vedrana Neferovića koji je nedavno, u statusu požeškog gradonačelnika, pretukao novinara lokalnog portala. »Obje nasilne osobe koje »pod normalno« smatraju da su šake i nasilje prihvatljiv oblik komunikacije kada su na osobnoj razini nezadovoljni, zahtjevaju trenutnu ostavku na sve javne funkcije koje obnašaju, podrazumijevajući i zabranu budućeg javnog angažmana i djelovanja. To je najmanje što mogu i moraju učiniti«, poručuju iz Autonomne kuće Zagreb.

Izrazile su slaganje s jednim od komentara na društvenim mrežama povodom tog događaja – da će »na kraju on dobit odštetu za duševne boli i ozljedu šake, a žena će u zatvor ili ako ima dobrog odvjetnika, bude se izvukla sa uvjetnom«.

Policija treba prozvati počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva

Iz Autonomne kuće su uputili kritiku na tvrdnju glasnogovornice požeško-slavnosnke policije Ivane Radić »da policija ne daje informacije kada je u pitanju obiteljsko nasilje, zbog zaštite žrtve.«

»Na taj način policija skriva identitet visokopozicionirane osobe u političkom životu Hrvatske koja je nasilnik, a ne štiti njegovu žrtvu. Važno nam je ispraviti netočnu informaciju. U ovom slučaju ne radi se o obiteljskom, već o partnerskom nasilju. Žalosno je da policija ne razlikuje različite oblike nasilja«, navode.

Netočnima ocjenjuju dio izjave policije da takvo postupanje štiti žrtvu. »Javna blamaža i prozivanje počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva, nužno treba prokazati i policija. Takve osobe nisu prihvatljive za obavljanje javnih dužnosti zbog svojeg nasilnog karaktera«, poručuju u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka